Ascultă Online Radio Cernăuți

1 iun. 2018

Ziua de 1 iunie 2018 marcată în cadrul Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, Organizația Rădăuți.






 VEZI 15 VIDEO   CLIPURI  AICI: https://www.youtube.com/watch?v=gBUKZxfhDBQ&list=PLOQqVtnkhWmifjTnjUEfMZNKl2H3_zb2Y 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

                                                                                                                       1 iunie 2018

                             Triplă sărbătoare a etniei ucrainene
         De la bun început trebuie să precizez că sărbătorirea la care mă voi referi a fost pentru membrii etniei ucrainene  care viețuiesc pe teritoriul județului Suceava. Dar greșesc spunând c-a fost numai sărbătoarea etniei ucrainene, pentru c-a fost și a celorlalte etnii din județ, fie evoluând pe scenă, fie asistând la spectacol ca spectatori.
         Manifestarea la care facem referire a fost organizată de Filiala Rădăuți a Uniunii Ucrainenilor din România ( președinte Vasile Pascariu, secretar Marin Pesclevei) în cocheta sală a Casei de Cultură Rădăuți. Încet-încet, până la ora începerii spectacolului, sala s-a umplut până la refuz. Pe scenă au evoluat formații artistice și interpreți individuali din mai multe localități de pe tot cuprinsul județului Suceava, de la Negostina la Brodina și de la Milișăuți la Izvoarele Sucevei. Spectacolul a durat dincolo de două ore.
         Să explica afirmați din titlu. După cum a prezentat  domnul Vasile Pascariu, spectacolul a fost închinat copiilor, mamelor lor și cadrelor didactice. Ce frumos și interesant a explicat dânsul care este legătura între cele trei sărbători. Tocmai de aceea prestația sa a fost subliniată cu aplauze puternice.
         Pe scenă au urcat în debutul spectacolului Vasile Pascariu, președinte UUR, doamna Lucia Mihoc, inspector școlae,Ilie Sauciuc, inspector școlar și președinte al Filialei Suceava a UUR, Mihai Mihăiescu-Aniuk, consilier prefectural pe probleme de minorități.
         După cele spuse de domnul Pascariu, domnul profesor Ilie Sauciuc, inspector școlar, a transmis salutul Filialei Suceava  și al instituției pe care o reprezintă. Domnul Mihăiescu a completat: „Tot ce s-a gândit s-a spus. Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc c-ați veni aici. Sunt foarte frumoase legăturile care s-au stabilit între copii, mame și educatori. Copiii să fie ascultători și să învețe, mamele să-i crească sănătoși și cadrele didactice să-i învețe bine ca să se bucure de rezultatele muncii lor.”La fel ne-a spus și doamna inspector școlar Mihoc, felicitându-i pe elevii și cadrele didactice care au pregătit spectacolul, dar și pe spectatorii care au venit în sală..
         Organizatorii au făcut un gest impresionant: cu brațele încărcate de garoafe au coborât în sală și-au dăruit câte o floare femeilor. Superb și emoționant gest și, ce este mai important este foarte rar întâlnit.
         Într-o ordine planificată din timp au evoluat pe scenă cei veniți pentru aceasta. Formația de jocuri populare din Brodina, condusă de prof. Viorica coniac, a deschis manifestarea. Am remarcat în formație copiii de diferite vârste și înălțimi, mai ales cei mici ținând pasul cu cei mari. Bravo lor !
-         2 -
         Eleva Iulia Macovei a interpretat două melodii la vioară, apoi ne-a încântat cu vocea ei, acompaniindu-se la vioară. Interpretare ei a fost strălucită și apreciată mult de public.
         N-a apucat bine domnul Pascariu să ne anunțe cine va urma și-n scenă s-a dezlănțuit un uragan. În sunetele unui joc foarte săltăreț și iute, au năvălit în scenă, inundând-o cu copii și c-o adevărată simfonie de culori, membrii Ansamblului Folcloric „Kozaciok” din Bălcăuți, instruiți de prof. Petru Șoiman. Conducătorul lui pe organizatori, dar și pe imnterpreți și spectaorii  a spus că ansamblul este pentru prima dată pe scena rădăuțeană. Acum a venit cu grupa de vârstă mijlocie. Costumație policromă de-ți lua ochii,execuție de profesioniști de rămâneai cu gura căscată când îi vedeai jucând. Aceleași superbe aprecieri și pentru Ansamblul Folcloric „Cervena Kalena” din Negostina, condus de prof. Ioan Chideșa. Felicitări pentru cei doi instructori și pentru elevii lor care păstrează și duc mai departe tradițiile etniei din care fac parte, cea ucraineană. Și, mai ales , pentru faptul că le fac cunoscute și altor etnici cu care viețuiesc.
         De la Izvoarele Sucevei au venit să cânte două gâgâlici: Magdalena Macovei și Eli Papuc. „Este mai mare microfonul decât ele”a constatat un mucalit de lângă mine. Spectatorii le-au încurajat cu aplauze ritmate și prelungite. Erau îmbrăcate ca două zânișoare. Cum să nu exalți spectatorii când pe cânți, printre altele: „E țara mea de basme/Cu murmur de izvoare/Nu-i alta mai frumoasă/ Și mai fermecătoare.”/
         Alexia Lucinschi, îmbrăcată cochet, ne-a încântat c-un cântec închinat copilăriei: „Flori mai minunate/Ne mângâie parfumate/Când ne jucăm.” Tot despre copilărie ne-a cântat și ne-a încântat fetița Tiperciuc c-un cântec popular. Ca să vedeți ce priză a avut la public, arăt că mici spectatori, în special fetițe, au jucat la început în fața scenei, apoi au urcat pe scenă și-au continuat să joace. Și, după ce Altă Tiperciuc, Ioana, i-a urmat, ele au continuat jocul. Nu contează că nu s-au sincronizat în mișcări. Tabloul oferit de ele a fost superb ! iar Sbiera, o altă mivcă zână, ne-a cântat despre frumusețea copilăriei, pe care, a afirmat ea, și-o petrec într-o lume de poveste. Nu debeaba a cântat că„o lume întreagă este copilăria”.
         Filiala din Milișăuți a UUR, președinte doamna Brîndușa Peslar, s-a prezentat cu două grupe de copii care-au prezentat două scenete foarte educative, dar și hazlii. S-a cunoscut aici și mâna măiastră a prof. Elena Mititel. Costumația adecvată rolurilor jucate de copii,exprimare clară a  acestora, corectă și un foarte bun joc de scenă. Mai vreți ceva ? Tot de-aici, o elevă a prezentat două cântece, unul în limba ucraineană și unul în limba

-         3 -
română. O voce foarte frumoasă,agreabilă, frazare corectă și, ce-i mai important, se cunoștea că este cizelată.
         Filiala UUR din Vășcăuți s-a prezentat c-un grup vocal, membrii lui interpretând cântece în limba ucraineană și-n limba română. Mi-a plăcut
foarte mult faptul că, pe lângă faptul că exprimarea lor a fost curată, erau în costume de elevi. Au creat o atmosferă foarte plăcută.
         Un  alt moment deosebit l-a constituit apariția grupului vocal-instrumental al Filialei UUR din Izvoarele Sucevei, grup condus de preotul Ardeleanu. Acesta a transmis întâi un salut din partea huțulilor ucraineni. Elevii au interpretat cântece în limbile ucraineană și română, acompaniindu-se la mandoline. Costumul lor impecabil, interpretarea de excepție au fost aplaudate frenetic de spectatori. De fapt, cântecul „Kalinka” a fost susținut de spectatori cu aplauze ritmate, iar finalul programului a fost răsplătit de spectatori cu urale. Părintele Ardeleanu a stat în lateralul scenei, n-a intervenit nici o secundă, veghindu-i pe copii c-un ochi ager de vultur. Dar ce să le reproșeze copiilor : Am avut fericirea să ascult acest grup vocal și la alte manifestări și de fiecare dată aprecierile la adresa lor sunt la superlativ. Se cunoaște mâna măiastră a părintelui Ardeleanu și modul în care-i instruiește pe acei copii foarte talentați.
         Spectacolul, căci a fost un adevărat spectacol de înaltă ținută artistică., a fost încheiat de grupul cameral al CARP „Speranța” din Rădăuți ( președinte Ana Marcu), condus  cu competență de venerabilul învățător Gheorghe Dascăl. Componenți grupului cameral au fost îmbrăcați în costume de gală, cinstind astfel și evenimentele sărbătorite. Au interpretat un cântec în limba ucraineană și trei în limba română. Au încheiat , apoteotic, cu cântecul „ Câte țări sunt pe pământ” reușind, prin interpretarea lui, să ridice spectatorii în picioare, care i-au aplaudat frenetic.
         Toți interpreții individuali, precum și ansamblurile și grupurile vocale. care-au evoluat în spectacol au fost distinși de Uniunea Ucrainenilor din România, prin intermediul  domnului Vasile Pascar cu diplome de excelență, dar și adresându-le invitația de-a veni și la alte spectacole date sub egida Uniunii Ucrainenilor din România.  Totul s-a încheiat la un restaurant din oraș, unde peste 200 de persoane, interpreți și spectatori ,s-au delectat în fața unor produse culinare alese.
                                       Text de Gh.Dolinski
FOTO DE  NICOLAE  HAUCA




/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Ilaria Puşcă: 
Modalitate sensibilă, plină de candoare, de a-l sărbători pe copil, alături de mama, dar și de învățătoarea sa. Energie, protecție maternă și profesionalism în educație. Trei coordonate ce caracterizează sărbătoriții zilei de
1 iunie, în cadrul Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, Organizația Rădăuți. 
Felicitări, tuturor! 

 1 червня 2018. Союзу українців у Румунії.
 Чутливий, люб'язний спосіб святкування ДНЯ дитини разом з матір'ю та його вчителем. Енергетика, захист материнства та професіоналізм у сфері освіти. Три координати, що характеризують урочистості 1 червня 2018 в рамках Союзу українців у Румунії, Сучавського відділення, організації Редауці.
Вітаю всіх!

URMEAZĂ UN FOTOREPORTAJ  SI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA

 






































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu