Ascultă Online Radio Cernăuți

6 nov. 2016

O manifestare culturală deosebită la Şcoala nr. 10 de la Roșa, Cernăuți.




VEZI 39 VIDEO AICI: 





Eleonora Moldovan , Consul General  la Consulatul  General 

al  României la  Cernăuți.  


Școala nr. 10 cu predare în limba română din Cernăuți la 200 de ani de existență
5 noiembrie 2016
Cernăuți
Data înființării unității școlare - 1 decembrie 1816
Comunitatea românească din suburbia Roșa, Cernăuți, împărtășește valorile naționale moștenite și prin instituția de învățământ, azi Școala Medie nr. 10, de care are grijă și care azi și-a aniversat cu mare fast și demnitate 200 de ani de învățământ neintrerupt în limba română.
Oaspeți din mai multe țări, invitați de onoare, absolventi veniți Acasă au mărturisit valorile obținute de la primii dascăli ai săi de la Școală, seva din izvorul graiului matern izvorăşte din inima pământului străbun, prin arterele căruia circulă sângele părinţilor, bunicilor și strămoșilor, moştenitori ai patrimoniului prin gloria şi jertfa înaintaşilor.
Urmașii vrednici ai românilor din Roșa, au rememorat valorile istorice ale comunității, personalitățile care depus eforturi pentru ca Școala să dăinuie, iar tradiția istorică să fie continuată.
Am avut o deosebită onoare de a prezenta mesajului ministrului delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, adresat domnului director al Școlii nr. 10, Alexandru Rusnac, profesorilor, elevilor, părinţilor și românilor din această comunitate.
"Cei 200 de ani de școală românească neîntreruptă la Cernăuți vorbesc despre importanța comunității noastre de aici, despre rădăcinile ei adânci și despre contribuția sa la promovarea culturii românești.
Doresc să aduc un omagiu dascălilor care an de an, vreme de două secole, au învățat generații de copii români să citească și să scrie in limba română. Distinsilor oameni care și-au ales această nobilă misiune să le purtăm recunoștința și să le transmitem acolo de unde ne veghează cel mai frumos mesaj - rezultatele bune la școală și promisiunea că vom duce mai departe învățăturile lor" a transmis doamna ministru Maria Ligor românilor din Roșa/Cernăuți.
Mulți ani prosperi înainte!
SURSA: https://www.facebook.com



LA MULȚI ANI, DRAGA MEA ȘCOALĂ!
                                                                                                                                             

Şcoala de cultură generală de gradele I-III nr. 10 din
suburbia Cernăuțeană Roșa se numără printre cele 4 instituții de învățământ din oraș, unde învață copii ai etnicilor români, care populează din cele mai vechi timpuri Bucovina - ținut cu circa 80 de naționalități. Istoria ei a început la 1 decembrie 1816. Învățământul se desfășura în limba germană (cu excepția obiectelor limba română și religia). În anul 1872 școala a primit numărul de ordin 2. Între anii 1918-1940 ea a avut statutul de școală de șapte ani cu limba română de predare. Din 1944 școala cu limba română de predare funcționează ca școală medie cu numărul de ordin 10. Începând din anul 1961 la vechea clădire a școlii, care s-a păstrat până în prezent, a fost proiectat și construit un edificiu modern, dat în exploatare în anul 1970. Astăzi, Școala de la Roșa a sărbătorit 200 de ani de întemeiere. La Mulți Ani, draga mea școală, de unde mi-am luat și eu zborul în viață.
DOINA  STARIС

FOTOREPORTAJ ȘI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA




Cea mai veche școală românească din Cernăuți a împlinit 200 de ani. Meseria de ziarist mi-a îndreptat deseori pașii spre instituția de învățământ din suburbia Roșa, chiar și în preajma acestui mare eveniment. Am trăit clipe emoționate alături de profesorii și elevii de aici, de mulțimea de oaspeți și de absolvenții ei. Bicentenarul școlii nr. 10 din Cernăuți mi-a oferit posibilitatea să mă întâlnesc cu bunul meu prieten Teofil Rendiuc, șeful Ambasadei Ucrainei în România, cu
cunoscuții scriitori Mihai Morăraș, Mihai Prepeliță și Vasile Tărâțeanu – toți absolvenți ai acestei instituții. 
//////
Чернівецькій середній школі № 10 з румунською мовою навчання – 200 років. Професія журналіста не раз привела мене в цей чудовий заклад освіти. Завдяки двосотрічного ювілею школи зустрівся з моїм давнім приятелем Теофілом Рендюком – керівником Посольства України в Румунії, а також з письменниками Міхаєм Морераш, Міхаєм Препеліце та Васілем Терицяну – вони всі випускники цієї школи.
Vasile Carlasciuc



























































VIDEO DE MIHAI   GROSU

MAI  MULTE  FOTO VEZI  AICI = https://ok.ru/nikolay.gavka/album/839668743191
SI  AICI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu