Ascultă Online Radio Cernăuți

4 ian. 2020

REVELION - 2020 la HORBOVA




VEZI 5 VIDEOCLIPURI  AICI: - https://www.youtube.com/watch?v=yJ1EGNjTL7I&list=PLHPOQw75B_ULLQS1qgjMwj5tBGOK_Rv9H&index=1&fbclid=IwAR1KOwRra2sGpaRN815fGyqLszc_u-gl8hHzvGipYFtP19PyzdFXC1OTea0


Malanca este cea mai veselă sărbătoare din ciclul calendaristic de iarnă. În unele localități din regiune Malanca a devenit un fel de simbol al acestora. Cine n-a auzit de vestitele malănci de la Horbova, Crasna și Vașcăuți?! Primii își demonstrează fantezia, măiestria și simțul fin al umorului locuitorii satului Horbova, raionul Herța, unde sărbătorile sunt marcate pe stil nou.
În după amiaza primei zile din noul an, la Horbova a început parada Malăncii.
–Sătenii noștri sunt ingenioși și se pregătesc foarte serios de Malancă, remarcă starostele de Horbova, Dan Crâșmaru. Pentru un sat cu meșteri iscusiți, după cum este al nostru, e de cinste să organizeze o sărbătoare de neuitat a Malăncii. De data aceasta un stimul pentru horboveni servește faptul că peste două săptămâni la Cernăuți va avea loc Festivalul regional al malăncilor. Iar după cum știți, horbovenii participă la el cu mare interes și chiar obțin locuri premiante.
Cele mai reușite și originale personaje ale Malăncii, meșterite de gospodarii din Horbova,  se păstrează în sat. Este o stimă față de creativitatea meșterilor locali. Crede, că și personajul Șobolanului, simbolul anului 2020, va completa această „galerie”.
Și de data aceasta Malanca de la Horbova a adunat mulți admiratori din localitățile vecine și din centrul regional. 
http://lyberti.com/spectacol-popular-nemaipomenit-malanca-de-la-horbova-foto/?fbclid=IwAR0HlJhlkGXLLK04DOfJ11jj3bz3XqOM5PKyH20GkKkUijfFz_uqUBNtmP8

Carnavalul măștilor de anul nou s-a desfășurat în satul Horbova, ținutul Herța 


Tradiţional, în primele zile ale anului în mai multe sate din raionul Herţa, regiunea Cernăuți, domneşte o atmosferă de sărbătoare. Deghizaţi în moşi şi babe, cai şi capre, urşi, Moşi Crăciuni şi Albe ca Zăpada, șoareci, eroi din povești şi alte personaje legendare, românii herțeni au defilat și în data de 1 ianuarie 2020 prin centrul satelor, creând o atmosferă de basm.
La carnavalul măştilor, organizat cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, s-au adunat atât sătenii, cât şi cei din localităţile şi raionale vecine. Au fost prezenţi şi oaspeţi din alte ţări.
O atmosferă de magie, atmosferă încununată de obiceiuri străvechi a domnit în localitatea Horbova. Pe durata întregii zile, eroi din poveşti au urat trecătorilor multă sănătate, bucurii în familie şi prosperitate în anul care a venit.
Și în alte localitățil din Ținutul Herța românii din zonă au sărbătorit Sfântul Vasile pe stil nou cu obiceiuri strămoșești, creând o atmosferă de basm în acest colț de lume. Majoritatea satelor din Ținutul Herța au fost în plină sărbătoare în aceste zile ale anului nou. Mai multe materiale video în subsolul acestui text.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
https://www.bucpress.eu/cultura/carnavalul-mastilor-de-anul-nou-11047?fbclid=IwAR0xb64L4_-bukXzFCmRN1QVDqzftfm7Ehe-_8bjMBbE0CBdTSWwPjmSNHQ

MAI  MULTE  FOTO  VEZI  AICI;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu