După omagierea omului de cultură — poetului, scriitorului, traducătorului Mircea Lutic cu prilejul jubileului de 80 de ani la Școala de cultură generală de gradele I-III din satul său de baștină, Iordănești, subiectul principal al ședinței „Mașinii cu poeți” din satul vecina Carapciu de asemenea a fost dedicat, „patriarhului” scrisului rimânesc din regiunea Cernăuți, cum este numit pe bună dreptate Mircea Lutic.
După un minunat recital din opera poetului omagiat prezentat de elevi au vorbit membrii și oaspeții cenaclului.
Poetul Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății scriitorilor români din Cernăuți, a vorbit despre opera și activitatea omagiatului, exprimându-şi gândul că Dumnezeu a înzestrat satele din Valea Siretului cu mari talente scriitoricești: „Trei sate vecine... Carapciul l-a dat pe Vasile Levițchi, Iordăneștiul — pe Mircea Lutic, iar Suceveniul — pe Arcadie Suceveanu”. Ilie Zegrea și-a mai exprimat bucuria că la Carapciu, ca și la Iordănești, vede costume naționale autentice, fie scoase din lada de zestre a bunicii, fie nou cusute, dar toate fiind adevăratele noastre haine naționale, și nu cele întortocheate și împodobite cu exces.
Cu surprize frumoase pentru Mircea Lutic a venit de la Suceava scriitorul și publicistul Cezar Straton, pregătind omagiatului o Dedicație publicistică specială întitulată „Un Făt-Logofăt al literaților cernăuțeni”.
Cuvinte deosebite a rostit la adresa sărbătoritului Edmond Neagoe, Ministru consilier, diplomat la misiunea diplomatică a României din Cernăuţi, care i-a transmis sărbătoritului un mesaj de felicitare din partea doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuţi, iar în calitate de poet i-a dedicat un poem.
Și ceilalți membri și invitați ai cenaclului „Maşina cu poeţi” — Vasile Tărâţeanu, Constantin Severin, Simion Gociu, Dumitru Parasca, Nicolae Şapcă, Gheorghe Bodnariuc, George Mihali, Ilie Tomiuc, Marcel Flocea, Dorin Misichevici , Constantin Horbovanu au citit versuri dedicate lui Mircea Lutic, incluse într-o antologie de dedicații care cuprinde versurile a peste 70 de autori, acestea fiind consacrate sărbătoritului.
Mircea Lutic a fost felicitat de Nicolae Toma, redactorul-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”, unde omagiatul a fost peste 35 de ani secretar general de redacție.
Clipe deosebite le-a dăruit celor prezenți pictorul Sorin Ursan de la Clit care, în timp ce interpreta cu vocea sa aidoma celei a tenorului de notorietate mondială Luciano Pavarotti o melodie din muzica clasică, în trei minute a pictat pe sticlă portretul Lui Mircea Lutic, iar mai apoi și pe cel al lui lui Eugen Tovarnițchi, amfitrionul evenimentului cultural din acea zi.
Profund emoţionat, Mircea Lutic a citit câteva din poeziile sale, a mulțumit pentru cuvintele adresate lui şi i-a rugat pe cei prezenți ca toate laudele adresate lui să fie readresate acestui pâmânt atât de drag sufletului său, numind minunata noastră Vale a Siretului „Mesopotamia Bucovinei”.
În final aș mai adăuga că în ai săi aproape 450 de ani de existență atestată documentar satul nostru Iordănești a dat lumii mai mulți oameni de vază care s-au aflat în ranguri înalte, însă o personalitate mai ilustră decât Mircea Lutic în istoria sa nu are. Mai mult decât atât, cred că puține localități se pot mândri cu asemenea personalităţi marcante pe făgașul mânuirii cuvântului. Mircea Lutic este un Heruvim al limbii române trimis să fie responsabil de puritatea ei în acest colț de Țară.
Nicolae ȘAPCĂ