Ascultă Online Radio Cernăuți

17 dec. 2014

Jurnalismul, o meserie periculoasă. 66 de ziarişti au fost ucişi la datorie în 2014

Jurnalismul continuă să fie una dintre cele mai periculoase meserii. Potrivit unui raport al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, 66 de ziarişti au fost ucişi la datorie în 2014, în toată lumea. Alte câteva sute sunt răpiţi de grupări teroriste sau ţinuţi în detenţie de autorităţi.

Cel mai recent raport al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere despre libertatea presei a fost făcut public în plin centrul Parisului, în faţa Turnului Eiffel.
În 2014 toată lumea ţine minte decapitările jurnaliştilor americani, dar în toată lumea, 66 de ziarişti au fost ucişi la datorie.
Asta înseamnă că din 2005, adică în ultimii 10 ani, 720 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi făceau meseria. Cei mai mulţi, 15, au murit în Siria.
În topul celor mai periculoase ţări pentru jurnalişti în 2014, urmează teritoriile palestiniene, Ucraina, Irak şi Libia.
"Acesta nu este un container, este o inchisoare" este apelul organizaţiei Reporteri Fără Frontiere faţă de situaţia jurnaliştilor în unele colţuri ale lumii. Acest container arată situaţia în care se găsesc unii jurnalişti aflaţi în detenţie, 178 în toată lumea.
Şi asta arată realitatea din Eritrea. Eritrea este pe ultimul loc în lume în ce priveşte libertatea presei, o mică ţară în Cornul Africii unde 30 de jurnalişti sunt ţinuţi în containere şi uneori torturaţi.
Potrivit raportului 119 jurnalişti au fost răpiţi anul acesta, cu 35% mai mulţi ca în 2013 şi 40 de ziarişti sunt ţinuţi ostatici în diverse colţuri ale lumii.
SURSA;  http://stiri.tvr.ro/jurnalismul---o-meserie-periculoasa--66-de-ziaristi-au-fost-ucisi-la-datorie-in-2014_54016.html#sthash.ltKU7GfR.dpuf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu