
Sâmbătă, 15 noiembrie 2014 în incinta redacţiei ziarului
„Zorile BUCOVINEI” (or. Cernăuţi, str. Kobyleanska nr. 5, et.III), a avut loc o manifestare comemorativă sub genericul „GRIGORE
BOSTAN – OMUL, SAVANTUL, PATRIOTUL”, consacrată unui deceniu
de la trecerea în Eterna a Membrului de Onoare al Academiei Române,
Profesorului, Cărturarului şi Scriitorului GRIGORE BOSTAN, organizată
de Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale "Iu.
Fedkovyci”, publicaţia „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români
Independenţi din regiunea Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al
României la Cernăuţi.
SEMĂNĂTOR DE DOR DE ŢARĂ
17 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi
...dar nu voi fi acolo unde ştii
şi nu mă vor găsi cu lumânarea
voi fi cu iarba dus peste câmpii?
voi fi cu apa unde fierbe marea?
şi nu mă vor găsi acolo spinii,
nici gheaţa şi nici lutul împietrit
voi fi plecat spre văi, la rădăcine?
voi fi în crâng un ram înmugurit...
(Grigore Bostan)
Promotor de valori şi modelator de conştiinţe

Promotor de valori şi modelator de conştiinţe, „cărturar cu prestanţă universitar-academică”, Grigore Bostan a fost mai presus de toate acel Zeu superior pacificator, care unea sufletele, semăna în inimile conaţionalilor bunătate şi pace, patriotul care a contribuit la renaşterea conştiinţei naţionale, care şi-a asumat menținerea spiritualităţii în această oază a românismului, înstrăinată de Ţară.


În calitate de gazdă şi moderator, Nicolae Toma, redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei” şi preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, a recunoscut că regretă mult că nu a reuşit să-i mulţumească dlui academician Grigore Bostan pentru susţinerea ziarului în timpuri dificile pentru publicaţia noastră, când bisăptămânalului i-a fost sistată finanțarea de către statul ucrainean, adresând pioase mulţumiri dnei Lora Bostan pentru că-i păstrează vie amintirea, iar dnei Eleonora Moldovan pentru sprijinirea comunităţii româneşti din Ucraina.
Scut de apărare

Grigore Bostan a rămas în amintirea noastră, a studenţilor, colegilor şi prietenilor, un Om de o mare omenie şi modestie – astfel l-a cunoscut, în toamna anului 1968, şi scriitorul Dumitru Covalciuc, iar ceea ce i-a unit a fost folclorul şi rădăcinile străbune – ambii erau copii de ţărani: „Am colaborat activ la alcătuirea unei enciclopedii a Moldovei, lucrarea de bază însă fiind „Folclor din Ţara Fagilor”. Atunci i-am spus: „Domnule profesor, vom avea ceva onorariu”. Ne sună de la Chişinău că onorarul a fost dat în fondul unei case de bătrâni. „Ce facem?”, îl întreb. A râs şi atât. A apărut apoi la Târgu Mureş „Codrul Cosminului”, Grigore era primul printre noi în colegiul de redacţie. Muncind împreună cu erudita sa soţie Lora, Grigore Bostan ne-a lăsat monumentala lucrare despre scriitorii din Bucovina. Ne lipseşte foarte mult în prezent. Era unificatorul şi pacificatorul nostru. Când în societate cineva se certa, de faţă cu Domnia Sa nu mai îndrăznea nimeni să deschidă gura. Ne punea la punct pe toţi. Ne uitam ca la un sfânt la el şi terminam discuţiile. În timpul Austriei dacă cineva scria o lucrare interesată, devenea Membru al Academiei Române. Domnul Bostan este Membru de Onoare al Academiei Române (AR) şi ar merita, ca nimeni altul, să-l facem măcar post-mortem Membru Corespondent al AR”.
Ne lipseşte acel spirit ce ne unea – GRIGORE BOSTAN


A fost patriot prin însăşi esenţa sa
La o discuţie amicală, după cum au mărturisit prietenii, domnul Grigore Bostan a recunoscut că ar da toate titlurile ştiinţifice pe unul singur – de Poet. Anume la talentul său de scriitor s-au referit în cordialele lor prelegeri scriitorii Simion Gosiu, Ilie Zegrea, Mircea Lutic. Ultimul, după cum afirmă, l-a cunoscut toată viaţa: „L-am cunoscut aproape toată viaţa pe regretatul meu prieten, profesor şi scriitor, care spunea că savant, în condiţii pertinente, poate să fie oricine, scriitor – doar cel ales de Dumnezeu. Grigore ţinea mult la harul său scriitoricesc”. Cei doi corifei ai literaturii române din Bucovina s-au cunoscut în copilărie, căci tatăl lui Grigore, Constantin, era originar din Iordăneşti, apoi când erau studenţi, tânărul Grigore Bostan a venit să culeagă folclor şi a locuit la ei în gazdă. Drumurile destinului li s-a întortocheat când dl Mircea Lutic s-a întors de la Chişinău şi lucra la Direcţia Regională pentru Presă, iar dl Grigore Bostan la „Bucovina Sovietică”, în perioada de pregătire şi de trecere la editarea „Zorilor Bucovinei”. A avut chiar fericirea să-l înlocuiască o perioadă scurtă de timp la Catedră – într-o primăvară Grigore Bostan, care preda literatura, fiind chemat la militărie. Au activat apoi în cadrul Societăţii „M. Eminescu”. „Grigore Bostan a fost o adevărată personalitate a Bucovinei din toate punctele de vedere. Am lucrat împreună la crearea Societăţii „Mihai Eminescu”. Mi-am dat seama că Grigore era un mare patriot, cu o sinceritate neobişnuită. El a fost un patriot sincer, care nu şi-a construit cariera, nu şi-a zidit viaţa pe ideile patriotice. A fost patriot prin însăşi esenţa sa. Fiecare din noi are o clepsidră, la majoritatea ea e cu fire obişnuite de nisip, iar la personalităţile alese e în dependenţă de activitatea lor – la Grigore Bostan ea e cu fire de aur. După trecerea prietenului în nefiinţă, într-un moment de inspiraţie, i-am scris o poezie, pe care i-am dedicat-o – „Clepsidra cu fir de aur”.
A fost, în primul rând, scriitor

Scriitorul Simion Gociu s-a referit la timpurile dificile în care şi-a spus cuvântul academicianul Grogore Bostan: „Conduceam cenaclul literar studenţesc „Luceafărul”, cu care colindam satele şi şcolile româneşti din ţinut, dar ni se puneau piedici, eram impuşi să ne deplasăm în satele ucrainene, unde locuitorii nu cunoşteau o boabă în română, iar când am renunţat, ni s-a spus că nu putem activa, că cenaclul trebuie desfiinţat, fiindcă nu avem un curator. M-am apropiat atunci de Grigore Bostan şi el a acceptat propunerea, cu toate că în acea perioadă era problematic să iei o asemenea decizie, fapt pentru care i-am rămas recunoscător pentru toată viaţa”.
Un argument că Grigore Bostan a visat să fie mai întâi de toate scriitor şi apoi savant, a fost şi expoziţia de carte, vernisată în incinta redacţiei.
Poetul a cultivat o poezie originală de o frumuseţe neobişnuită, o poezie cu înţelesuri adânci, ce-şi are izvoarele în creaţia populară, în istoria, cultura poporului român: „...cândva te-oi recunoaşte dintr-o mie/de trecători după un strop de grai/şi-un vers şoptit cu dulce melodie/din cartea cea dintâi – după Mihai.../la curtea verde a Măriei Sale/ voi reveni după atâta drum/chiar dacă spânul ne va sta în cale/ cu gândul să ne facă praf şi scrum...” . Şi chiar dacă dorea mai mult să fie scriitor, rămâne profesor, în sensul cel mai bun al cuvântului, dascăl care a format generaţii de profesori, ziarişti şi scriitori.
A fost un excelent ziarist
Toţi scriitorii, incluşi în volumul „Pagini de literatură română”, alcătuit de soţii Grigore şi Lora Bostan, au trecut, precum a specificat colegul nostru, publicistul Ion Creţu, prin redacţia ziarului „Zorile Bucovinei”: „Am avut contacte foarte apropiate cu domnul Grigore Bostan, când se apropia o dată însemnată din viaţa scriitorilor n-am fost refuzat niciodată. Era oaspete drag la „Zorile Bucovinei”, participa la orice manifestare. El a fost şi un excelent ziarist, întotdeauna scria adevărul, spunea ce îl dorea, fără să aibă frică va fi apreciat sau nu”, propunând ca post-mortem să fie apreciat ca ziarist.
Un dascăl autoritar, dar onest şi corect

O surpriză plăcută şi frumoasă din partea Patriei noastre istorice, în deosebi din partea Ministerului de Externe al României, a fost prezenţa, cu un pios mesaj, la comemorarea celor 10 ani de trecere la Eterna a scriitorului, profesorului şi savantului Grigore Bostan, a dnei Svetlana Preoteasa, directorul general al Institutului pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzaki”: „Ce minunat e că jurnaliştii comemorează oamenii de cultură. Domnul Bostan ar spune: „Bucuraţi-vă, suntem împreună”. E un lucru extraordinar, căci, în afară de activitatea lui de o viaţă în slujba Catedrei, a românilor şi a românismului, a lăsat dragostea dumneavoastră şi recunoştinţa, puterea de a o transmite mai departe. Institutul „E. Hurmuzachi” se ocupă de tot ceea ce înseamnă educaţie, învăţământ, tradiţii şi obiceiuri ale românilor din afara graniţelor Ţării. Din păcate, bugetul institutului e foarte mic, dar am avut sprijinul guvernului, organizând mai multe acţiuni, chiar şi în vara curentă am avut în tabăra de la Crevedia un grup de copii din zona Cernăuţiului, din Apşa de Mijloc. Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, ne-a ajutat întotdeauna să ne desfăşurăm activitatea şi în România, şi în Ucraina. Suntem deschişi la toate cerinţele dumneavoastră, tocmai am reuşit să facem primul set de manuale pentru românii din afara graniţelor – este vorba de manualul de limbă română, de tradiţii şi obiceiuri, de spiritualitate, însoţit de un CD, urmează manualul de istorie şi geografie, împreună cu dna Consul General le vom transmite la biserici, pe lângă care se pot organiza cursuri de limbă şi civilizaţie, la şcolile româneşti”.

Îi păstrează într-o lacrimă de dor amintirea
A fost un om extraordinar de bun, de o modestie şi bunătate impecabile. Dar cel mai bine l-a cunoscut soţia, care i-a fost cea mai apropiată şi adorată fiinţă, o scumpă prietenă de viaţă, care ia înţeles vrerile şi au creat împreună opere de o incontestabilă valoare artistică. „Soţul Grigore a trăit modest, a folosit întotdeauna bucatele tradiţionale româneşti, măcar că era doctor în ştiinţe, academician, profesor, scriitor şi savant, menţionat cu ordinul Preşedintelui României în grad de comandor etc. Însă despre om vorbesc nu titlurile, dar amintirile, căldura, faptele pe care le-a lăsat. Chiar şi în poze stă într-o margine sau în spate. El nu alerga după locuri în faţă, cu toate că era solicitat. Pe unii, acum, probabil, i-ar fi certat, căci nu-i plăceau laudele, fiindcă îmi spunea: „Atunci când sunt lăudat, nu mă simt bine”. A plecat subit, dar frumos. Avea ultima lecţie în anul V – un curs opțional. Credea în lumea paralelă. A discutat cu studenţii, i-a privit, s-a interesat cum trăiesc, cu ce se ocupă. În tot ce a făcut şi a realizat, cum a trăit, Grigore Bostan a fost Român”.
„a mai rămas vreun drum necunoscut/ ce paşii mi-ar putea îndepărta/ de clipa albă-n care am văzut/cum florile se-apleacă-n faţa ta/cum păsările urcă din tăcere/ pe braţul tău ca marmura de tei/cum ochii tăi înseninează cerul/când îmi acopăr fruntea norii grei?”. Scumpa lui soţie, doctor în ştiinţe filologice, Lora Bostan, adună seninul pentru acel ce-şi „pierde vârsta dincolo de soare”. Or, anume graţie ei, Scriitorul, Academicianul, Pedagogul şi Savantul Grigore Bostan nu rămâne în uitare, acoperit de norii grei, „cu paşii uitaţi între zile”

Felicia NICHITA-TOMA SURSA; http://www.zorilebucovinei.com/news/show/933/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu