Ascultă Online Radio Cernăuți

18 dec. 2018

BUCOVINENI PREMIAȚI DE ACADEMIA ROMÂNĂ



Academia Română, „cel mai înalt for de știință și cultură din România”, instituție-simbol a națiunii noastre, fondată la 1 aprilie 1866, își decernează anual, în luna decembrie, premiile prin care sunt recompensate „cele mai bune lucrări și prezențe culturale și științifice românești” din antepenultimul an de activitate.
Cele 81 de premii ale Academiei Române poartă fiecare numele unei personalități din domeniul cultural sau științific reprezentat de cele 14 secții ale sale: filologie și literatură, istorie și arheologie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației.
Potrivit comunicatului de presă al Academiei Române, din 10 decembrie curent, „din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70 unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creații individuale sau elaborate de colective de autori”. Ceremonia de decernare a premiilor pentru anul 2016 s-a desfășurat joi, 13 decembrie, în Aula Magna, începând cu orele 10,00. În prezența Adunării Generale, laureații au fost premiați de către Biroul Prezidiului, condus de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
În cadrul Secției de Științe istorice și Arheologie, alături de alte șase lucrări, sunt premiate, cu această ocazie, și două lucrări semnate de autori bucovineni. Premiul „Dimitre Onciul” este acordat lucrării Calendare şi almanahuri româneşti din Bucovina (1811-1918). Contribuţia lor la propăşirea cultural-naţională a românilor bucovineni, semnate de dr. Vasile I. Schipor (Rădăuți), iar Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki“ se atribuie lucrării Hotarul de nord al Moldovei (de la formare, în secolul al XIV-lea, până la statornicirea lui pe Ceremuş, Colacin şi Nistru), publicate de dr. Alexandru Pînzar (Suceava).
În cadrul Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual, Premiul „Ion Andreescu”
răsplătește lucrarea Expoziţia retrospectivă Ilie Boca 80, de la Muzeul de Artă Bacău, aparținând pictorului Ilie Boca, născut în comuna Botoșana, județul Suceava.
În lumea tumultuoasă a zilelor noastre, evenimentul la care ne referim nu a constituit, din păcate, un subiect demn de interes nici pentru presa centrală din România și nici pentru cea locală. Să-l consemnăm, totuși, aici, aproape de marginea țării, în care „n-ar fi rău să fie bine”, cum mărturisea un mare clasic de-al nostru cu peste un secol în urmă.



                                                                                   Prof. dr. Vasile I. Schipor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu