Ascultă Online Radio Cernăuți

5 sept. 2016

Poezie românească modernă la Meridian Czernowitz – 2016



Deja al șaselea an consecutiv, în luna septembrie, orașul Cernăuți găzduiește Festivalul Internațional de literatură Meridian Czernowitz – cel mai important eveniment literar-poetic din istoria contemporană a vechii urbe de pe malul Prutului, cu participanți (poeți, prozatori, critici literari) din zeci de state ale lumii.   
Festivalul din anul curent cuprinde mai multe orașe și evenimente. Tematica versurilor din cadrul festivalului este una specifică, autorii ucraineni atrăgând atenția publicului asupra tragediei de la Babin Iar (zonă de lângă Kiev unde a avut loc cel mai mare masacru al evreilor din 1941). Potrivit directorului festivalului Meridian Czernowitz, Evhenia Lopata, cu prilejul împlinii a 75 de ani de la masacrul evreilor de către naziști la Babin Iar va fi organizat un turneu poetic comemorativ, care va cuprinde trei state ale lumii. Este vorba de Ucraina, Germania și Israel.
Merită menționat faptul că Meridian Czernowitz include în anul 2016 și poezie românească modernă, invitații festivalului fiind poetele Miruna Vlada și Domnica Drumea. Cu sprijinul Institutului Cultural Român (București), versurile acestor două autoare au fost traduse în limba ucraineană (traducător și moderator al întâlnii cu autorii români la Cernăuți – poetul Marin Gherman), astfel fiind popularizată cultura românească modernă în spațiul est-european.
Întâlnirea cu poetele Miruna Vlada și Domnica Drumea va avea loc în data de 10 septembrie, între orele 19:00 și 20:00 la Palatul Național al Românilor (Sediul Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți), or. Cernăuți, Piața Centrală, nr. 6.
Partener media al acestui eveniment cultural de excepție este Centrul Media BucPress și  organele sale de presă – Radio Cernăuți și portalul de știri BucPress din Cernăuți.


Informații suplimentare BucPress
Miruna Vlada s-a născut pe 17 august 1986 la București. Formată la Cenaclul „Euridice”, coordonat de Marin Mincu, a debutat în 2004 cu volumul Poemextrauterine la Editura „Paralela 45”, cu o prezentare de Angela Marinescu și prefață de Octavian Soviany. În 2007 a publicat la Editura Cartea Românească volumul de versuri Pauza dintre vene, însoțit de un CD în lectura autoarei. Selecții din poezia ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană și polonă. A studiat științele politice la SNSPA București, iar din 2013 este doctor în relații internaționale cu o cercetare despre europenizarea Bosniei-Herțegovina.
În 2016 prezintă la Meridian Czernowitz poeme din cartea Bosnia. Partaj (Editura „Polirom”, 2014).
 Domnica Drumea s-a născut pe 26 august 1979 în Râmnicu-Vâlcea. În 2002 a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, secția Romană-engleză. În anul 2000 înființează, împreună cu Marius Ianus, cenaclul „Litere 2000”, iar în 2002 revista „Fracturi”.
În 2003, debutează cu volumul de poezie Crize, Editura „Vinea”, care obține Premiul de Debut al Asociației Scriitorilor din București. Activează ca traducător și redactor independent.
În 2016 prezintă la Meridian Czernowitz poeme din cartea Vocea (2014).
BucPress.eu
SURSA - http://www.bucpress.eu/cultura/poezie-romaneasca-moderna-la-meridian-2849

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu