Ascultă Online Radio Cernăuți

2 mar. 2015

Rugă de pace la Sărbătoarea mărţişorului cernăuţean

Luna mărţişorului aduce pe aripile ei una din cele mai frumoase sărbători ale poporului român, marcată pe larg şi de către comunitatea românească din Ucraina – Sărbătoarea Mărţişorului. În prima zi a lunii martie Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a organizat cea de-a XX-ea ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Mărţişor-2015”.
Sala Palatului Academic din Cernăuţi unde s-a desfăşurat ediţia jubiliară a Festivalului internaţional de folclor „Mărţişor-2015” a fost arhiplină. Actuala ediţie a acestui festival, a fost inaugurată de către preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi domnul Vasile Bâcu, printr-un minut de reculegere în memoria tinerilordecedaţi în estul Ucrainei. Apoi ca o rugă către ceruri, o rugă de pace şi linişte sufletească, au răsunat inestimabilele cântece interpretate de corul popular „Dragoş Vodă”, condus de Dumitru Caulea, de interpreţii de folclor din întreaga regiune.
În cadrul Festivalului românii din regiunea Cernăuţi, prezenţi la sărbătoarea Mărţişorului au colectat bani pentru tinerii care au fost răniţi în estul ţării de gloanţele separatiştilor proruşi. O dovadă în plus a faptului că Bucovina a fost dintotdeauna un meleag al convieţuirii paşnice a tuturor etniilor, la ediţia jubiliară a Mărţişorului, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale în frunte cu domnul Olexandr Fişciuc, nou numitul guvernator al regiunii Cernăuţi, care a transmis un mesaj de mulţumire prin instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi statului român şi, poporului român, în general, pentru susţinere pe calea integrării europene şi colaborarea fructuoasă privind implimentarea proiectelor transfrontaliere ucraineano-române.

 Olexandr Fişciuk, guvernatorul regiunii Cernăuţi, printre altele a amintit despre frumoasa tradiţie care se păstrează la români de a agăţa pe un pom fructifer acele mărţişoare şi în acelaşi timp să ne gândim la unele dorinţe. „Cred că cea mai mare dorinţă a noastră, a tuturora, e să fie pace în Ucraina”, a spus domnul Fişciuk, invitându-i pe ce-i prezenţi în sală să procedeze la fel atunci când vor agăţa acele mărţişoare pe ramurile pomilor. O dorinţă asemănătoare a fost exprimată şi de domnul Mihail Gherman, reprezentant al Consiliului regional Cernăuţi. Cu un gând sincer şi curat, a venit la această sărbătoare a românilor din regiunea Cernăuţi şi doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care a menţionat că statul român este alături de poporul ucrainean în aceste clipe grele, dorindu-ne să trecem cu bine peste aceste probleme şi să ne rugăm cu toţii ca dorinţa de pace să devină o realitate în Ucraina. Doamna Eleonora Moldovan, a oferit organizatorilor pentru luptătorii din estul Ucrainei mărţişoare aduse cu drag din România. Şi tot cu drag au fost înmânate artiştilor amatori şi spectatorilor mărţişoare oferite din partea Consulatului General al României la Cernăuţi.
Impresiile unor oameni deosebiţi din regiunea Cernăuţi despre această frumoasă sărbătoare le puteţi asculta în reportajul de mai jos.
Noi, însă, am vrea să amintim că Sărbătoarea Mărţişorului a reaprins în sufletele oamenilor speranţa că o dată cu reînvierea naturii şi sosirea primăverii, pe meleagurile noastre, în Ucraina, va fi restabilită liniştea şi pacea, dorinţe la care visează milioane de oameni din ţară şi din întreaga lume.
BucPress.eu

SURSA TEXTULUI: http://www.bucpress.eu/cultura/ruga-de-pace-la-sarbatoarea-1423
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Fotoreportaj  și materiale video realizate de Nicolae Hauca de la această manifestare.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu