Ascultă Online Radio Cernăuți

17 iun. 2016

150 DE ANI DE LA DEBUTUL LUI MIHAI EMINESCU



VEZI 8  VIDEO  AICI.

Se știe prea bine că nu demult s-au împlinit 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu cu poezia „La moartea lui Aron Pumnul” în broșura „Lăcrimioarele învățăceilor gimnaziști... la mormântul prea iubirtului lor profesoriu Arune Pumnul” și cu poezia „De-ași avea...”, în revista „Familia” lui Iosif Vulcan  care apărea la Pesta.
Cu acest prilej,  dar și al Zilei trecerii în eternitate a marelui poet, la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul, precum și la monumentul din centrul orașului,  în ziua de 15 iunie, s-au depus  buchete și coșuri cu flori, s-au rostit discursuri omagiale, iar la sediile societăților culturale din Cernăuți, precum și la Biblioteca regională au fost organizate diverse manifestări culturale.
Suita de manifestări dedicate Luceafărului poeziei românești nu s-a încheiat însă în ziua de 15 iunie curent. Ea a continuat în ziua de Duminică, la 19 iunie 2016,  când pe fațada Casei lui Aron Pumnul din Cernăuți, str.A.Pumnul,19, a fost instalată o placă memorială, consemnând debutul lui Mihai Eminescu la Cernăuți, donație a  Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Primăriei comunei Dumbrăveni, județul Suceava, Fundației Oamenilor de Știință și Artă din București, Universității „Apollonia” din Iași și Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
După instalarea plăcilor și discursurile cu acest prilej în incinta Librăriei „Mihai Eminescu” a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, str. Kobyleanska, 9 din Cernăuți s-a desfășurat un colocviu dedicat apariției numelui Mihai Eminescu pe  frontispiciul literaturii române. 

FOTOREPORTAJ  SI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu