Ascultă Online Radio Cernăuți

8 ian. 2015

DE CRĂCIUN 2015 LA BOIAN BUCOVINA

BOINCENII – PĂSTRĂTORI FIDELI AI TRADIŢIILOR STRĂMOŞEŞTI



Din nou s-au deschis porţile Împărăţiei Ler-ului în Bucovina noastră frumoasă.  Ce-i drept, în acest an,  misterul pitoreştilor obiceiuri şi tradiţii de Crăciun a coborât din  Datină străbună nu doar cu alai şi veselie, ci, mai degrabă, cu durere şi tristeţe, mai ales, pentru acei care şi-au pierdut suflete dragi pe frontul din estul Ucrainei.
Evident, şi în comuna Boian, raionul Noua Suliţă, farmecul sărbătorii creştine, păstrate de boinceni cu atâta dragoste şi credinţă din străbuni, a luminat nu doar cu bucurie şi voie bună, ci s-a desfăşurat sub semnul durerii. Or, anume din această cauză a fost anulat şi fascinantul carnaval ce tradiţional avea loc în centrul satului şi la care participau „Malăncile” din toate cătunele comunei.
Modest, nu cu mare alai şi veselie ca în vremurile trecute, şi-au etalat comorile din moşi-strămoşi –  costumaţia, dansul şi cântecul –  doar  „Căluţii” din două cătune din Marele Boian – Hliniţa şi Valea, din satul vecin Lehăceni ce până nu demult aparţinea de primăria Boianului, primiţi gospodăreşte de primarul localităţii Gheorghe Demenciuc, care a fost şi în postura de Moş Crăciun, pregătind pentru fiecare Calfă câte un plic cu bani şi adresându-le tinerilor  mulţumiri că nu-şi uită datinile şi îşi păstrează cu sfinţenie  tradiţiile strămoşeşti, exprimându-şi speranţa că, în curând, în Ucraina se va instaura pacea şi cetăţenii ei, la fel precum şi boincenii, îşi vor putea sărbători cu fast, cum cere Datina, sfintele sărbători creştine, moştenite din bătrâni.
Diana TOMA





















SURSA: http://www.zorilebucovinei.com/news/show/987/

Fotoreportaj și materiale video realizate de Nicolae Hauca de  la această manifestare.










/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///// LA BOIAN BUCOVINA DE SF VASILE 2015 ///

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu