Ascultă Online Radio Cernăuți

18 dec. 2017

La Cernăuți s-a desfășurat Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe”

Eleonora Moldovan , Consul general la Consulatul  general  al  României  la  Cernăuți 
La Cernăuți, a  avut  loc Festivalul Tradițiilor Românești de Crăciun și Anul Nou "Florile Dalbe", ediția XXIII, organizat de Societatea pentru Cultură Românească din Regiunea Cernăuți "Mihai Eminescu". 
Cete de colindători din regiunea Cernăuți, din Republica Moldova și România aduc pe scena Palatului Academic tradițiile de iarnă din casele românești, care păstrează cu sfințenie acest patrimoniu spiritual moștenit de la moși strămoși.
Cernăuți
17 decembrie 2017. Să ne pregătim creștinește pentru Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, Crăciunul, prin împărtășirea Colindului Sfânt și Bun.


VEZI AICI  77 VIDEOCLIPURI – https://www.youtube.com/watch?v=lddE5lyGJ-E&list=PLOQqVtnkhWmhg4o8D-WNYW9Di8nQchwlr

Societatea pentru Cultura Românească  „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a organizat în data de 17 decembrie 2017, în sala Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină  din Cernăuţi de pe str. Schiller, 11, tradiționala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe” – informează Agenția BucPress.
Pe scena Palatului Academic au evoluat zeci de colective artistice și interpreți, orchestre de muzică populară, colindători din satele românești din Ucraina, din Cernăuți, dar și din statele vecine: România și Republica Moldova.
Președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți a subliniat în discursul său de deschidere a festivalului că păstrarea obiceiurilor și tradițiilor sunt foarte importante pentru comunitatea românească din Ucraina. El a mulțumit numeroșilor sponsori pentru susținere, printre care s-au numărat Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, şi Ionel Ivan, ministru consilier, notează BucPress.
Au bucurat inimile cernăuțenilor Corul „Dragoș Vodă”, Grupul vocal „Fetele din Bucovina”, grupul folcloric „Săteanca” din Briceni, „Căiuții” din Culiceni, „Îngerașii” din Voloca, Ansamblul „Datina Străbună” din Tereblecea, Corul „Ecou dornean” din Vatra Dornei,  Corul „George Enescu” din Dorohoi, „Plugușorul” din Voloca, Ansamblul etnofolcloric „Doruleț” din comuna Durnești, Ansamblul folcloric „Izvorașul” din Ropcea, Corul „Anastasia” din Ciudei, „Malanca” din Carapciu”, Corul Școlii din Probotești ș.a.
Participanții la festival au obținut cărți în limba română din partea Bibliotecii „Glasul Bucovinei” a Editurii „Alexandru cel Bun”, condusă de Alexandrina Cernov. Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a amintit în discursul său despre actul de vandalism referitor la furtul drapelelor României și UE de pe fațada clădirii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, actualizând în memoria celor prezenți realitatea socială din Cernăuți….   
În linii generale, festivalul de colinde „Florile dalbe” a fost cu adevărat un festival de suflet, o sărbătoare a inimilor noastre, care ne-a amintit încă o dată că tradiţiile strămoşeşti vor dăinui în timp pe aceste meleagurile mioritice bucovinene.
BucPress

FOTOREPORTAJ SI MATERIALE  VIDEO  DE  NICOLAE  HAUCA



 

AICI  VEZI  MAI  MULTE FOTOGRAFII  - https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10209799449854513.1073742375.1579975698&type=3&uploaded=95

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu