Ascultă Online Radio Cernăuți

19 oct. 2019

„ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL”, XIII Festival internațional de Poezie și Epigramă


· 
Se spune pe la noi că „Rău soldatul care nu visează să ajungă general!”
Permiteți-mi să parafrazez puțin:
„Rău poetul care nu visează să ajungă la Mizil...”  😉 N.Ș.
„ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL”, XIII
Festival internațional de Poezie și Epigramă
www.romeojulietalamizil.ro
Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. Dorinţa aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut. (Geo Bogza, „175 de minute la Mizil”)
Au mai „vizitat” Mizilul, din postura de invitați de onoare ai festivalului „Romeo și Julieta la Mizil”, Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Daniel Cristea-Enache, Mircea Ionescu-Quintus, Ecaterina Andronescu, Vasile Tărâţeanu, Corneliu Leu, Lucia Olaru Nenati, Elis Râpeanu, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Daniela Vlădescu, Aurel Antonie, Nicolae Dragoș, Dan Lupescu, Gheorghe Brezeanu, Mircea Vintilă. La ediția precedentă s-au înscris, la Poezie și Epigramă, 422 de concurenți. De-a lungul celor 12 ediții s-au înscris la festival cca 4000 de concurenți români din România, Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franţa, Germania, Israel, Italia, Portugalia, R. Moldova, Spania, Scoţia, Spania, Ucraina.
Înscrierile pentru ediția a XIII-a se fac pe pagina www.romeojulietalamizil.ro în intervalul 15.09.15.12.2019 sau prin poștă, pe adresa: prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N. Bălcescu, nr.111-131, Mizil, Prahova, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil”, XIII. Creațiile nu trebuie publicate pe hârtie sau postate pe internet până pe 25 ianuarie 2020. La Poezie trebuie trimise trei creații, dintre care una obligatoriu cu rimă. La Epigramă, se trimit patru catrene, dintre care unul la tema Mizil. La festival se pot înscrie tinerii români… de orice vârstă (!), de pretutindeni, scriitori consacrați sau debutanți. Premiile sunt de 3200 de lei pentru cele două secțiuni.
În cadrul festivalului, de 7 ani, la inițiativa regretatului acad. Solomon Marcus, la festivitatea de premiere, are loc dezbaterea intitulată „Starea umorului românesc contemporan”.
Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.
Printre partenerii consacrați se numără Radio România Actualități, TVR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Din 2018 s-a concretizat și o trilaterală între Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, Liceul Teoretic Puhoi (Republica Moldova) și Liceul „Mihai Eminescu” (Ucraina). Din Chișinău, partener constant este Direcția Generală de Educație, Tineret și Sport, iar din Cernăuți, Asociația culturală „Mihai Eminescu”, condusă de dl. prof.Vasile Bâcu.
Așadar, sub zodia lui Caragiale, într-o cheie parodică, ironică, mitul Romeo și Julieta este rescris de 13 ani în forma unui festival literar, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”.
Acad. Nicolae Dabija scria despre acest festival: „Mizilul a fost timp de câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spusese cu o ocazie: <<În materie de poezie România este un mare imperiu>>. Mizilul este o urbe care face parte din acest imperiu şi l-aş numi în context un oraş imperial. Aici dimensiunea lui sufletească importă cel mai mult. Am cunoscut Mizilul prin intermediul oamenilor lui. Concluzia mea e: dacă fiecare localitate din Ţară, indiferent de dimensiune, ar asemenea organizatori, România ar avea vreo 10 000 de festivaluri de poezie.”
„Minutul 175. Trenul porneşte. Trec la fereastra din partea cealaltă, spre câmp. Sub lumina lunii, Bărăganul se întinde nesfârşit şi în depărtare devine haotic. E luni, 10 octombrie 1938, mă cheamă Geo Bogza, am treizeci de ani şi am vizitat pentru prima oară în viaţa mea Mizilul. Viaţa şi lumea mi se par fantastice, de neînţeles.” (Geo Bogza, „175 de minute la Mizil”)
Coordonatorii festivalului: prof. Laurențiu Alexandru Bădicioiu, ec. Claudiu-Remus Minea și prof. Victor Minea.
NICOLAE   SAPCA 
aici fișa de înscriere :
file:///C:/Users/Admin/Desktop/%C3%8ENSCRIERE%20ED.%20A%20XIII-A,%202019-2020%20_%20Romeo%20si%20Julieta%20la%20Mizil%20_%20RIDENDO%20CASTIGAT%20MORES.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu