Ascultă Online Radio Cernăuți

7 nov. 2016

Cu Excelența Sa Teofil Rendiuc despre relațiile ucraineano-române actuale




VEZI  14 VIDEO AICI:
 






În data de 6 noiembrie 2016 în sala București a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a avut loc conferința „Relațiile  ucraineano-române în contextul actual european”, susținută de Excelența Sa, domnul Teofil Rendiuc, Însărcinat  cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România.
Conferința a fost deschisă de domnul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi‘ din Cernăuți, care a mulțumit înaltului oaspete pentru bunăvoința cu care acesta a răspuns la solicitarea organizatorilor. Totodată el a amintit câteva dintre cele mai importante realizări ale domnului Teofil Rendiuc:  cele 25 de monografii, peste 450  de studii, articole, traduceri, interviuri, conferințe, discursuri, etc., apărute în limbile ucraineană, română, engleză, franceză, polonă, ungară și rusă în  Ucraina, România, Republica Moldova, Rusia și Ungaria.
Prezentatorul a mai menționat faptul că Teofil Rendiuc este  originar din localitatea Țureni, Ținutul Herța, că este doctor habilitat în istorie, că a participat activ la elaborarea  „Tratatului de cooperare și bună vecinătate” dintre Ucraina și România și a  multor altora din cele 50 de tratate, acorduri și protocoale care formează baza juridică și de drept actuală a relațiilor de prietenie și colaborare ucraineano-română în domeniul politic, diplomatic, economico-comercial și cultural.De la începutul întâlnirii domnul Teofil Rendiuc a ținut să menționeze că vizita  domniei sale la Cernăuți este una privată și nu oficială, deoarece-i venit la Cernăuți cu ocazia bicentenarului școlii medii nr. 10 din oraș, printre absolvenții căreia se numără.
 Referindu-se la relațiile ucraineano-române în contextul actual european, Însărcinatul  cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România, Teofil Rendiuc, a subliniat faptul că aceste relații cunosc o evoluție pozitivă în ultimii 3-4 ani, că România se numără printre cei mai activi susținători ai Ucrainei în demersurile ei europene.
 La întâlnire au participat liderii societăților culturale românești din Cernăuți, jurnaliștii  diverselor mijloace mass-media regionale, profesorii și studenții, care studiază relațiile ucraineano-române actuale, oameni de afaceri etc.
În finalul întâlnirii domnul Teofil Rendiuc a răspuns la întrebârile participanților la întâlnire, și-a prezentat cărțile scrise în ultimii ani, cea mai recentă dintre ele fiind  „Nesecat izvor al științei de carte”, scrisă în colaborare cu Domnica Gorduna-Svijynsca, profesoară de la  ȘM Nr.10 din Cernăuți, lansată cu o zi înainte la jubileul acestei renumite instituții de învățământ  mediu din orașul nostru.
Nicolae HAUCA
Foto și video de autor

Un comentariu:

  1. Re: Cu Excelența Sa Teofil Rendiuc despre relațiile ucraineano-române actuale
    Gavril Babiciu
    Кому: EUROMEDIA

    08 11 2016, 9:46
    Mă bucură astfel de vești.
    Să aveți sănătate și putere să răbdați și să luptați pentru voi și binele vostru!


    Pe 7 noiembrie 2016, 20:45, EUROMEDIA a scris:
    Cu Excelența Sa Teofil Rendiuc despre relațiile ucraineano-române actuale

    RăspundețiȘtergere