Ascultă Online Radio Cernăuți

24 sept. 2018

OPRIȘENI - 600

Revista presei nord bucovinene de limba română din 27/09/2018



Materiale    video  vezi  aici:

///   ///






Oprișeniul continuă să-și făurească istoria și după 600 de ani
În primăvara acestui an, la 17 martie, s-au împlinit 600 de ani de la prima atestare documentară a satului Oprișeni, pomenit pentru întâia dată în documente de către voievodul Moldovei Alexandru cel Bun. Atunci, la școala din localitate au avut loc manifestări consacrate jubileului, despre care deja am scris în ziar. Tot atunci Nicolae Popovici, primarul satului și Nicolae Bodnariuc, directorul școlii locale și a muzeului „Maximilian Hacman”, au anunțat că pe parcursul anului în sat vor fi organizate și alte activități dedicate acestei date importante. Activitățile au culminat cu Hramul bisericii locale „Nașterea Maicii Domnului”, care a fost prăznuit vineri, 21 septembrie, iar sâmbătă, în ziua părinților Sfintei Fecioare, Ioachim și Ana, satul a continuat să fie în sărbătoare, prin activitățile sale continuând să-și făurească istoria.

Dumitru Covalciuc, revenit la baștină
Școala, satul, oaspeți din împrejurimi, de la Cernăuți, din Moldova și România, au aglomerat curtea școlii din Oprișeni. Urma dezvelirea bustului marelui patriot Dumitru Covalciuc, scriitor, istoric, folclorist, originar din această localitate. Au venit copiii, nepoții, fratele mai mic Petrea.
În cuvântul de deschidere pe care l-am întitulat „Revenit acasa pentru totdeauna” și am avut onoarea să-l prezint, spuneam că și la Hramul de anul acesta, Dumitru Covalciuc revine acasă. Revine însă în chip de piatră: rece, sever, strict, încruntat față de dușmainii și hulitorii limbii române, față de profanatorii tradițiilor și datinilor strămoșești. Tot așa a fost el întotdeauna și față de cei care au căutat să ne falsifice istoria.
În aplauzele celor adunați, elevii școlii din sat Daria Covalciuc, Vladimir Covalciuc, rude cu scriitorul,  precum și nepoțica lui Dumitru Covalciuc — Victoria Covalciuc, au dezvelit bustul. Moderatorul acțiunii Nicolae Bodnariuc, directorul școlii, a mulțumit celora care au contribuit ca acest bust să fie turnat: primarul Nicolae Popovici și consiliul local, Nicolae Haucă, președintele Societății „Pro Bucovina”, 
Cristian Botă, tânăr sculptor din Boian, raionul Noua Suliță, Ioan Ițco, pereședintele Fundației „Ițco” din Câmpulung Moldovenesc, care împreună cu un grup de oameni de suflet și Clubul Rotary din acelaș oraș au contribuit esențial la realizarea lucrării, colectivul școlii, un grup de întreprinzători și oameni de suflet din sat și din afara lui.   
(Vasile Vargan: Clubul Rotary Câmpulung a sponsorizat cu 50% la realizarea bustului patriotului român Dumitru Covalciuc )

Preotul paroh Vasile Pauliuc a înălțat rugăciuni și a sfințit bustul dezvelit, iar elevii școlii au prezentat relatări despre vestitul lor consătean și l-au elogiat în versuri.
Către cei prezenți s-a adresat primarul Nicolae Popovici, care s-a oprit asupra importanței activității lui Dumitru Covalciuc nu numai pentru sat, ci pentru întreaga Bucovină. El a chemat generația tânără să continuie faptele frumoase făcute de înaintașii lor. Apoi a dat citire hotărârii Consiliului local, prin care lui Dimitru Covalciuc i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al satului Oprișeni (post mortem). Diploma respectivă a fost înmânată fiilor lui Dumitru Covalciuc — Florin și Ciprian. Acesta din urmă, în cuvântul de mulțumire a spus: „ceea ce a făcut tata în plan cultural și științific sper să vă fie de folos și să nu uitați de munca lui”. Cred ca aceasta ar fi și cea mai mare dorință a regretatălui său tată.
Profesorul pensionar Mircea Semcu a citit o poezie proprie dedicată colegului său de clasă D.Covalciuc.
Tânărul sculptor Cristian Botă din Boian a mulțumit oprișănenilor pentru pregătirea foarte bună a postamentului și pentru oferirea posibilității și încrederii de a turna această statuie, care este prima sa lucrare de amploare, iar propunerea i-a venit de la Nicolae Haucă. A fost o propunere bună.


Către cei prezenți s-a adresat Petro Panciuc, președintele Consiliului raional Hliboca, care personal a fost cunoscut cu scriitorul omagiat în această zi prin dezvelirea bustului. „Atâta timp cât omul nu este uitat, el trăiește”, a spus P.Panciuc. Dezvelirea acestei statui înseamnă că domnul Dumitru trăiește și va trăi alături de noi.
Apoi toți acei adunați în curtea școlii au fost salutați de Ioan Ițco, care, după cum spunea moderatorul manifestării, a fost o persoană cheie în realizarea acestui proiect, mulțumind prietenilor prezenți de la Clubul Rotari pentru contribuția esențială.
„Așa cum țăranul muncește pe ogor, tot așa și Dumitru Covalciuc a muncit pe ogorul literelor”, a remarcat oprișăneanul Vasile Bâcu, președintele SCR „M.Eminescu” din reg. Cernăuți. El a mai propus fondarea unei Fundații în numele lui Dumitru Covalciuc, dar să facă parte din ea doar cei care au citit integral scrierile lui. Ar fi o societate mică, dar academică, doar Covalciuc ne-a lăsat lucrări academice.  
Emoționantă a fost intervenția poetului Emil Ianoș din Suceava, care a amintit conținutul poeziei sale pe care a citit-o la funerariile lui D.Covalciuc din iarna trecută. A fost o poezie în care autorul a prevăzut înălțarea acestui bust încă atunci, iar ceea ce s-a întâmplat în această zi fiind o bucurie a poetului care a prietenit cu regretatul patriot: Încât altă rugă nu e,/ Decât, Doamne, dă s-apuc/ Să văd cum într-o statuie/ Veșnicește Covalciuc/, scria în îndoliatul decembrie de anul trecut Emil Ianoș.
Cuvinte frumoase a rostit despre fostul său elev Dumitru Covalciuc și academicianul Nicolae Bilețchi, care a venit acasă la Oprișeni de la Chișinău, exprimându-și bucuria dezvelirii statuii, apoi au vorbit Nicolae Toma, redactorul gazetei Zorile Bucovinei, poetul Arcadie Opaiț.
Dumitru Covalciuc este acasă, la Oprișeni: partea lui pământească este înhumată în cimitirul satului, chipul lui este împietrit în curtea școlii, munca sa rămâne scrisă în cărți, sufletul lui mare, prin biserica satului, a ajuns în Cer și ca un giulgiu sfânt acoperă întrega Bucovină... El se află deasupra noastră, și va rămânea acolo pentru veșnicie. În această zi Dumitru Covalciuc a revenit acasă pentru totdeauna. 

Satule, vatră de dor
Activitățile din ziua de sâmbătă la Oprișeni au continuat în Casa de cultură. Sala arhiplină era îmbrăcată în strai de sărbătoare. Moderatorii Nicolae Bodnariuc și Diana Bezușco rând pe rând au oferit cuvântul oaspeților, invitând în scenă fii ai satului, care s-au împrăștiat prin lume, iar în această zi, satul de baștină, vatra de dor i-a adunat acasă.
Mai întâi a fost intonat Imnul satului Oprișeni, după cum și se cuvine la o asemenea sărbătoare. Nicolae Popovici, primarul satului, vrednic gospodar  îmbrăcat într-un impecabil costum popular românesc, și-a felicitat consătenii cu prilejul marii sărbători a vechiului sat.
Pentru a rosti cuvinte de felicitare, în scenă au fost invitați conducătorii regiunii. Alexandr Fișciuc, șeful administrației regionale de stat Cernăuți, a spus că „atunci când a fost descoperită America, Oprișeniul era atestat deja de 300 de ani”. Guvernatorul regiunii i-a felicitat pe sărbătoriți promițându-le că în anul viitor v-a găsi mijloace financiare pentru încheierea construcției grădiniței de copii, atât de necesare. Apoi a distins cu diplome de onoare mai mulți oprișăneni.
Emoționantă a fost cuvântarea lui Ion Munteanu, președintele Consiliului regional Cernăuți, originar din Oprișeni. Domnul Munteanu și-a exprimat bucuria că s-a născut și a învățat în acest sat. Mai mult, Ion Munteanu a vorbit despre casa părintească și prietenii săi din satul de baștină. Fiind ales deputat în Consiliul regional din partea satului, el și-a respectat promisiunea și a asfaltat drumul central din Oprișeni. Dar nu numai aceasta a făcut pentru satul drag. Datorită lui școala are o clădire nouă. Lista faptelor bune poate fi continuată. Ion Munteanu i-a distins cu Mențiunea onorifică a Consiliului regional „Pentru merite față de Bucovina” pe Gheorghe Bezușco, participant la operațiunea antiteroristă din estul Ucrainei și cunoscutul oprișănean Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Cadouri de preț, diplome de onoare a înmânat unui șir de consăteni care contribuie la dezvoltarea satului.
Deputatul poporului Grigore Timiș a fost reprezentat la sărbătoare de consilierul său Alexandr Șkuridin, care i-a felicitat pe cei prezenți, înmânând un cadou de preț unei frumoase și numeroase familii din sat. Un sincer la mulți ani oprișănenilor le-a urat Alexandru Cotrău, reprezentant al Consulatului General al României la Cernăuți.
Cu urări de bine și cadouri de preț au venit la sărbătoare Petro Panciuc, președintele Consiliului raional, Vitalii Colomieț, prim adjunct al șefului administrației raionale de stat Hliboca, Mihai Sârbu, președintele Asociației organelor de autoadministrare locală Hliboca.
Primarul satului a înmânat în această zi zeci de foi de mulțumire întreprinzătorilor din sat, profesorilor, foștilor conducători în diverse perioade de timp ale întreprinderilor și organizațiilor de pe teritoriul localității.
Cuvinte alese merită artiștii amatori din sat: Orchestra de muzică populară „Mugurel” condusă de maftei Nimojan, ansamblul „Datina” condus de Roza Maria-Pagon, ansamblul etnofolcloric „Talancuța” al Școlii locale condus de Veronica Velicico. Oaspeți dragi au fost artiști amatori din Costiceni, raionul Noua Suliță și membrii ansamblului „Piatra șoimului” din Câmpulung Moldovenesc.
600 de ani de la prima atestare documentară. Viața continuă, iar acest sat, cu un trecut deosebit de bogat, valoros și frumos, continuă să-și făurească istoria.
Nicolae Șapcă
Foto și   video de  Nicolae  Hauca
Mai  multe  fotografii  vez   aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu