Лента новостей


O manifestare de suflet, de prietenie, de dragoste
Duminica trecută în localitatea Coțușca din județul Botoșani s-a organizat o manifestare amplă menită să marcheze 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria -Mamă. Evenimentul a fost organizat din inițiativa Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, într-o simbioză perfectă cu primarul localității Dan Vezeteu.
În minunatul cămin cultural, proaspăt reabilitat, s-au întrunit români din raioanele Hliboca, Herța, Noua Suliță și din orașul Cernăuți, precum și din Briceni și Edineț, Republica Moldova. Au fost prezenți membri ai Societății pentru Cultură Românească ,,M. Eminescu” din regiunea Cernăuți, avându-i în frunte pe Vasile Bâcu, președinte, și Nicolae Șapcă, vicepreședinte, primarul de la Târnauca Ion Pantea, directorul școlii Iacob Posteucă, membrii orchestrei ,,Plaiul Herței” dirigate de prof. Ilie Crâșmaru, șeful Secției de cultură a Administrației raionale de stat Herța Adrian Medvedi, primărița satului Mahala Elena Nandriș, împreună cu grupul vocal „Armonia” condus de Lenuța Petriuc, corul gospodarilor din Voloca, condus de Ion Bodnari, formația „Dyacord” și taraful din Iordănești dirijate de Valentin Opaiț.
De asemenea, au participat oficiali și artiști din unele localități din Republica Moldova.
O notă aparte și un semn de respect față de ampla manifestare a dat-o conducerea județului și parlamentarii de Botoșani, prin prezența lor.
De remarcat faptul că și la alte evenimente organizate cu mare străduință de domnul profesor Constantin Moroșanu, președintele Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, scena a fost decorată cu Drapelul Uniunii Europene și drapelele de stat ale României, Ucrainei și republicii Moldova, iar manifestarea a fost deschisă în acordurile imnurilor Uniunii Europene și ale statelor amintite. S-au ținut discursuri despre unirea Basarabiei cu România acum 98 de ani și despre marcarea acestui eveniment istoric peste doi ani, la centenarul Unirii.
În partea a doua a manifestării cei prezenți au beneficiat de un spectacol deosebit, etalat de artiștii din Briceni, Mahala, Iordănești, Herța și Voloca. De la copii din clasele primare și până la gospodari de vârsta a treia, evoluția pe scenă a fost extraordinară. S-au desprins din evoluțiile lor sentimente de adevărat patriotism, dragoste și speranță pentru Patria-Mamă.
Președintele Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, prof. Constantin Moroșanu, și-a exprimat speranța că ,,... Dumnezeu își va întoarce fața spre noi, românii, și vom fi împreună, uniți în comunitatea Uniunii Europene. Deocamdată construim poduri de inimi, de dor și de speranță, iar manifestarea de azi, prin ecoul său și larga participare, demonstrează că între români nu există granițe, ci doar iubire și respect față de valorile naționale ale poporului nostru”, a precizat președintele Asociației.
În cuvântul său de salut scriitorul și publicistul Vasile Bâcu a declarat: ,,Prin activitățile extraordinare organizate de organizația ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” s-a reușit ca despre zona Darabani să se vorbească mai mult decât despre marile centre culturale. În satele românești din Ucraina se știe că în această Asociație românii au un prieten, un sprijin și o speranță”, a conchis Vasile Bâcu.
Un cuvânt de salut a rostit și ziaristul Nicolae Șapcă, acesta oprindu-se mai mult asupra evenimentului tragic de la Fântâna Albă, care a avut loc la 1 aprilie acum 75 de ani. Poetul popular din Herța Gheorghe Șodrânga, zis „Regățeanu”, a declamat versuri patriotice din propria sa creație. A fost o manifestare de suflet, de prietenie, de stimă și dragoste între români.
Tudorel ARBOREANU