Ascultă Online Radio Cernăuți

16 ian. 2014

EMINESCU – NUMELE VEȘNICIEI ROMÂNEȘTI


În acest an binecuvântat, când soarele a strălucit peste pământurile românești văduvite de argintiul zăpezilor de altădată, am avut din nou șansa să mă aflu, de ziua nașterii Poetului nemuririi noastre, la Cernăuți. Am trăit încă o dată sentimentul că, dincolo de abordările festiviste, Eminescu rămâne modelul nostru spiritual ce are puterea de a ne uni, ignorând orgolii trecătoare sau interpretări partizane.
Există un anume ritual al sărbătorii eminesciene la Cernăuți, dar în acest ianuarie a fost parcă mai altfel, mai aproape de sufletul nostru, cu mai îndreptățită bucurie. În numele unității noastre de neam, la bustul din curtea Casei lui Aron Pumnul, iubitul său profesor, cel care i-a inspirat primele versuri sau la statuia unui Eminescu tânăr, așa cum era când își purta pașii prin Cernăuți, ne-am regăsit, pentru a depune florile recunoștinței, reprezentanții tuturor societăților românești din regiune și noi, veniți din Țară, de la Suceava și Vatra Dornei, membrii Catedrei de filologie română și clasică a Universității „Yuri Fedcovyci” – doamna prof. dr. doc. Lora Bostan însoțită și de studenții săi – și membrii Consulatului General al României, în frunte cu Doamna Consul Eleonora Moldovan.
De menționat că Doamna Consul a participat la toate activitățile din această zi, exprimând în intervențiile pertinente importanța cunoașterii operei eminesciene pentru păstrarea conștiinței naționale, cât și faptul că în 15 ianuarie sărbătorim, nu întâmplător, și Ziua Culturii Române.
La bustul lui Eminescu din curtea Casei lui Aron Pumnul s-a desfășurat un moment îmbucurător pentru recunoașterea valorilor românești, anunțat de poetul Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și susținut de poetul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române: înmânarea premiului pentru poezie al Academiei Române, pe 2013, poetului Mircea Lutic, pentru culegerea de versuri „Armindeni cu heruvimi”. Cu emoția firească determinată de înalta recunoaștere, poetul Mircea Lutic a primit premiul înmânat de Doamna Consul, iar discursul ce ar fi trebuit să-l rostească în aula Academiei (unde nu s-a putut deplasa) a fost simplu și emoționant pentru toți participanții. Cuvinte de prețuire pentru Poetul care ne reprezintă și în cultura universală au rostit prof. Lora Bostan și Lesia Luțik, președinta Societății Huțulilor din Lviv (Liov). O umbră de tristețe ne-a strecurat Casa Aron Pumnul, destul de degradată și pentru restaurarea căreia nu se găsesc fonduri.
La statuia din centrul orașului, momentul depunerii de flori, coordonat de Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, a fost însoțit de corul „Dragoș Vodă” al societății, care a interpretat frumoase melodii pe versuri de Mihai Eminescu, de față fiind și reprezentanții administrației orășenești și regionale, care au rostit alocuțiuni. Spre onoarea sa, președintele Consiliului Regional, Mihai Găiniceru, a vorbit într-o frumoasă limbă românească.
La sediul Societății, cu o seară înainte, arhivistul și istoricul Dragoș Olaru a realizat virtual un periplu prin biografia poetului care și-a început ucenicia spirituală în Cernăuți.
La Biblioteca Regională „Myhailo Ivasiuk” ne-am întâlnit cu Eminescu printre cărți, poezie și cântec. Studenții d-nei prof. Lora Bostan au recitat din și despre Eminescu, au cântat cu patos și talent, amintindu-ne că Poetul „înseamnă iubire”, că avem datoria să-l păstrăm viu în inimile noastre:
„Nu-l lăsa, Doamne, să plângă
Că se-ntoarce înapoi” rostea Ana Maria Șapcă, recitalul încheindu-se cu un cântec interpretat de Dumitru Facas, al cărui text ne transmite un mesaj profund „Eu nu mă las de limba noastră”. Eleva Maria Hrițeliuc de la Voloca, îndrumată de prof. Nicolae Mintencu ne-a reîntâlnit, într-un stil personal cu „Glossa”, text atât de actual și în prezent.
Ideea de a nu pierde „scutul nostru” – limba română – a fost reiterată de scriitorul I. T. Zegrea, moderatorul întâlnirii de la bibliotecă. „Eminescu este o casă a românilor, din care ne hrănim și ne înveșnicim” sublinia preotul poet și publicist sucevean Constantin Hrehor, la rându-i laureat al premiului „Lucian Blaga” al Academiei Române, amintind că românii sunt un popor și nu o populație și vom rămâne popor atât timp cât vom ști să ne prețuim valorile. A urmat un regal al cărților scrise sau prezentate de cei prezenți: „Armindeni cu heruvimi” – recentul volum premiat al lui Mircea Lutic (prezentat de C. Hrehor), un volum de versuri „de o finețe și strălucire de cristal a limbii” – „Vistieria tăcerii”, de Elena Marița (Mircea Lutic), „Cultivatorii de iluzii”, de Ilie Tudor Zegrea, „poezie contemporană de o subtilă eleganță” (Ștefan Broască), trei numere din revista Societății Scriitorilor Cernăuțeni „Septentrion literar” – prezentate de Ilie Tudor Zegrea, peste zece titluri de carte dedicate, fie și parțial – Poetului Național, prezentate de Vasile Tărâțeanu, în multe dintre acestea semnând articole proprii.
Am avut onoarea de a ne regăsi printre autorii de carte prezentați în acest context, cu „Monografia comunei Poiana Stampei”, semnalată de Vasile Bâcu și despre care am oferit cele mai semnificative aspecte. Momentul de la bibliotecă s-a încheiat la fel de emoționant, cu un duios colind pentru nașterea lui Eminescu, „sufletul poporului român”, interpretat de Victoria Costinean, Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina.
La Muzeul Etnografic Regional, la invitația Fundației Civice „Gheorghe Asachi” (președinte Eugenia Cimborovici Teodoreanu), a concertat corul „George Enescu” al intelectualilor din Dorohoi, condus de Gheorghina Gușulei, au recitat elevele Anastasia Maftei și Corina Vornicu din Tărnanca, au impresionat cu un cântec istoric grupul de bărbați din corul „Dragoș Vodă”, gazde primitoare fiind Elena Tărâțeanu, directoarea Muzeului „Mihai Eminescu” și directoarea instituției, Olena Zatulovskaia. Cele mai frumoase momente ale acestei „zile imperiale” au fost reținute de condeiul distinsei și talentatei ziariste Maria Toacă și de obiectivul fotografic al neobositului prof. Nicolae Hauca.
Pentru că în regiunea Cernăuți, anul nou se sărbătorește pe stil vechi, străzile orașului au fost invadate de iubitorii de tradiții, care au participat la Festivalul „Sărbătoarea mălăncii”. Între numeroasele colective de interpreți s-a regăsit și Ansamblul „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care s-a bucurat de o largă apreciere din partea publicului, impresionând prin frumusețea costumelor și prin autenticitatea momentului tradițional prezentat. Dominată de specificul tradițional românesc – locurile I și II fiind atribuite unor grupuri ce au reprezentat comunități românești din regiune, sărbătoarea a coincis fericit cu Ziua Culturii Române.
Nimic însă nu a umbrit aura eminesciană care a îmbrăcat orașul, amintindu-ne că suntem datori a ne împărtăși din lumina moștenirii sale spirituale.
Paraschiva Abutnăriței,
                                                                                                                                              Vatra Dornei
          Monitorul de Hliboca  din 17.01.2014.

Marcarea celei de a 164-a aniversări de la naşterea Luceafărului poeziei noastre Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naţionale Române
 (Organizatori: Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi împreună cu Fundaţia „Casa limbii române”, Societatea pentru Cultură Românească „M. Eminescu”, Muzeul memorial „M. Eminescu”,Biblioteca regională „M. Ivasiuk”, celelalte  societăţi publice româneşti, cu  sprijinul  Consulatului General al României la Cernăuţi,)
  a continuat în   ziua de   15 ianuarie 2014 cu  depuneri de flori la bustul poetului din curtea casei lui Aron Pumnul ( tot  aici   a  avut  loc  înmânarea Premiului literar „Mihai Eminescu” al Academiei Române (Lucrarea: Arminden cu heruvimi;  autor:  Mircea Lutic)  şi la  statuia poetului din centrul regional.
          Apoi  participanţii  la manifestări au  fost invitaţi la Biblioteca ştiinţifică regională „M. Ivasiuk” din Cernăuţi (str. Kobâleanska nr.47  ) unde a avut loc lansări de carte, recitaluri de versuri susţinute de poeţii cernăuţeni şi de oaspeţii din România, un recital de versuri ale Poetului nepereche susţinut de studenţi şi de elevi de la şcolile din oraş.


           La orele  14.00  a  avut loc  evoluarea Corului „George Enescu” (Dorohoi) la Sala festivă a Muzeului Ţinutului Natal, str. Kobâleanska nr.28.



MAI MULTE  FOTOGRAFII VEZI AICI: https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10201055397658673.1073741901.1579975698&type=1

VEZI   TOATE SECVENȚELE  VIDEO  AICI:


Foto  si  video de  Nicolae Hauca

***************************************************************************



          O adunare solemnă prilejuită de cea de a 164 aniversare de la nașterea lui Mihai Eminescu a avut loc la bustul Poetului din centrul raional Hliboca. Aceasta a fost prima solemnitate organizată la bustul dezvelit astă vară, în ziua morții lui Eminescu, bust care a devenit cunoscut întregii românimi prin profanarea sa de niște criminali. Tot în această zi de naştere a lui Eminescu am fost informat că dosarul este înaintat de către anchetatori în instanța de judecată. Sper că în cel mai apropiat timp se va pronunța verdictul împotriva inculpaților. În numele Societății ”Mihai Eminescu” mulțumesc încă odată pentru sprijin celora care au contribuit acum jumătate de an la instalarea bustului. Alături de alte evenimente care au avut loc în nordul Bucovinei pe parcursul anilor, dezvelirea acestui bust se înscrie printre cele mai importante realizări a românilor din zonă. În acelaș timp consider că instalarea acestui bust a avut loc cu cele mai multe ghinioane, dar am reuşit. Vă felicit pe toți cu prilejul zilei de naștere a Luceafărului și Zilei culturii naționale române. 

Flori la monumentul Luceafărului din Hliboca au depus președintele Consiliului raional Hliboca Valeriu Rotar, adjunctul șefului Administrației raionale de stat Mihai Bojescu, reprezentanți ai unor filiale a Societății ”Mihai Eminescu” și a Uniunii interregionale ”Comunitatea românilor din Ucraina”, în particular de la redacţia “Monitorului de Hliboca”, Oprişeni, Dimca.
            Nicolae Şapca    Foto  de Petro Mitraniuk 
****************************************************************************************   Pe  aceeaşi temă: http://www.zorilebucovinei.com/news/show/433/

Un comentariu:

  1. Ионел Иван

    15 Ianuarie 2015 a fost o zi memorabila pentru comunitatea romana din Cernauti. Remarcam o serie de manifestari dedicate Zilei Culturii Nationale Romane, dar si Poetului National Mihai Eminescu, la cea de-a 164-a aniversare. Multumim mediului national asociativ romanesc pentru ireprosabila organizare si participarea la manifestari, dar si autoritatilor regionale (Consiliul Regional si Administratiei Regionale de Stat) pentru prezenta la evenimentele noastre culturale. Multumiri mass-media de limba romana din Cernauti, pentru oglindirea evenimentului. Seria manifestarilor a debutat la 14 ianuarie a.c la sediul Societatii Culturale "Mihai Eminescu" din Cernauti. Actiuni culturale similare au fost organizate, sau urmeaza a fi organizate, la nivelul comunitatii romanesti din Transcarpatia.

    RăspundețiȘtergere