Ascultă Online Radio Cernăuți

16 mai 2015

Vă acordăm sprijinul nostru

         Către:
Scriitorul Vadim Bacinschi, Basarabia de Sud (reg. Odesa);
Anatol Popescu, președinte al Asociației BASARABIA a Românilor din reg. Odesa.

  Pe această cale Vă acordăm  sprijinul nostru în ce privește repetatele demersuri ale Asociației BASARABIA în față autorităților în domeniul salvgardării identităţii naționale, culturale, lingvistice şi religioase româneşti din Ucraina.

     Cred ca nord-bucovinenii posedă un mai mare spirit de inițiativă. Realitatea constă în  faptul, că cele   două obiective  la  Cernăuți (Şcoala Populară de Arte şi Civilizaţie Românească și  Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” ) au   fost  demarate  cu  mult  înainte de oferirea sprijinului  din  partea României.
            Şcoala Populară de Arte şi Civilizaţie Românească la Cernăuţi   datorită directorului   ei   Iurie  Levcic   și părinților    celor  112   copii  si-a  început   activitatea pe 02.05.2015 fără  banii din  afară, finanțarea   inițială a proiectului                                fiindu-i  refuzată.
      Organizaţia Publică Regională «Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi», asociația care a organizat Şcoala Populară de Arte şi Civilizaţie Românească Cernăuţi, a fost vizitată de      Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr numai la  sfințirea localului pe 10.05.2015.
http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2015/05/scoala-populara-de-arte-si-civilizatie.html
       Și  abia  atunci în  urma contestației depuse  a  apărut pe net   mesajul  cu    aprobarea finanțării proiectului  fără  indicarea  sumei  acordate.
         Ne  punem întrebarea: - De ca la  Odesa nu  s-a procedat la fel ?
        De ce  Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr, atunci când a efectuat o vizită la  Odesa, nu a   fost  invitat     la o  fostă   grădinița de  copii,  închiriată și amenajată pe banii unor părinți și  numită Şcoală Populară de Arte şi Civilizaţie Românească ?
  Referitor la Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”,
care  a fost inaugurat la Cernăuți pe 10.02.2015. , povestea  e  și  mai  lungă. Totul a pornit  din libera  inițiativă a actualului vicepreședinte al Centrului   Eugen  Pătraș, care  a procurat pe bani  proprii  o  frizerie  din centrul Cernăuților, pe care a transformat-o într-o  capodoperă  arhitectonică  după ani de   zile de   calvar  birocratic la  instanțe  regionale  și republicane de la  Kiev.
   Finanțarea   proiectului    de 44.000 RON   este  prevăzută numai   pt.  procurarea  calculatoarelor la Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” la Cernăuți. 
http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2015/05/la-cernauti-fost-inaugurat-centrul.html

      În  concluzie: De ce Vadim Bacinschi şi Anatol Popescu din Basarabia Istorică nu  procedează la fel  ca și Iurie  Levcic  și Eugen Patraș la Cernăuți ???
     E insuficient să se insiste ca România să deschidă un Centru Cultural la Ismail prin repetatele demersuri.
     ÎN SUDUL BASARABIEI „EXPLOZII” CULTURALE NU SE PREVĂD…PÂNĂ ELE NU   VOR  AVEA  LOC  ÎN  MODUL  NOSTRU DE GÂNDIRE.

PS. Vă invităm la Cernăuți  pt. a prelua  experiența  și  proiectele  actelor  juridice, pe care urmează să le înregistrați la organele de stat ucrainene. 

 Cu cele  mai  bune intenții 

Nicolae Hauca
EUROMEDIA   BUCOVINA

5 comentarii:

  1. Анатол Попеску; prin: https://www.facebook.com/anatol.popescu?fref=ufi
    Domnilor, personal vă mulţumesc pentru aceste declaraţii aici, pe o reţea de socializare. Cunoaşteţi foarte bine, însă, că e nevoie de demersuri oficiale, din partea organizaţiilor româneşti, către autorităţile ucrainene, LA CONCRET, cum s-ar zice. În acest sens m-a asigurat dl Vasile Tarateanu că strânge semnături de la conducătorii asociaţiilor româneşti din regiunea Cernăuţi, în vederea susţinerii demersurilor noastre către autorităţile ucrainene. Sper să reuşească, într-un final, şi să simţim şi noi - românii din Sudul Basarabiei frăţia românilor din regiunea Cernăuţi. Mesajul sarcastic al dlui Nicolae Hauca Mykola Havka nu l-aş considera foarte la locul lui, din momentul în care fiecare dintre cele 3 mari comunităţi istorice româneşti din Ucraina -Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa - trăieşte într-o proprie realitate, şi cazurile nu sunt identice. În cazul în care cineva nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau o face pe prostul, ca să-i meargă bine - mai recitiţi odată, atent memoriile Asociaţiei "Basarabia" din ultimele două luni de zile. Am mai scris, vorbit, şi mai repet încă odată, pentru cei care nu înţeleg din prima: tematica centrului cultural românesc la Ismail a fost abordată, probabil nu pentru prima dată, însă de mine personal, împreună cu alţi conducători ai Ansamblului Folcloric "Dor Basarabean" încă din 2005, inclusiv pe paginile "Concordiei", ediţia Sud-Vest editată de dl Vadim Bacinschi. Şi nu o adresam autorităţilor române, ci mai ales -celor ucrainene!!! În ultima instanţă, evvident că suntem strânşi cu uşa şi siliţi să cerem ajutorul României în acest sens. Domnule Nicolae Hauca Mykola Havka: ori suntem "neamuri" ori - Doamne, iartă-mă, ne încuscrim cu duşmanii neamului. Fiecare în banca sa - şi le reuşim pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicolae Hauca Mykola Havka către Анатол Попеску: Eu zic să mai faceți un demers către România și să adunati semnături ca să vă dea bani pt. un drum de la Odesa la Cernăuți ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vadim Bacinschi prin https://www.facebook.com/vadim.bacinschi/posts/1408291066162211?comment_id=1408533442804640&notif_t=comment_mention
    ·
    ASTEPT "EXPLOZIA" DIN MODUL MEU DE GANDIRE. Am postat adineaori pe FB niste randuri intitulate "In sudul Basarabiei "explozii" culturael nu se prevad".Mi-am expus opinia mea vizavi de unele probleme. Dupa asta, o jurnalista de la Chisinau, fara ca sa-mi spuna ceva, posteaza si ea niste randuri, in care declara ca eu si cu A.Popescu insistam asupra deschiderii la Ismail a unui Centru Cultural Romanesc. A facut-o din cele mai bune intentii si s-a mai si suparat pe mine, cand i-am scris ca eu, ca ziarist, nu insist, ci explic de 25 de ani niste lucrurl simple, pe care multi nu doresc sa le inteleaga. Mai trece o haba de vreme si isi spune cuvantul un domn de la Cernauti, dl Hauca. El posteaza o scrisoare in care ne explica (mie si lui A.Popescu) cum s-a actionat la Cernauti pentru a deschide Scoala de Arte Populare si Civilizatie Romaneasca si Centrul "E.Hurmuzachi". E gata sa ne dea ajutor, tot din cele mai bune intentii. In final scrie ca in sudul Basarabiei nicio "explozie" culturala nu va avea loc, pana ele ("exploziile") "...nu vor avea loc in modul nostru de gandire". Adica al nostru, celod din sud, ramasi in urma si intunecati la minte. Eu stau si ma gandesc: ce sa fac cu modul acesta al meu de gandire: retrograd si depasit. Cum sa-l arunc in aer? Vedeti ce face FACEBOC-ul... Chiar BOC FACE, din cele mai bune intentii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zinaida Pinteac:prin facebook.com - Vadim, cel sătul nu-l crede niciodată pe cel flămând. Ei sunt mulți și niciodată n-o să poată înțelege prin ce trecem noi, cei din sud


    Анатол Попеску prin facebook.com - Anul 2005, luna Mai: Liderii asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa, în calitate de membri fondatori participă la şedinţa de fondare a Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" (UICRU) - un proiect aparent foarte promiţător, de coagulare a tuturor celor trei mari comunităţi istorice româneşti din Transcarpatia, Cernăuţi şi regiunea Odesa. În fapt, după cum vedem la 10 ani de la eveniment - proiect electoral al dlui Ion Popescu - deputat în câteva legislaturi în parlamentul ucrainean, coautor al constituţiei Ucrainei, politician UCRAINEAN de origine română... Când a fost nevoie de românii din Sudul Basarabiei - s-a profitat inclusiv la Cernăuţi de noi. Când, însă, şi noi avem nevoie de sprijinul conaţionalilor din Nordul Bucovinei, Herţa, Hotin - ni se întoarce spatele, de cele mai multe ori. Unul dintre exemplele grăitoare în acest sens - lipsa de iniţiativă din partea UICRU în ce priveşte unificarea programei de învăţământ pentru şcolile româneşti din cele trei regiuni, temă care a fost trecută cu vederea inclusiv de deputatul Ion Popescu pe parcursul a 10 ani de activitate fructuoasă ba pe la Kiev, ba pe la Strasbourg. Mă interesează, personal, cu ce anume a contribuit dl Nicolae Hauca Mykola Havka la inaugurarea Centrului "Hurmuzachi" din Cernăuţi? cu prezenţa? cu imaginile foto? cu degustările de ... plăcinte?! Şi eu am fost invitat la sfinţirea bisericii Sf. Petru şi Pavel din Hagi-Curda, ctitorită de dl Nicolae Popa din SUA, şi ridicată prin grija fraţilor Iordăchescu acum 4 ani de zile, însă n-am stat niciun pic să-mi asum merite, pentru simplul fapt că nu am niciunul, în cazul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pavel Gutu prin facebook.com: D-nu Bacinschi TREBUIE cu RĂBDARE să EXPLICĂM, și să CONTINUĂM ILUMINISMUL !, doar vedem bunele intenții..

    RăspundețiȘtergere