Ascultă Online Radio Cernăuți

18 oct. 2019

Petru Rața la 80 de ani.


„În copilărie am jucat volei cu Ion Vatamanu”
– La 3 octombrie, Dumneavoastră ați împlinit 80 de ani. Această dată jubiliară a fost marcată în regiune printr-un frumos turneu de volei „Petru Rața”, desfăşurat la Noua Suliță.
– E un turneu tradițional, care a ajuns în anul meu jubiliar la cea de a 17-a ediție. Este o adevărată sărbătoare a voleiului.
– Asociația „Kolos” întrunește sportivi din localitățile sătești. Iar cum dvs., un simplu băiat de la țară, din satul Costiceni, ați cucerit Olimpul voleiului?
– Atunci, în anii 50, anii copilăriei și tinereții mele, voleiul și, în genere, sportul, era pentru noi, fii de țărani, o mare bucurie. L-am avut la Costiceni ca învățător de educație fizică pe Serafim Precup, care ne-a insuflat această dragoste faţă de volei. Terenul de volei era chiar lângă gardul casei lui Ion Vatamanu, viitorul mare poet. Și el juca cu noi volei. Apoi, după Casa de cultură era loc pentru stadion și am amenajat trei terenuri de volei, unde jucau aparte începătorii, adolescenții și pe al treilea teren – „maeștrii satului”. Și nu numai la noi, la Costiceni, era cultul voleiului, ci și în alte sate din raionul Noua Suliță. Și acum îi țin minte pe cei mai buni sportivi au raionului. Acum, cu ocazia jubileului de 80 de ani, a semnat un articol în presă poetul Vasile Vascan, originar din Coteleu. El scrie că pe atunci tinerii din alte sate, când aflau că este o întrecere la volei și joacă Rața, urcau pe biciclete, iar unii se porneau pe jos ca să ajungă la competiții, să ne admire jocul.
– Care a fost cea mai importantă distincție sportivă pe care ați primit-o ca voleibalist?
– Medalia de campion mondial. Sunt campion mondial între veterani. Un asemenea turneu este organizat imediat după Jocurile paraolimpice – o dată la patru ani. În anul 2013 asemenea competiții s-au desfășurat în orașul Torino din Italia. Când am sosit acolo, am rămas uimit – în metrou, pe străzi și în piețe auzeam la fiecare pas vorbă românească. Am intrat și eu în vorbă și am aflat că o bună parte dintre ei erau de prin părțile noastre. Îmi era oarecum să le spun că am sosit la Torino să fac sport. Aceste competiții ale veteranilor se împart pe categorii de vârstă, cei mai tineri participanți fiind după 45 de ani. Categoria de 70 de ani este ultima. Și iată eu, la vârsta de peste 70 de ani, am ajuns să fiu campion mondial.
Interlocutor: Vasile CARLAŞCIUC
http://lyberti.com/petru-rata-in-copilarie-am-jucat-volei-cu-ion-vatamanu/?fbclid=IwAR3zodwBMXYaBA1lIB4WQxX35N8v9RJsnDADnbcpiy6HGvsfpNJ5J_JBxDY



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu