Ascultă Online Radio Cernăuți

24 dec. 2018

Festivalul datinilor de iarna “ Florile Dalbe”, aflat la cea de-a XXIV -a ediție. 2018.


Astazi 23 decembrie 2018 in incinta Palatului Academic din Cernauti, s-a desfasurat Festivalul datinilor de iarna “ Florile Dalbe”, aflat la cea de-a XXIV -a ediție. Prezenta la manifestare alături de colegii din cadrului oficiului consular al României a fost si doamna Irina Loredana Stanculescu, Consulul General al României la Cernauti, care a transmis tuturor celor prezenți in sala un mesaj de felicitare. Cuvinte de salut au rostit si deputatul poporului din Ucraina, Grigore Timiș, precum și consilierul Mihai Gherman de la Consiliul Regional Cernauti. Toți copiii participanti la spectacol, au primi cadouri din partea Consulatului General al României la Cernauti.
In mod tradițional, Festivalul “Florile Dalbe” este organizat de Societatea culturala “Mihai Eminescu” din Cernauti, președinte Vasile Bacu, cu concursul întregului mediu asociativ românesc.
Festivalul a fost deschis de Corul “Dragos Voda” din Cernauti, dirijor Dumitru Caulea.
Au participat cele mai cunoscute colective artistice ale etnicilor romani din regiunea Cernauti, Ucraina, invitați din România și Republica Moldova. Un numeros public a aplaudat acest eveniment de o înaltă ținuta artistica.
La mulți ani! Sărbători fericite! 
CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUȚI 

FOTO SI VIDEO DE NICOLAE HAUCA 

La Cernăuți, Flori dalbe ning pe suflet...
Duminică la Cernăuți a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe”, organizat în fiecare an de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.
Timp de aproape trei ore în scena Palatului Academiei de Medicină din oraș colective din localitățile regiunii, din România și Republica Moldova au evoluat prezentând vechi tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, cântece și dansuri zoomorfice, au colindat, semănat și sorcovit.
Drept motto al Festivalului de anul acesta a fost un colind dedicat românilor de pretutindeni și interpretat de soliști în costume naționale românești, reprezentând principalele zone ale patriei istorice.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. La rugămintea sa, mai întâi a fost păstrat un moment de reculegere în memoria marelui istoric bucovinean Dumitru Covalciuc, care s-a stins din viața pământească exact acum un an, „Florile dalbe” de anul trecut fiindu-i ultima ieșire publică în Cernăuți.
Apoi domnul V.Bâcu a mulțumit colectivelor de copii și artiști amatori care au venit pentru a se prezenta în fața spectatorilor, a mulțumit și sponsorilor Festivalului. Chiar dacă aceștea din urmă au fost puțini, dar au fost buni. Aceștea au rostit cuvânte de felicitare și au primit Diplome de onoare din partea SCR „M.Eminescu”. Ce-i prezenți au fost salutați de Grigore Timiș, deputat al poporului din Ucraina, despre care Vasile Bâcu spunea că „nu s-a prea înghesuit la microfoanele activităților Societății „M.Eminescu”, însă întotdeauna ne-a sprijinit destul de consistent financiar”.
Un mesaj de salut a rostit Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, care a fost prezentă în sală cu aproape întreaga echipă a misiunii diplomatice pe care o conduce. Și nici de data aceasta n-au venit cu mâna goală: toți copiii care au evoluat în scenă au primit din partea Consulatului cadouri – pachete cu bomboane.
Ca și întotdeauna au venit să sprijine activitatea noastră familia Paraschiva și Ioan Abutnăriței, care conduc respectiv Filiala „Arboroasa” Vatra Dornei a Asociației „Pro Basarabia și Bucovina” și Filiala Vatra Dornei a Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina. Un sponsor fidel este și Mihai Tanas, deputat în Consiliul local Herța.
Cei prezenți la Festival au fost salutați de Mihail Gherman, șef de secție la Consiliul regional Cernăuți.
Pentru început în fața publicului spectator a colindat corul „Dragoș Vodă” dirijat de Dumitru Caulea și ansamblul „Fetele din Bucovina” condus de Luminița Demianic.
Rând pe rând au venit în fața publicului numeros micuții colindători de la grădinița de copii din Mahala, raionul Noua Suliță, au colindat elevi de la Gimnaziul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, „Crăciunei și crăciunițe” de la Casa de cultură din Roșa Stânca.
Nu a lipsit nici anul acesta Ansamblul „Mugurel” din Pătrăuții de Jos, condus de Natalia Balan și Larisa Popescu, care au venit cu un vechi „Plugușor” din localitatea de baștină, urmați de elevii de la Școala generală de gradele I-III din Iordănești, care au sorcovit și au semănat îndemnați de diriginta Elena Ignatuș.
Incomparabile sunt sărbătorile noastre de Crăcin și anul nou. Fiecare sat își are tradițiile și obiceiurile sale. Cu frumoase obiceiuri se mândresc și gospodarii din Oprișeni. Un crâmpei din bogăția spirituală a acestui sat a prezentat Formația folclorică „Tălăncuța”, condusă de Veronica Rusu.
Ca și alte dăți au impresionat publicul spectator și „Căiuții” din Culiceni, Herța, conducător Vasile Bordeianu. Originali, autentici, o executare a dansului și interpretare a cântecelor ce porneau din sânge, din adâncul sufletului, iar micuții „Mânji” se prezentau ca o dovadă că aceste obiceiuri își au continuatori demni.
Cu dansul „Ursului” au venit purtătorii de tradiții de la Mihoreni, Herța, care activează în Ansamblul „Perla”, condus de Iurie Levcic.
De asemenea au colindat și au interpretat cântece de Crăciun Anastasia Marina, Sabrina Palamaru, Nicolae Mintencu, Alexandru Tărâțeanu, studenți de la Catedra de Filologie română și clasică a Universității naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.
La Festival am avut și invitați de onoare. Cu bucurie au venit să ne colinde Сorul „George Enescu” din Dorohoi dirijat de Gheorghina Hușulei, însoțiți de pr. dr. Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Bucovinei, Basarabiei și Ținutului Herța”.
Nu au lipsit nici oaspeții dragi din Republica Moldova. Cu gânduri bune și frumoase obiceiuri de Crăciun a venit din nordul Basarabiei, din satul Larga, Ansamblul folcloric „Mărie, Mărioară”, condus de Lidia Diglean și care a ajuns la Cernăuți datorită secției de cultură și turism din Briceni, director Ilie Zaharciuc, originar din Mahala, Noua Suliță.
Cât despre răsplata colindătorilor, după vechea tradiție strămoșească, fiecare dintre ei a fost răsplătit de Societatea „Mihai Eminescu” cu câte un „colac frumos ca fața lui Iisus Hristos”, copți de gospodina Floarea Lupaștean din Suceveni, raionul Hliboca.
Și ca să nu iese ca în vorba ceea că „fiecare fierar își laudă ciocanul său”, voi încheia acest reportaj cu cuvintele doamnei Lora Bostan, profesor universitar la Universitatea națională din Cernăuți, pe care le-am extras dintr-o postare a domniei sale pe o rețea de socializare: „Colindul, care a anunţat inceperea festivalului, a fost excelent. Această ediţie a Festivalului „Florile Dalbe” (2018 – n.a.), a fost cea mai frumoasă şi mai semnificativă.
Nicolae Șapcă,
vicepreședintele SCR „M.Eminescu” din regiunea Cernăuți
Foto Nicolae Hauca






 MAI  MULTE   FOTO   VEZI  AICI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu