Ascultă Online Radio Cernăuți

19 dec. 2018

Teroarea roșie din Ucraina- Foametea din 1922-1933


La Rădăuți, în sala mare a Bibliotecii „Tudor Flondor”, a avut loc duminică, 16 decembrie , comemorarea victimelor Holodomorului (Foametea din Ucraina din anii 1932-1933). Evenimentul a fost patronat de Uniunea Ucrainenilor din Rădăuți. Au vorbit despre cea mai mare tragedie a poporului ucrainean istoricii Andrei Voloșin (Kiev) Serghei Hakman (Cernăuți) și Daniel Hrenciuc (Rădăuți).
„În perioada sovietică nu se știa nimic despre această foamete, nu era deloc în istoria ucraineană. La sfârșitul anului 1978, acest termen  a apărut în niște cărți despre istoria Ucrainei tipărite în Canada. Prin intermediul istoricilor canadieni  termenul de Holodomor a ajuns în Ucraina. Această foamete nu a fost legată de niște calamități naturale, ci o foamete impusă de guvernul sovietic, de conducerea comunistă din URSS”, a spus Serghei Hakman,  aducându-ne aminte că „foametea nu are etnie”. În anii 1932-1933, în Ucraina au murit de  foame mai multe milioane de oameni (de la 3,9 milioane- până la 7 milioane), mai mult de 80 la sută au fost ucraineni, dar au murit și ruși, evrei, polonezi, români.
„ Dumnezeu să-i odihnească, iar noi trebuie să învățăm, că nici o dictatură nu aduce fericire popoarelor, chiar atunci, când un dictator vine la putere cu niște lozinci frumoase”, a mai subliniat Serghei Hakman. Preoții Petrașciuc și Cobziuc au oficiat o slujbă de pomenire a victimelor Holodomorului. Evenimentul a fost moderat de Vasile Pascaru( președinte UUR Rădăuți) și de Mihai Mihăiescu Anuik.
Text-Mălina Anițoaei
Foto-Mihai Boiciuc 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu