Ascultă Online Radio Cernăuți

10 ian. 2016

MIHAI EMINESCU – IZVOR DE INSPIRAŢIE

Anunţ

Muzeul literar-memorial “Mihai Eminescu” din Cernăuţi vă invită în ziua de 15 ianuarie a.c. la Muzeul etnografic regional (str. Kobyleanska, 28) la vernisajul expoziţiei de grafică şi acuarelă a cunoscutei pictoriţe Constanţa Abalaşei-Donosă din Brăila, România, organizată cu sprijinul Fundaţiei Culturale “Casa Limbii române” şi al Centrului Cultural Roman “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.
Expoziţia cuprinde 23 lucrări de grafică în peniţă şi acuarelă în care sunt surpinse aceleaşi chipuri dragi nouă tuturor – Mihai Eminescu şi Veronica Micle, – majoritatea dintre ele compoziţii realizate de pictoriţă în baza versurilor eminesciene sau a celor semnate de Veronica Micle, donate recent Muzeului “Mihai Eminescu” prin intermediul Fundaţiei Culturale de Binefacere  “Casa Limbii Române” din Cernăuţi.
În cadrul expoziţiei de compoziţii grafice vor fi prezentate noi apariţii editoriale cu tematică eminesciană intrate recent în fondurile muzeului  Mihai Eminescu.
Începutul la ora 14.30.

Intrare liberă. 






Un comentariu:

  1. Felicitari organizatorilor mult succes participantilor!
    Constanta Abalasei Donosa este prezenta in aceasta saptamana cu lucrari inspirate din lirica eminesciana la Cernauti, Iasi si in CHINA. Sincere felicitari Doamna!
    Cu simpatie, Rodica Rodean

    Eminescu – pictural

    Eminescu înseamnă pentru mine Lumină, Bunătate, Credință !
    În toate sertarele inimii mele, el însoțit de poezia sa este sărbătorit în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an.Întreaga sa poezie reprezintă pentru mine cea mai nobilă și cea mai proeminentă scriere, în care poeziile sale sunt redate de numeroși artiști prin opera lor plastică din grafică ( alb / negru și acuarelă ), ori ulei pe pânză. Multă vreme m-am simțit reținută de stângăciile mele spre a ilustra din poezia eminesciană. Însă iubindu-l atât de mult, citindu-l și recitindu-l, am simțit o apropiere spre a-l reda pictural; cunoscând în temele sale o incomparabilă forță de exprimare; despre dragoste, natură, viață și viziunea astrală ( cunoscându-se pe sine însuși pătrunzând până în adâncul propriei ființe – descoperirea demonului interior ) compatibile cu arta. Însă ochiul care citește, mintea care cumpănește și mâna care execută, va găsi pentru toate acestea motive de predilecție spre a fi redate pictural.
    Dacă am trecut prin vraja culorilor și a liniilor în grafică fără să bănuiesc posibilitățile nesfârșite, am încercat cu emoție repetările acestora asupra poeziei sale care să hotărască destinul lor uneori greu de exprimat. Felul simplu dar puternic cum am aplicat culoarea în ilustrația poeziilor lui Eminescu, în portretele sale, reprezintă exactitatea raporturilor dintre tonuri și culoare, dorința de a fi cuprinzătoare și echilibrată în armonia temelor compoziționale. În unele lucrări predomină verdele-albastru, încercarea mea cât și puterea de evocare fiind impresionantă după ce i-am citit repetat unele poezii, de înreaga viață a sa, familiarizându-mă cu multe subiecte ce mi-au dat posibilitatea de exprimare și de apreciere discretă față de el și opera sa. Alte tonuri picturale, le-am realizat în mod special, mai opace spre a încânta ochiul. Ilustrațiile redate în penită în alb / negru le-am realizat cu tendința de-a ajunge la o sinteză dar în același timp să conving ochiul care privește satisfăcând deopotrivă simțurile și spiritual, redate prin acorduri de tonuri rare.

    Constanta Abalasei-Donosa


    RăspundețiȘtergere