Ascultă Online Radio Cernăuți

8 ian. 2020

LA BOIAN DE CRĂCIUN 2020


Și în acest an, de sărbătoarea Nașterii Domnului, locuitorii și oaspeții satului Boian din raionul Noua Suliță, au avut parte de clipe de fericire și bucurii. Tradițional, cetele de colindători din toate cătunele acestui sat: Deal, Vale, Centru, Hucău, Hliniţă, îi colindă pe cetățeni și conducerea satului, adunându-se apoi în fața Căminului Cultural, unde se desfășoară un adevărat carnaval al sărbătorilor de iarnă, iar cele mai bune sunt menționate și premiate.
Boian este un sat reședință de comună în raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți, are 4.425 locuitori, preponderent români. A fost moșia strămoșească a lui Ion Neculce, cronicarul istoriei Principatului Moldovei în secolul al XVIII-lea. (S.B)
Foto: Nicolae Hauca

SURSA: http://lyberti.com/sarbatoarea-craciunului-la-boian-fotovideo/?fbclid=IwAR0kwlqT1JCU2gKJDzUvbPQC69U9sZzTNcePqJPI49ZFrRymgm3kyMXuLmE


Tatiana Golciuk > Intrecerea de cai in fata Casei de cultura din centrul satului Boian, traditie de Craciun cu o vechime de cateva decenii, caii din diferite coturi ale marelui sat se intalnesc aici si se intrec prin joc care e mai viteaz si mai frumos. Cel mai mic calut avea doar vreo cinci anisori dar juca la fel de de frumos ca si acei bravi flacai, tineri si frumosi, inalti ca acel brad impodobit stralicitor. Muzica, dans, veselie si voie buna, Mos Craciun si Craciunita sa, dar si alte personaje mascate frumos sau hazliu, precum e obicieul pe aici.
Pe scena au urcat artisti profesionsti si amatori din sat. Au luat cuvantul primarul Gheorghe Demenciuc, deputatul si intreprinzatorul Ion Semenic, ospetii de la Consulatul General al Romaniei la Cernauti. Doamna Consul General al României la Cernauti, Irina Stanculescu a inmanat cadouri dulci fiecariu participant la festivitate si tuturor copilasilor prezenti la sarbatoare. Au filmat si fotografiat Ion Ignatiuc, Nicolae Hauca si Diana Toma impreuna cu echipa sa de la ziarul Zorile Bucovinei, prezent si redactorul-sef Nicolae Toma, care de fapt toti isi au radacinile in acest sat pitoresc. 




MAI MULTE  FOTOGRAFII de NICOLAE HAUCA  VEZI  AICI;
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10214402181199920&type=3

De Crăciun în Boian, pe lângă toate celelalte lucruri minunate, Irod, Mascați, Colindători, Caluti, dar mai ales copii îmbrăcați în haine tradiționale românești cu o trăistuta care colindă astfel din generație în generație cu voie bună. Mai este un obicei minunat, colindatul Calului cel Mare. Este o onoare să vină calul cel mare cu colinda, oamenii se supără dacă nu ajunge calul la ei. Acei colindători falnici colindă zi si noapte ca să poată merge pe la toți. La fel de frumos este și umblatul în urma calului(adică comunitatea cu mic cu mare) merge împreună pe unde colindă calul ca să il susțină, apoi peste ceva vreme, sustinatorii se schimbă cu alții, ca să nu rămână Calul singur. 
VEZI  3   VIDEOCLIPURI DE 
 MorgociGheorghe 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu