Ascultă Online Radio Cernăuți

28 dec. 2019

E GREU SĂ FII ROMÂN ÎN UCRAINA


De când am fost nevoiţi să excludem ziarul „Zorile Bucovinei” din catalogul pentru abonare telefonul n-a încetat să sune. Românii noştri amărâţi, din toate cele patru raioane româneşti, ne întreabă de ce „Zorile Bucovinei” nu va apărea în 2020. Unii cu tristeţe în glas, alţii se mai şi indignează, într-un fel parcă acuzându-ne că, deşi a apărut pe timpul comunismului, acum cum să nu apară, întrebându-ne dacă ne-am adresat Consulatului General al României la Cernăuţi, Guvernului şi Preşedintelui României după ajutor. De altfel, printre aceştia se numără şi foştii noştri colegi Mircea Lutic, Mihai Huţcal, Gheorghe Gorda, profesorii Nicolae Mintencu, Valerie Leviţchi, primarii Boianului şi comunei Ciudei, Gheorghe Demenciuc şi Anatol Piţul, abonaţi din Voloca, Boian, Crasna, Herţa, Pătrăuţi, Mahala, Costiceni, Oprişeni, Ropcea, etc. Unii români din ţinut  aşteptau un miracol ca „Zorile Bucovinei”  să-şi continue apariţia. Spre regret, miracolul a întârziat şi ziarul tipărit pe hârtie din 2020 nu va apărea.


Am bătut la toate uşile posibile, dar aşa şi n-am fost auziţi. Deci, vă informăm că de 2 ani batem pragul Consulatului General al României la Cernăuţi, unde întotdeauna am fost primiţi cu amabilitate, dar ni s-a spus că misiunea diplomatică română nu dispune de asemenea fonduri. Ultima dată am fost cu vreo 2 luni în urmă împreună cu dna Maria Toacă, redactor-adjunct, ca să anunţăm că avem mari datorii la tipografie şi nu mai putem apărea, fiindcă de la anul nou tipografia nu ne mai tipăreşte ziarul. Tot prin intermediul Consulatului General 2 ani la rând am tot transmis adresări Preşedintelui, Guvernului României, Ministerului de Externe şi celui pentru românii de pretutindeni, chiar şi unor consilii judeţene. Ne-am adresat la 2 deputaţi români pentru diaspora, şi românilor de bună credinţă din Ţară şi din lume şi prin intermediul Internetului, cu speranţa că se va găsi vreun sponsor şi ziarul românilor din Ucraina va apărea şi în continuare. Rezultatul îl ştiţi. Românii din Ţară şi străinătate mai bine jertfesc 100 mii de euro pentru Catedrala Notre-Dame din Paris, decât 30-40 de mii pentru un ziar al românilor dintr-o provincie istorică.
E dureros de trist şi pentru  cei  câţiva colaboratori care au contribuit ca „Zorile Bucovinei” să ajungă în casele oamenilor, în deosebi pentru noi, cei 3 membri ai familiei Toma - Nicolae, Felicia şi Diana, care de cel puţin 15 ani muncim fără concedii şi zile de odihnă. Ba mai mult, întreţinem, din 2012,  fără careva remunerare şi susţinere financiară, site-ul ziarului, pentru care muncesc pe gratis Diana şi Felicia Toma. Nu ne doare atât de mult faptul că Ucraina, ţara în care trăim, contribuabilii căreia suntem, nu ne protejează, nu ne ajută cu nici o grivnă din 2004, de când a fost sistată finanţarea ziarului, căci ştiţi prea bine că nu are nevoie de români, de altfel nu trebuia să luptăm pentru păstrarea şcolilor, a Limbii Române, dar ne doare mult că şi Patria noastră istorică, a cărei copiii orfani suntem, nu are nevoie de unicul  ziar ce promovează românismul, valorile naţionale – „Zorile Bucovinei”, că ce n-au putut face cei din Ucraina pentru a închide respiraţia „Zorilor Bucovinei” au făcut cei de la Bucureşti. Am fost abandonaţi în 1944 şi acum – la fel.

 Ne doare foarte mult că ziarul în care am pus sufletul îşi va curma existenţa la nici 79 de ani, pe care-i va împlini în februarie 2020. Am dorit să-l păstrăm măcar până în 2021, până la aniversarea de 80 de ani…
Vă mulţumim mult, dragi cititori,  pentru susţinere, că în toţi aceşti ani l-aţi citit şi abonat. Ne pare foarte rău că astfel s-a întâmplat, dar nu e vina noastră, căci, după cum v-am spus, familia noastră a muncit şi munceşte mai mult din iubire de neam, din dragoste pentru cuvântul matern, căci astfel ne-au educat părinţii. Însă aceasta e prea puţin pentru a edita un ziar ce necesită cheltuieli mari, care sunt în creştere, căci doar poşta ne ia aproximativ 70% din venituri, mai sunt serviciile tipografice şi comunale ce sporesc mereu, salariile lucrătorilor, impozitele etc.
Vă mulţumim încă o dată că în toţi aceşti ani aţi fost alături de noi  şi la manifestările tradiţionale, organizate în Casa Limbii Române la „Zorile Bucovinei –  Ziua Bucovinei (27 noiembrie), Ziua Limbii Române  (31 august), omagierea lui Iancu Flondor (3/16 august), Ştefan cel Mare, Eminescu, dar şi a unor personalităţi marcante din ţinut etc.
Şi dacă nu avem posibilitate să scoatem ziarul tipărit, pe hârtie, ne vom strădui să păstrăm varianta lui electronică. Deci, urmăriţi-ne pe Internet – site şi Facebook.
Nicolae TOMA



4 comentarii:

  1. Ce dureros ...Doamne...veniti acasa dragii mei...si eu am radacini in Bucovina...si mi-ar placea sa va cunosc....Doamne ajuta -ne !

    RăspundețiȘtergere
  2. Este pacat, Bucovina a fost si este pamant romanesc, vicisitudinile istoriei au facut ca acest pamant sa dispara de pe harta Romaniei,acum romanilor care locuiesc acolo li se ia si dreptul de a avea o publicatie in limba materna lucru nimaginabil in tarile avansate nuse intampla acest lucru. Sa nu uitam ca intre cele doua razboaie Cernauti era al treilea oras al Romaniei mari sa nu uitam pliada de oameni de cultura di aceasta zona romani di tata in fiu care simt si gandsc romaneste autoritatile romane ar trebui sa depuna eforturi ca acest lucru sa nu se intample sa nu ii uitam din nou.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bucovina romaneasca trebuie sprijinita

    ciuma rosie psd din tara nu a sprijinit romanii bucovineni
    daca erau unguri si mergeau la orban cel rau imediat trimitea banii

    romanii bucovineni sa continue lupta pe internet
    si sa ceara donatii de la romani prin
    patreon.

    romanii sunt cu voi !!!!
    bucovina romaneasca

    RăspundețiȘtergere
  4. romani bucovineni luptati pentru
    romanii din sudul basarabiei care sunt numiti
    moldoveni
    sa aiba limba romana in scoli
    multumim

    RăspundețiȘtergere