Ascultă Online Radio Cernăuți

7 sept. 2017

APEL

   









                                           
Către conducerea regiunii Cernăuți, colectivele de pedagogi, instituțiile  de cultură, societățile culturale  românești din regiunea Cernăuți și către toți oamenii de bună credință din ținut

         În ultimii ani, odată cu încercările conducerii  Ucrainei de a efectua anumite reforme în asemenea   domenii  de importanță vitală pentru cetățenii țării cum sunt ocrotirea sănătății, învățământul, fondul de pensii, comunitățile teritorial-administrative etc. constatăm că situația noastră, a etnicilor români din Ucraina, se înrăutățește de la o zi la alta. Dacă luăm, de exemplu, numai domeniul învățământului public, suntem nevoiți să constatăm  că aria de funcționare a limbii noastre materne se îngustează cu fiecare an, numărul școlilor se reduce vizibil și  apare pericolul ca în 10-15 ani în regiunea Cernăuți, ca și în întreaga țară, să nu se mai audă vorba românească nici într-o școală.
         De aceea noi, participanții la sărbătoarea tradițională „Limba Noastră cea Română”, sprijinind propunerile  făcute  în timpul  dezbaterilor  ce  au avut loc la 31 august curent  în  cadrul „mesei rotunde”  organizată de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți și Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” cu prilejul marcării  sărbătorii naționale –Ziua Limbii Române - , discuții   privind  funcționarea  și păstrarea limbii române în localitățile cu populație majoritar românească din Ucraina,  ne exprimăm dezacordul cu încercările repetate ale organelor  de stat regionale și raionale  de a pune diverse  piedici  în calea  copiilor și nepoților noștri  de a învăța în școli în limba maternă, inclusiv  prin deschiderea   în școlile cu predare în limba română  a unor clase cu limba de predare ucraineană.  Din istoria  de sute de ani a învățământului  din  ținutul nostru  putem constata că așa-zisele școli mixte au frânat dezvoltarea normală a elevilor și au denaturat  starea de fapt a voinței  populației băștinașe. Copii noștri, care învață în școlile  naționale cu predare în limba română,  însușesc astăzi  limba de stat la un nivel  cu nimic mai prejos de cel din școlile cu limba de predare ucraineană, astfel că nu vedem nici un motiv ca  organele de stat să nu respecte   Constituția Ucrainei  și să încalce în mod grosolan dreptul nostru la învățământ în limba maternă. De acea cerem  insistent să se pună capăt procesului de deznaționalizare  a noastră prin reducerea  orelor de limbă și literatură română  în programa de învățământ și  reducerea numărului de școli  cu predare în limba română – limbă ce face parte din marea familie a limbilor din cadrul Uniunii Europene.
Totodată  sprijinim  cerința  expusă în  Scrisoarea deschisă  către directorii  liceelor, gimnaziilor și școlilor cu limba  română de predare din regiunea Cernăuți semnată  de 9 scriitori români din regiune, membri ai Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, dată publicității anul trecut, privind completarea cataloagelor școlare în limba română. Or, până nu demult în toate școlile cu predare în limba română din Ucraina cataloagele erau completate în limba  română – limba de învățământ în aceste școli. Și credem că nu se va întâmpla nimic rău dacă vom reveni la modelul care a durat  zeci de ani, atât în timpul regimului totalitar, cât și în primele decenii de existență ale tânărului stat   ucrainean, independent și suveran.
Cum s-a decis  în  cadrul „mesei rotunde” organizată cu prilejul sărbătorii naționale – Ziua Limbii Române – la 31 august curent, adresăm conducerii regiunii, în primul rând Consiliului Regional Cernăuți,  cerința ca  în ziua de 31 august să nu fie organizate diverse măsuri cu caracter organizatoric în localitățile cu populație majoritar românească la care să fie antrenați elevii și, în special, profesorii, oferindu-le și lor posibilitatea să participe la manifestările dedicate sărbătorii noastre naționale – Ziua Limbii Române. Or, până acum câțiva ani ședințele consiliilor pedagogice  din școli  nu erau  convocate  chiar în ziua de 31 august. Sperăm să fim înțeleși corect: nu cerem stabilirea unei zile de odihnă, ci doar schimbarea datei când sunt convocate ședințele consiliilor pedagogice în școlile noastre naționale. Credem că harnicii, bunii  și loialii  noștri profesori și învățători au tot dreptul să se bucure alături de ceilalți conaționali în ziua  când marcăm o sărbătoare națională.
Schimbările  spre care tinde tânărul stat ucrainean, aspirațiile cetățenilor noștri de a se încadra în structurile democratice europene pot deveni realitate numai cu respectarea drepturilor stipulate în Constituția Ucrainei, cu respectarea drepturilor omului și  democratizarea în continuare a societății în care trăim. Iar acest lucru poate fi obținut doar prin conjugarea eforturilor  noastre comune:  ale ucrainenilor, românilor, maghiarilor,  polonezilor și ale  altor etnii din Ucraina.
(Dat citirii la 03 septembrie 2017, 
în cadrul celei de a XXVIII-a ediții a

Un comentariu:

  1. Vă mulțumesc pentru aceste informații importante
    Am citit cu interes și mesajul transmis președintelui Iohanis și sper să fie cu efect pozitiv
    Trebuie intervenit cred cu același text și la prim-ministru și la ministrul de externe
    Am atașat o scurtă prezentare a unui eveniment la care am avut onoarea să fiu prezent
    Cu plecășiuni moldave
    Radu Moțoc

    RăspundețiȘtergere