Recent la Consulatul General al României la Cernăuţi (str. Şkilna, 16) a avut loc un evenimentul prilejuit de lansarea cărţilor:
“Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” - 10 ani de existenţă, 06.04.2001-06.04.2011”, autor: Ion M. Botoş;
“Ghid turistic Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Botiza, Solotvino”, autori Vasile Timur Chiş, Kosinszki Sorin, Kosinszki Renata.
Urmează un reportaj de Nicolae Hauca compus din imagini foto şi video!
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Valori românești, promovate european în Ucraina
Consulatul General al României la Cernăuţi a fost gazda lansării cărţii “Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” – 10 ani de existenţă, 06.04.2001-06.04.2011”, scrisă de Ion M. Botoş și a “Ghid turistic Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Botiza, Solotvino”, ai cărui autori sunt Vasile Timur Chiş, Kosinszki Sorin și Kosinszki Renata.
Moderatorul reuniunii a fost Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuți. ”este o activitate deosebit de valoroasă pentru toți românii. Sunt valori ale poporului român care sunt prezente în Ucraina care necesită a fi promovate și vom încerca să le rezolvăm într-un spirit european”, a spus Eleonora Moldovan.
Volumul semnat de Ion Botoș rezumă, în cele 700 de pagini, activitatea Societății Dacia din Transcarpatia, care are o activitate foarte intensă pe tărâmul culturii românești din regiune.
Reprezentanta administrației de stat Cernăuți, dna Tiron, i-a felicitat pe autorii cărților și a vorbit despre politica de susținere din partea autorităţilor pentru autorii de literatură în mai multe limbi.
Prezent la lansare, prof Mihai Dăncuș, directorul Muzeului Maramureșului, a apreciat imensul volum de muncă pe care îl presupune strângerea și ordonarea datelor incluse în carte, ”un efort deosebit, intelectual și material, un segment de zece ani din viața și activitatea societății Dacia din Transcarpatia, o imensitate de date care te copleșesc și care arată încercarea de așezare într-o relație civilizată, normală și firească a unui grup etnic care încearcă să-și păstreze și să-și demonstreze identitatea culturală într-o țară uriașă, într-o țară cu o cultură deosebită”.
”Vin cu multă dragoste la Dvs. să-mi întregesc cunoștințele despre ce înseamnă spiritualitatea românească din această parte și să-i susțin pe cei care vor să conserve și să transmită viitorului ceea ce a mai rămas din uriașul patrimoniu cultural al spiritualității românești de pe aceste meleaguri”, a spus prof Dăncuș.
Ion Botoș a explicat că volumul reprezintă ”istoria noastră comună a Maramureșului unitar”. ”Cel mai mare câștig este că am început să ne cunoaștem, am început să ne vizităm și am început să înțelegem că aparținem aceleiași familii. Cred că aceasta este cea mai mare bucurie și cel mai mare câștig, ca organizație neguvernamentală, în teritoriul în care trăim. Această carte este scrisă zi de zi. În fiecare zi se scriu evenimentele cele mai importante. Aș recomanda ca fecare organizație să-și adune și să lase pe hârtie activitățile, să rămână pentru istorie, pentru neam”.
Despre cel de-al doilea volum lansat, ”Ghidul turistic Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Botiza, Solotvino”, vorbit Vasile Timur Chiş, care a explicat că face parte dintr-un proiect transfrontalier. Structurat în două părți, ghidul cuprinde o bază de date privind potențialul turistic al Maramureșului istoric cu cele mai importante obiective turistice din România și Ucraina, precum și prezentarea câtorva localități.
La rândul său, Nicolae Toma, președintele Societății Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, a vorbit despre legăturile sincere și prietenești care îi leagă, despre meticulozitatea muncii autorului, care, aparent ușoară, în fapt ”este o muncă uriașă pe care cred că noi nu ne-o putem închipui. Ar trebui ca toți să avem o asemena cronică a activității noaste.”
Cartea a fost donată bibliotecii Mihai Eminescu, Casei Limbii Române, Uniunii Scriitorilor Români din Bucovina, precum și Societății ”GOLGOTA” a Românilor din Ucraina. (cu sprijinul prof. Nicolae Hăuca, Cernăuți)
RăspundețiȘtergereRe: Lansare de carte la Consulatul General al României la Cernăuţi
От кого: Geo Stroe
Кому: EUROMEDIA BUCOVINA , Ion Botos
Multumesc, felicitari!
CIND NE VOM REVEDEA , VĂ VOI FACE cite O SURPRIZA DVS ȘI DLUI BOTOȘ!