Ascultă Online Radio Cernăuți

27 mai 2019

La Cernăuți și Ismail a fost sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni



VEZI  AICI  9 VIDOCLIPURI:


Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni”, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a sprijinit derularea unor proiecte de celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni în Ucraina.  Astfel de evenimente au avut loc la Cernăuți și Ismail în data de 26 mai 2019 – informează Agenția BucPress.

La Ismail, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu sprijinul  Consulatul General al României la Odesa.
Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la placa memorială a mareșalului Alexandru Averescu din satul Babele (Ozerne), raionul Ismail, Ucraina. La Centrul de Informare al României din Ismail s-a desfășurat o conferință pe tema „Mari personalități române originare din Basarabia istorică”. Unul dintre obiectivele proiectului este conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Ismail (Sudul Basarabiei), prin aniversarea Zilei românilor de pretutindeni. Momentul artistic al zilei a fost marcat de ansamblurile „Dor Basarabean” din regiunea Odesa și „Opincuța” din satul Cartal raionul Reni.

La Cernăuți, proiectul IHH a fost organizat de Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Uniunea societăților românești pentru integrare europeană din Regiunea Cernăuți,  Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina" și de Consulatul General al României în Cernăuţi.
Evenimentul a debutat  printr-o conferință în sala de protocol a restaurantului Palazzo din Cernăuți. Au fost susținute prelegeri pe teme care abordează viața românilor din regiunea Cernăuți, dar și a românilor din Transcarpatia, întrucât acțiunea este gândită în colaborare cu domnul Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, care conduce delegația etnicilor români din Apșa de Jos. Programul artistic al evenimentului a constat în susținerea unui recital de poezie românească, a unui program de dans susținut de „Mugurelul”- colectivul de dansuri populare al Casei de Cultură din Pătrăuții de Jos, a unui moment artistic susținut de colectivul de copii de la Casa de Cultură din satul Mahala, și a unui moment muzical deosebit, interpretat de Corala „Anastasia” a Bisericii din Ciudei.
Dr. Ion Popescu, asociat onorific al AP a Consiliului Europei, Președintele Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”, a prezentat raportul de bază “Neamul Românesc - populația autohtonă in întreg spațiul carpato-balcanic: să se știe cine-am fost!” A luat cuvântul și dr. Marian Olaru de la Institutul Bucovina al Academiei Române. Un mesaj de felicitare a fost transmis românilor din Cernăuți de către Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți.
NOTĂ: Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Iniţiatorul acestei modificări legislative, ce prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai, este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care a prezentat colegilor parlamentari, în luna mai a anului 2014, iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Proiectul a fost susţinut de încă 42 de deputaţi şi senatori şi votat, la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, de către 299 din deputaţii prezenţi, conform unui comunicat de presă al deputatului Aurelian Mihai, remis AGERPRES la 23 aprilie 2015. În expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

De asemenea, deputatul Aurelian Mihai a explicat opţiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu 
FOTO SI MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu