Ascultă Online Radio Cernăuți

1 dec. 2017

Ziua Națională a României marcată la Cernăuți 2017






MESAJUL Consulului General al României la Cernăuți cu ocazia Zilei Naționale a României






1 Decembrie - Ziua Naţională a României reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională. Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat, astăzi, de românii din întreaga lume.
Unirea de la 1918 a reprezentat expresia voinței poporului român, manifestată cu hotărâre și entuziasm, într-o formă plebiscitară. La împlinirea acestui ideal și-au adus contribuția personalități politice și culturale remarcabile ale națiunii române.
România de azi este un stat matur din punct de vedere istoric, al cărui liant a trecut prin numeroase vicistitudini ale istoriei noastre milenare. Astăzi, legăturile economice și culturale solide cu vecinii noștri, consecvența și credibilitatea în interiorul NATO și UE, implicarea activă în consolidarea proiectului european, economia dinamică și stabilă, asigurarea unor standarde ridicate de implicare a minorităților naționale în viața politică și culturală, ne îndreptățește să privim în urmă cu satisfacție, iar în viitor cu încredere.
În acest an, sărbătorim Ziua Națională în anul premergător Centenarului Marii Uniri, unul dintre momentele istorice de cea mai mare însemnătate, care au consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, respectului reciproc, bunei convieţuiri şi respectului faţă de celălalt şi faţă de cultura sa, ceea ce demonstrează viziunea modernă, nerevanşardă a statului român.
În cea mai importantă sărbătoare națională, adresez cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate, Comunității istorice de români din regiunea Cernăuți, tuturor românilor. Vă doresc liniște și pace, îndeplinirea tuturor doleanțelor, în spirit democratic, în bună conviețuire și respect reciproc, echilibru și toleranță, în cadrul societății ucrainene.
La mulți ani, români, la mulți ani, România!
1 decembrie 2017
Eleonora Moldovan
Consulul General al României la Cernăuți
Ucraina

SURSA: https://www.facebook.com/groups/prietenii.cgcernauti/?fref=nf

Jurnal Românesc și Romeo Crîșmaru vă urează, dragi români de pretutindeni, un sincer „LA MULȚI ANI!” Dumnezeu să ocrotească această țară frumoasă, cu oameni frumoși!


Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua Națională a României 

Românii din regiunea Cernăuți au sărbătorit ziua unității și libertății naționale – Ziua Națională a României. Seria de evenimente, desfășurate în data de 1 decembrie 2017, a început – în mod tradițional – cu o depunere de flori la monumentul „poetului nepereche” Mihai Eminescu – informează Agenția BucPress.
Majoritatea asociațiilor pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, prin reprezentanții săi, au depus flori la monumentul poetului național al românilor, alături de reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți, ai autorităților regionale și orășenești.

Cu ocazia Zilei Naționale, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o dezbatere academică „Dialog cultural-științific româno-ucrainean”, context în care au fost prezentate noutățile editoriale nord-bucovinene din anul 2017. În deschiderea acestei dezbateri, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, a menționat rolul deosebit de important al cunoașterii reciproce, româno-ucrainene, pentru cimentarea unui dialog cultural-științific.
A fost un eveniment-model al diplomației culturale, fiind prezentate și discutate o serie de traduceri din română în ucraineană sau ediții bilingve. Aici merită menționat în primul rând  „Codul penal al lui Alexandru Ioan Cuza”, care a fost tradus în limba ucraineană și  tipărit în ediție bilingvă la Universitatea Națională din Cernăuți. Este un proiect realizat în cadrul Consorțiului Universităților din Moldova, Ucraina și România, potrivit BucPress.
O altă carte prezentată de Ziua Națională este traducerea versurilor lui Marin Sorescu în limba ucraineană – volumul „Scara la cer”. Traducerile din creația unuia dintre cei mai mari și importanți poeți români au fost realizate de filologul cernăuțean, Iuri Iakymciuk. O analiză a acestui volum de versuri a fost realizată în cadrul  dezbaterii academice „Dialog cultural-științific româno-ucrainean” de către prof. univ. dr. Lora Bostan. Volumul „Scara la cer” de Marin Sorescu a fost prezentat în 2016 la Forumul editorilor din Lviv, dar și la un forum din Cernăuți  - BookFest, detalii pot fi găsite pe pagina Agenției BucPress (AICI).



Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente numere ale revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” din anul 2017, publicație a ICR, care este editată la Cernăuți și tipărită la București. Scriitorul și criticul literar Ștefan Hostiuc a vorbit despre revista „Mesager bucovinean”, politologul Serghei Hakman a prezentat rezultatele studiului „Bucovina – zonă de contact”, tipărite în forma unei broșuri, iar istoricul Petru Grior a amintit despre „Cartea durerii”, o carte de destăinuiri documentare despre calvarul bucovinenilor. A fost lansată și cartea „Școala de Voloca - zivor de cunoștințe” de Nicolae Mintencu (prezentator - Aurica Bojescu).
De asemenea, istoricul Dragoș Olaru, alături de jurnalistul ucrainean Serghii Voronțov, au prezentat o carte despre fapta eroică a primarului de Cernăuți Traian Popovici, care a reușit să salveze 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria, de la moarte, în vremurile de restriște, anii 40 ai secolului trecut. Au fost aduse mulțumiri speciale Eleonorei Moldovan, consul general al României la Cernăuți, dar și ministrului consilier Ionel Ivan pentru sprijinul financiar și diplomatic oferit pentru apariția cărții despre primarul Traian Popovici.
Evenimentele consacrate Zilei Naționale a României s-au încheiat la Cernăuți cu o recepție oficială, urmată de un recital al maestrului Dan Helciug. 
https://www.facebook.com/DanHelciugOfficial/videos/1726456907394131/?hc_location=ufi
Oaspeți din diferită țări, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, ai autorităților locale (primării, consilii, administrații etc.), artiști plastici, fețe bisericești, scriitori și jurnaliști au adus mesaje de felicitare statului român și românilor de pretutindeni, fapt care demonstrează în mod direct dialogul constructiv și eforturile depuse de corpul diplomatic al Consulatului General al României la Cernăuți pentru a cimenta relațiile româno-ucrainene, chiar dacă au apărut în ultima vreme o serie de încercări.
Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina – se alătură celor mai sincere felicitări de Ziua Națională a României,  dorindu-i statului român prosperare, dezvoltare continuă, iar românilor de pretutindeni succese în tot ceea ce fac.
Marin GHERMAN pentru BucPress

Fotoreportaj si materiale  video de Nicolae Hauca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu