Ascultă Online Radio Cernăuți

28 dec. 2019

E GREU SĂ FII ROMÂN ÎN UCRAINA


De când am fost nevoiţi să excludem ziarul „Zorile Bucovinei” din catalogul pentru abonare telefonul n-a încetat să sune. Românii noştri amărâţi, din toate cele patru raioane româneşti, ne întreabă de ce „Zorile Bucovinei” nu va apărea în 2020. Unii cu tristeţe în glas, alţii se mai şi indignează, într-un fel parcă acuzându-ne că, deşi a apărut pe timpul comunismului, acum cum să nu apară, întrebându-ne dacă ne-am adresat Consulatului General al României la Cernăuţi, Guvernului şi Preşedintelui României după ajutor. De altfel, printre aceştia se numără şi foştii noştri colegi Mircea Lutic, Mihai Huţcal, Gheorghe Gorda, profesorii Nicolae Mintencu, Valerie Leviţchi, primarii Boianului şi comunei Ciudei, Gheorghe Demenciuc şi Anatol Piţul, abonaţi din Voloca, Boian, Crasna, Herţa, Pătrăuţi, Mahala, Costiceni, Oprişeni, Ropcea, etc. Unii români din ţinut  aşteptau un miracol ca „Zorile Bucovinei”  să-şi continue apariţia. Spre regret, miracolul a întârziat şi ziarul tipărit pe hârtie din 2020 nu va apărea.


Am bătut la toate uşile posibile, dar aşa şi n-am fost auziţi. Deci, vă informăm că de 2 ani batem pragul Consulatului General al României la Cernăuţi, unde întotdeauna am fost primiţi cu amabilitate, dar ni s-a spus că misiunea diplomatică română nu dispune de asemenea fonduri. Ultima dată am fost cu vreo 2 luni în urmă împreună cu dna Maria Toacă, redactor-adjunct, ca să anunţăm că avem mari datorii la tipografie şi nu mai putem apărea, fiindcă de la anul nou tipografia nu ne mai tipăreşte ziarul. Tot prin intermediul Consulatului General 2 ani la rând am tot transmis adresări Preşedintelui, Guvernului României, Ministerului de Externe şi celui pentru românii de pretutindeni, chiar şi unor consilii judeţene. Ne-am adresat la 2 deputaţi români pentru diaspora, şi românilor de bună credinţă din Ţară şi din lume şi prin intermediul Internetului, cu speranţa că se va găsi vreun sponsor şi ziarul românilor din Ucraina va apărea şi în continuare. Rezultatul îl ştiţi. Românii din Ţară şi străinătate mai bine jertfesc 100 mii de euro pentru Catedrala Notre-Dame din Paris, decât 30-40 de mii pentru un ziar al românilor dintr-o provincie istorică.
E dureros de trist şi pentru  cei  câţiva colaboratori care au contribuit ca „Zorile Bucovinei” să ajungă în casele oamenilor, în deosebi pentru noi, cei 3 membri ai familiei Toma - Nicolae, Felicia şi Diana, care de cel puţin 15 ani muncim fără concedii şi zile de odihnă. Ba mai mult, întreţinem, din 2012,  fără careva remunerare şi susţinere financiară, site-ul ziarului, pentru care muncesc pe gratis Diana şi Felicia Toma. Nu ne doare atât de mult faptul că Ucraina, ţara în care trăim, contribuabilii căreia suntem, nu ne protejează, nu ne ajută cu nici o grivnă din 2004, de când a fost sistată finanţarea ziarului, căci ştiţi prea bine că nu are nevoie de români, de altfel nu trebuia să luptăm pentru păstrarea şcolilor, a Limbii Române, dar ne doare mult că şi Patria noastră istorică, a cărei copiii orfani suntem, nu are nevoie de unicul  ziar ce promovează românismul, valorile naţionale – „Zorile Bucovinei”, că ce n-au putut face cei din Ucraina pentru a închide respiraţia „Zorilor Bucovinei” au făcut cei de la Bucureşti. Am fost abandonaţi în 1944 şi acum – la fel.

 Ne doare foarte mult că ziarul în care am pus sufletul îşi va curma existenţa la nici 79 de ani, pe care-i va împlini în februarie 2020. Am dorit să-l păstrăm măcar până în 2021, până la aniversarea de 80 de ani…
Vă mulţumim mult, dragi cititori,  pentru susţinere, că în toţi aceşti ani l-aţi citit şi abonat. Ne pare foarte rău că astfel s-a întâmplat, dar nu e vina noastră, căci, după cum v-am spus, familia noastră a muncit şi munceşte mai mult din iubire de neam, din dragoste pentru cuvântul matern, căci astfel ne-au educat părinţii. Însă aceasta e prea puţin pentru a edita un ziar ce necesită cheltuieli mari, care sunt în creştere, căci doar poşta ne ia aproximativ 70% din venituri, mai sunt serviciile tipografice şi comunale ce sporesc mereu, salariile lucrătorilor, impozitele etc.
Vă mulţumim încă o dată că în toţi aceşti ani aţi fost alături de noi  şi la manifestările tradiţionale, organizate în Casa Limbii Române la „Zorile Bucovinei –  Ziua Bucovinei (27 noiembrie), Ziua Limbii Române  (31 august), omagierea lui Iancu Flondor (3/16 august), Ştefan cel Mare, Eminescu, dar şi a unor personalităţi marcante din ţinut etc.
Şi dacă nu avem posibilitate să scoatem ziarul tipărit, pe hârtie, ne vom strădui să păstrăm varianta lui electronică. Deci, urmăriţi-ne pe Internet – site şi Facebook.
Nicolae TOMA



26 dec. 2019

O nouă ediție a emisiunii „Rezumat”


Dragi prieteni! Vă invităm și în această seară (26 decembrie) la o nouă ediție a emisiunii „Rezumat” ce va fi difuzată pe postul de televiziune TVA din Cernăuți, la ora 20.00, cu reluare pe Facebook la 20.30 și, mai târziu, pe You Tube. Vom discuta cu dl Marin Gherman, politolog, încercând să facem un scurt bilanț al anului 2019.
Totodată, vă amintim că la emisiunea «Панно Кохання» („Doamna Dragoste”) pot fi comandate felicitări cu melodii și subtitre în limba română pentru cei dragi. (Relații suplimentare: gazetadeherta@gmail.com, tel. +380506274156 Vasile Bâcu)
Canalul TVA poate fi vizionat direct din pagina sa de Internet - https://tva.ua/onair/, sau conform parametrilor satelitului indicați în imaginea atașată.

25 dec. 2019

Revista presei nord bucovinene de limba română din 27/12/2019

Atenție! Pentru a citi ziarul în mărime reală, 

accesați tastele Ctrl și (+) la mărire; 

Ctrl și (–) la micșorare 




////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////














////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 









22 dec. 2019

„Florile Dalbe” - 2019


VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=XZHXnPRzR3E&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2YiPDnUKibGQUkxeR2viQe2h1tfacvhYAZkeqocpCvp5Wtw9MSDDBL4nQ

Tradiţionala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, organizată de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, a  avut  loc  duminică, 22 decembrie 2019, în sala Palatului Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină  din Cernăuţi (str F. Schiller, 11).

Libertatea de a colinda în românește la Cernăuți

Suntem un popor însetat de Colinde. Ceea ce ne face cinste! În luna turtei cu ghimbir, a podoabelor de brad și a hainelor din cașmir încă mai știm să uimim prin simțuri. Căutăm prin șifonier nostalgii vestimentare și facem cozi infinite la Spectacole cu Lerui-Ler. Nu știm cum e să trăiești fără colinde, asta pentru că ele rămân cea mai frumoasă parte din întreaga noastră ființă. Luați-ne tradiția de a colinda și ne sărăciți pe loc! Chiar dacă întreaga noastră casă (și corpul întreg, de asemenea) – aur poartă, fără colinde am rămâne simple exponate de muzeu. Și nu dă, Doamne!
Săptămâna trecută România a sclipit din răsputeri prin două Spectacole Extraordinare: Colinde Românești de bardul Ștefan Hrușcă, magic țesute la Cluj-Napoca în Casa de Cultură a Studenților și Degeaba 30, o mărturisire despre România post-comunistă în captivanta interpretare a lui Tudor Gheorghe, la Sala Palatului din București. Ambele evenimente cu un puternic impact emoțional revărsat de subsemnata în două batiste de nas și ameliorat cu toată tinctura de valeriană găsită pe la călătorii CFR din trenurile de legătură. Recunosc că la ambele Spectacole m-am încumetat să încap toată Bucovina mea Mare într-un singur fotoliu de spectator. Știind că Românii mei de Acasă pot resimți și la mare distanță poveștile de Crăciun, mi-am asumat pentru ei rolul de mesager. Iar sentimentul că le pot oferi acest fior magic mi-a diminuat din remușcările de a le fi părăsit cândva barca...
Românii mei de la Cernăuți încă mai colindă românește. Și nu că ar avea voie... Necesitatea rezistenței propriilor lor tradiții este mai presus de orice! Mai români ca românii – ei, exemplari în credință, în demnitate, în Colind. Îi remarc în orice mulțime prin felul de a-și purta, pe umeri, strămoșii. De a călca la pas curajos pe cărările ce vin din Sinăuți spre Băhrinești și care coboară spre Cernăuți – orașul din care au făcut o Țară Mândră, Românească, în care sper să se audă versurile:  Ia-ne, Doamne, și bomboana din colivă / Dar redă-ne verbul a iubi (Tudor Gheorghe).
Răzbunarea nu e despre românii mei de Acasă. Pacifiști, își vor apleca mereu capetele, vor accepta și zăbrelele și celula lui Radu Gyr, vor colinda cu puterea minții și vor învinge cu cea a inimii, se vor strămuta prin lumi ca în primăvară să ajungă negreșit acasă, vor face carte mai ales la Universitatea din Cernăuți – locul în care tinerii noștri români conving că sunt cei mai buni, vor evita școliri oxford-iene care pe nevrute fac din noi ok-iști și consumatori de vise menite ruinării noastre spirituale, vor crede în puterea brazilor carpatini – pentru că fiecare dintre ei – fiecare dintre noi –  are în responsabilitate câte un brad semeț, (cu) o coloană vertebrală perfectă pentru care a venit momentul împodobirii.
Este suprem să știu că românii mei de Acasă încă mai plâng pe acorduri de chitară cu versurile Rugă pentru Părinți. Că titlul de onoare Etnic Român este folosit în scopuri nobile. Că frăția îi caracterizează. Deopotrivă și gândul pozitiv. Că mențin liber și luminat, la Cernăuți, colindul românesc. Că visele lor nu au înălțimea Statuii Libertății, ci adâncimea locurilor în care au coborât, ireversibil, eroii.
Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

Sărbătoarea obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, la Cernăuți 

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” a organizat în data de 22 decembrie 2019, la Cernăuți, tradiționala sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, notează Agenția BucPress.
Manifestarea a avut loc în sala Palatului Academic al Universității Bucovinene de Medicină. Colective din localitățile regiunii Cernăuți au evoluat, prezentând vechi tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, cântece și dansuri, au colindat, semănat și sorcovit.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Românii din regiunea Cernăuți au fost felicitați cu prilejul sărbătorilor de iarnă de către ministrul consilier Edmond Neagoe și consulul Ionel Mitea de la Consultatul General al României la Cernăuți. Diplomații români, care au sprijinit evenimentul cultural, au transmis un mesaj de felicitare din partea consulului general Irina Loredana Stănculescu.

Vasile Bâcu a mulțumit colectivelor de copii și artiști amatori care au venit pentru a se prezenta în fața spectatorilor. Cei prezenți la Festival au fost salutați de Mihail Gherman, șef de secție la Consiliul regional Cernăuți.
În fața publicului spectator au colindat corul „Dragoș Vodă” și ansamblul „Fetele din Bucovina”. Au venit în fața publicului numeros micuții colindători de la școlile românești din orașul Cernăuți, din raioanele Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț.
Evenimentul cultural organizat de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” este un act de transmitere către generațiile viitoare a tradițiilor și obiceiurilor românești, care constituie matricea iden identitară a ființei românești.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu






















FOTO SI MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA 
MAI MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI :
https://ok.ru/nikolay.gavka/album/895587112983
 https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10214291115703352&type=3
https://www.facebook.com/mihai.grosu.56/media_set?set=a.2731163916949940&type=3
VIDEO -
https://www.youtube.com/watch?v=pIb0IEj1u8o

19 dec. 2019

O nouă ediție a emisiunii „Rezumat” va fi difuzată pe postul de televiziune TVA din Cernăuți la ora 20.00

VEZI  VIDEO  AICI:
https://www.facebook.com/tva.ua.channel/videos/824185401368471/?t=3

Dragi prieteni! Vă invităm și în această seară (19 decembrie 2019) la o nouă ediție a emisiunii „Rezumat” ce va fi difuzată pe postul de televiziune TVA din Cernăuți, la ora 20.00, cu reluare pe Facebook la 20.30 și, mai târziu, pe You Tube. Vom discuta cu dl Viorle Iastremschi, deputat în Consiliul Regional, despre problema locuitorilor satului Țureni, care de un sfert de secol nu-și pot obține cotele funciare. Tradițional, doamna Felicia Vrânceanu, doctor în filologie, ne va prezenta lecția de limbă română. Totodată, vă amintim că la emisiunea «Панно Кохання» („Doamna Dragoste”) pot fi comandate felicitări cu melodii și subtitre în limba română pentru cei dragi. (Relații suplimentare: gazetadeherta@gmail.com, tel. +380506274156 Vasile Bâcu)
Canalul TVA poate fi vizionat direct din pagina sa de Internet - https://tva.ua/onair/, sau conform parametrilor satelitului indicați în imaginea atașată. 



18 dec. 2019

Revista presei nord bucovinene de limba română din 19/12/2019

Atenție! Pentru a citi ziarul în mărime reală, 

accesați tastele Ctrl și (+) la mărire; 

Ctrl și (–) la micșorare  


///////////////////////////////
















//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////