Ascultă Online Radio Cernăuți

15 mai 2014

Muzeul „Maximilan Hacman” din Oprişeni prezentat la Cernăuţi!


Duminică, 18 mai 2014, de Ziua Mondială a Muzeelor, la sediul Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a fost găzduită expoziţia sub genericul „Tezaur necunoscut din Oprişeni”, organizată sub egida Muzeului de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” din localitate, condus de Nicolae Bodnariuc.
Au fost  prezentate exponate  din colecţia instituţiei, comunicări ale elevilor şi profesorilor.

Urmează un video reportaj şi fotografii realizate de Nicolae Hauca de la acest eveniment. 


   - -

Muzeul „Maximilian Hacman” din Oprişeni prezentat la Cernăuţi

În anul 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor a stabilit ca Ziua Internaţională a Muzeelor să fie sărbătorită pe 18 mai, cu scopul de a recunoaşte rolul acestor instituţii în dezvoltarea societăţii. În această zi, arta, ştiinţa şi istoria sunt celebrate în toată lumea, prin programe speciale.
Duminică 18 mai în tempo obișnuit, ziua internațională a muzeelor a fost celebrată și la Cernăuți. Sediul Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, a găzduit o expoziție superbă, sub genericul „Tezaur necunoscut din Oprișeni”, organizată de Muzeul de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” din localitate, a cărui conducător este Nicolae Bodnariuc.
Ideea de a organiza această expoziție de exponate din colecţia instituţiei, îi aparține domnului Vasile Bâcu, care de la începutul acțiunii a încurajat și a îndemnat organizatorii din Oprișeni cu cele mai remarcabile urări, înmânându-i diplomă de excelență domnului Bodnariuc.
Printre oaspeții de vază ai acestei expoziții a fost prezentă și consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan, care a precizat următoarele:
- Să știți că este un dar de la Dumnezeu, posibilitatea de a păstra și a valorifica ceea ce strămoșii v-au transmis prin diverse forme. Practic dumneavoastră în acest moment confirmați ceea ce făcea avocatul, istoricul, omul de cultură Maximilian Hacman și alți reprezentanți demni ai acestui sat frumos, cunoscut prin întreaga lume. Aș dori în semn de recunoștință și mulțumire în ceea ce faceți dumneavoastră împreună cu domnul director Nicolae Bodnariuc să vă exprim modesta mea gratitudine. Orice decorație sau medalie de aur conferită de instituții internaționale sau de altă natură ar fi de prisos. În momentul în care în satul dumneavoastră sunteți apreciat, este cea mai mare medalie de aur și cel mai mare semn de respect.
Luând cuvântul, domnul Bodnariuc a menționat cu mândrie că cea mai mare decorație pentru el sunt elevii lui, care l-au însoțit în această zi. Apoi directorul școlii de cultură generală din Oprișeni, a început să dezvăluie detaliat oaspeților prezenți, istoria înființării și importanța Muzeului de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman” din localitate.
- Muzeul a fost înființat și deschis oficial în anul 2003 la aniversarea de 585 de ani a satului Oprișeni. De curând, în 2005, comunității noastre i s-a acordat clădirea veche a școlii, așa numită „fosta casă parohială”, pe care am lărgit-o până la cinci camere de expoziție. În prezent muzeul cuprinde lucruri interesante și rar întâlnite, începând de la perioada paleolitică și terminând cu zilele noastre, precum monede medievale moldovenești, turcești, ungurești, poloneze ect., fibule din perioada culturii Tumurilor Carpatici (dacilor) sec. II-IV e.n., inele, podoabe și cercei, obiecte din epoca Culturii Cucuteni-Tripolie, epoca de bronz, de fier și multe altele.
Printre cei care au contribuit la înființarea și promovarea informațională a acestui muzeu se numără: Liga tineretului român „Junimea”, ziarele locale și regionale: Monitorul de Hliboca, Concordia, Zorile Bucovinei, Libertatea Cuvântului ș.m., - precizează domnul Bodnariuc. De asemenea, un mare ajutor pentru promovarea baștinii a acordat Iurie Levcic – care a pregătit două filmulețe documentare despre satul Oprișeni.
Publicul prezent la această manifestare a reușit, pentru prima dată, să admire un mic fragment din expoziţia muzeistică a localităţii Oprișeni. Din punct de vedere istoric și material aceste exponate fac parte din tezaurul cel mai de preț al întregii Bucovine, 96 la sută din cele peste o mie de exponate ale muzeului, sunt descoperite pe teritoriul satului Oprișeni.
După ce au fost prezentate exponatele muzeului, elevii școlii au citit câte o comunicare despre istoria și proveniența numelui satului Oprișeni, s-a povestit despre Cultura Cucuteni-Tripolie, despre descoperirile numismatice remarcabile (groșul lui Bogdan al-III) și nu în ultimul rând s-a discutat despre studiile științifice documentare.
În anul 2008, cu ocazia serbării a 590 de ani de la prima atestare documentară a localității Oprișeni (17 martie 1418 - diploma domnitorului Alexandru cel Bun), televiziunea din Cernăuți a prezentat două filmulețe realizate de Iurie Levcic, preşedintele Centrului bucovinean de artă. Unul dintre acestea a fost prezentat oaspeților expoziției.
Printre altele, s-a constatat că obiectele descoperite de arheologii locali, au o importanță majoră pentru prestigiul istoric al raionului Hliboca. Muzeul „Maximilian Hacman” mereu va înălța vatra istorică oprișenească în regiunea Cernăuți și în toată Ucraina.
În final, profesorul Nicolae Bodnariuc, ne-a sugerat să lăsăm ca amintire un mesaj în cartea de vizită a muzeului, cine știe, poate în viitorul îndepărtat mesajele noaste vor ajunge și ele exponate pe „rafturile istoriei”.
Aș dori să menționez, că și localitate mea de baștină Costiceni, se mândrește și se bucură de existența unui muzeu vrednic și bine organizat de profesorul de istorie Vadim Captari. Ușile muzeului sunt mereu deschise pentru toți admiratorii acestei științe a trecutului.

Sergiu Barbuța
Costiceni, Noua Sulița






































3 comentarii: