Ascultă Online Radio Cernăuți

7 iun. 2016

ANUNŢ


ÎN NOAPTEA de 12 spre 13 IUNIE 1941, DIN COMUNA MAHALA, AU FOST RIDICAȚI ȘI DEPORTAȚI ÎN SIBERIA, 602 PERSOANE... DE LA DEPORTĂRILE ÎN MASĂ AU TRECUT 75 DE ANI, DAR DUREREA A RĂMAS ȘI VA DĂINUI ÎN INIMILE ÎNSÂNGERATE ALE MAHALENILOR...
LA DATA DE 12 IUNIE 2016, ORA 14.00, LÂNGĂ MONUMENTUL ANIȚEI NANDRIȘ-CUDLA, SE VA DESFĂȘURA ACȚIUNEA DE COMEMORARE A MARTIRILOR, CARE NU S-AU ÎNTORS ACASĂ DIN GULAGURILE SOVIETICE, RĂMÂNÂND SĂ-ȘI DOARMĂ SOMNUL VEȘNIC DEPARTE DE GLIA STRĂBUNĂ... VĂ AȘTEPTĂM SĂ FIȚI ALĂTUREA DE NOI ÎN ACEASTĂ ZI SFÂNTĂ PENTRU NEAMUL NOSTRU ȘI SĂ APRINDEM CÂTE O LUMÂNARE PENTRU SUFLETELE LOR NEVINOVATE ...
VEȘNICA LOR POMENIRE!  Primăria comunei Mahala 


UN SPECTACOL ZGUDUITOR
 DESPRE UN DESTIN BUCOVINEAN
În după amiaza zilei de 12 iunie a.c., în incinta Filarmonicii de Stat din Cernăuţi, actorii Teatrului  Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti vor susţine un spectacol de neuitat pe motivele renumitelor memorii ale Aniţei Nandriş, ţărancă din satul Mahala, raionul Noua Suliţă, care cu 75 de ani în urmă a fost deportată în neagra Siberie împreună cu cei trei copii ai ei şi cu  multe alte familii de mahaleni nevinovaţi.
 Dar „20 de ani în Siberia”   nu este este numai un spectacol-monolog despre destinul unei familii de ţărani bucovineni.  Or,   cartea Aniţei Nandriş, după care este realizat spectacolu Teatrului bucureştean, se numără printre cele mai importante mărturii despre calvarul trăit în Gulagul sovietic de către  zecile de mii de români din nordurile Bucovinei şi Basarabiei  în perioada de după cel de al doilea război mondial.
 Menţionăm de asemenea că Turneul Teatrului Naţional “Ion Luca Caragiale”  din Bucureşti are loc la Cernăuţi datorită demersurilor întreprinse de Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi de Primăria comunei Mahala, raionul Nouă Suliţa, sprijinite  din punct de vedere financiar şi logistic de   către conducerea Institutul Cultural Român din Bucureşti şi Consulatul General al României de la Cernăuţi, cărora organizatoirii le rămân recunoscători, odată cu toţi locuitorii regiunii noastre care au acum fericita ocazie de a  se întâlni cu  arta adevărată şi de a-şi aminti de  cele mai dureroase moment ale istoriei neamului nostru românesc.  
Spectacolul este pus în scenă în cadrul unui program special „Procesul comunismului prin teatru” de regizorul Sorin Misirianțu, iar  durerile şi suferinţele, gândurile şi speranţele Aniţei Nandriş sunt întruchipate cu deosebită  talent şi pătrundere sufletească de către  actriţa bucreşteană  Amalia Ciolan. 
Spectacolul va începe la ora 16.00. Intrarea liberă.  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Pentru a marca cei 75 de ani de la declanșarea campaniei de deportări, arestări și strămutări din Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor va organiza un dublu eveniment cultural în Nordul Bucovinei. Astfel, vor avea loc două reprezentații în premieră absolută ale piesei de teatru „20 de ani în Siberia" în regiunea Cernăuți.

Piesa de teatru aflată în repertoriul Teatrului Național din București este un monolog dramatic scris de Sorin Misirianțu după cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață" de Anița Nandriș-Cudla (n. 1904, Mahala, Austro-Ungaria - d. 30 august 1986), țărancă româncă din Bucovina de Nord, care a lăsat una dintre cele mai importante mărturii scrise despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Anița Nandriș-Culda a fost deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord a fost ocupată de Uniunea sovietică.

Prima reprezentație va avea loc sâmbătă, 11 iunie 2016 începând cu ora 19:00 la Casa de cultură locală din satul Mahala (raionul Noua Suliță), locul în care s-a născut Anița Nandriș-Cudla. Prezența ICR în satul Mahala nu este doar o premieră culturală, dar și una instituțională, fiind pentru prima dată în ultimii 75 de ani când România derulează un proiect aici. Următoarea reprezentație va avea loc la Cernăuți, duminică, 12 iunie, începând cu ora 16:00 pe scena Filarmonicii de Stat.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți și Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

În urma unui parteneriat realizat cu Fundația Dignitas în cadrul proiectului „Demnitate prin cultură", delegația ICR va oferi cu titlul gratuit 1.000 de cărți în limba română, destinate comunității românești din Bucovina de Nord, jumătate dintre care vor fi predate Catedrei de Filologie Română şi Clasică din cadrul Universității de Stat „Iurii Fedcovici".

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940, pentru ca după 1944 să fie reocupate de către URSS și integrate în componența RSS Ucrainene. O dată cu schimbarea regimului, s-a declanșat o campanie amplă de deportări, arestări și strămutări a populației românești din teritoriile menționate, ce a avut loc între anii 1941-1956. Prima acțiune de amploare a fost cea înregistrată în noaptea 12-13 iunie 1941, atunci când au fost incluse pe listele deportaţilor mari personalități ale vieții publice, culturale, politice și economice. Conform datelor din arhive, numai primul val de deportări din iunie 1941 a vizat peste 32 mii de persoane (cf. Diplomatului Vasile Soare, „PREZENŢA ROMÂNILOR ÎN KAZAHSTAN - ISTORIE ŞI DESTIN"). În gările de unde au fost transportaţi, cei arestaţi au fost separaţi de familii şi încărcaţi în eşaloane speciale. Ulterior, ajunşi în lagăre, aceştia au fost supuşi unor represiuni dure, mulţi fiind condamnaţi la pedeapsa capitală pentru „activitate antisovietică". Deportarea din Basarabia şi Bucovina s-a făcut cu vagoane de vite în Siberia şi Kazahstan (pentru Chişinău au fost repartizate 1315 vagoane, iar pentru Cernăuţi 340 vagoane). Un raport din octombrie 1941 arată că în GULAG, la acea dată, „din RSS Moldovenească se află 22.648 de persoane, în colonii din RSS Kazahă (9954 pers.), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6085 persoane, dispersate în 41 de raioane), Novosibirsk (5787) şi Krasnoiarsk (470)" (idem).

***

Conform TNB, „20 de ani în Siberia" este „un spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație pentru a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică."

Regia: Sorin Misirianțu, Scenografie: Sorin Misirianțu, Adaptare: Sorin Misirianțu, Regizor scenă: Dumitru Scobeniuc, Sunet: Octavian Vasile, Light design: Bogdan Gheorghiu, Cristian Simon

„Cartea e o revelaţie şi s-ar cere primită ca atare. Nu doar privitor la soarta deportaţilor români în Gulagul sovietic povestirea Aniţei Nandriş-Cudla aduce o mărturie esenţială, dar şi pentru reconstituirea staturii ţăranului bucovinean: o statură net aristocratică, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncaseră nu numai în trecut, ci, s-ar spune, aproape în legendă. Or, iată că, odată cu Aniţa Nandriş-Cudla, legenda ia conturul firescului, iar realitatea ei ni se impune din nou. După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară. Cartea aceasta, care nu numai că se cere neapărat citită, dar ar merita să fie aşezată, prin biblioteci, într-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine." (Monica LOVINESCU)

http://www.tnb.ro/ro/teatrul/20-de-ani-in-siberia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu