Ascultă Online Radio Cernăuți

30 nov. 2016

Primăria comunei Berchişeşti a demarat demersurile pentru înfrățirea cu comuna Mahala din Bucovina ucraineană


COMUNICAT DE PRESĂ


Am participat duminică, 27 noiembrie 2016, la inaugurarea Grădiniţei „Castelul Fermecat” din comuna Mahala, Raionul Noua Suliţă din Cernăuţi, la invitaţia doamnei primar al acestei localități, Elena Nandriş.
La eveniment au mai fost prezenți Consulul României în Ucraina, Leonora Moldovan, preşedintele Consiliul Regional, Ivan Munteanu, precum şi fostul ministru de interne al Republicii Moldova, Ion Costaş. Pe lângă delegația comunei Berchișești, judeţul Suceava a fost reprezentat și de o serie de consilieri locali şi judeţeni.
Comuna Mahala a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. În ianuarie 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o în timpul conflictului militar dintre Turcia și Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) a primit o parte din teritoriul Moldovei, teritoriu cunoscut sub denumirea de Bucovina. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în anul 1775, localitatea Mahala a făcut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de către austrieci, făcând parte din districtul Sadagura (în germană Sadagora). După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Mahala a făcut parte din componența României, în Plasa Prutului a județului Cernăuți. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord a fost anexată de către URSS la 28 iunie 1940, reintrând în componența României în perioada 1941-1944. Apoi, Bucovina de Nord a fost reocupată de către URSS în anul 1944 și integrată în componența RSS Ucrainene. Începând din anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliță al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. Conform recensământului din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 2.231 (16+2.215), reprezentând 90,40% din populație. În prezent, comuna are 2.552 locuitori, preponderent moldoveni.
În cadrul manifestării din țara vecină, am avut o întrevedere privată cu doamna primar al comunei Mahala. Discuțiile au vizat posibilitatea înfrăţirii dintre comuna noastră și cea ucraineană, deoarece Primăria Berchișești dorește să lege parteneriate de suflet cu localitățile din străvechea Bucovină. Împreună cu primarul Elena Nandriș, ne-am propus să parafăm un parteneriat de colaborare care să armonizeze ulterior, printr-o înfrățire, cele două localități. Scopul acestor demersuri este inițierea unui proiect transfrontalier, care ar avea ca și coordonate principale, într-o primă fază, dezvoltarea şi transmiterea către generaţiile viitoare a portului, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti.
Primarul comunei Berchișești,Zenovia-Violeta ȚĂRAN
























FOTO SI  VIDEO DE  NICOLA HUCA
16  VIDEO AICI- 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu