Ascultă Online Radio Cernăuți

11 aug. 2015

TRASEE EMINESCIENE - 2015





Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Departamentul Învățământ și Știință al Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuți, Primăria Putna și Mânăstirea Putna, au organizat în perioada 13-14 august 2015, etapa finală a Traseelor eminesciene.
Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul aduce în prim plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din județul Suceava și Regiunea Cernăuți, identificarea elementelor de memorie bucovineană, care amintesc de trecerea poetului național prin aceste locuri, precum și legătura poetului cu Bucovina strămoșilor săi. Se știe că Eminescu a călătorit prin Bucovina în anii 1871, cu ocazia Serbării de la Putna, şi în 1875, cu ocazia inaugurării Universităţii din Cernăuţi.
Conturat la inițiativa domnului Mihai Grozavu, consilier județean, evenimentul a reunit la Sf. Mănăstire Putna tineri cu vârste între 12 şi 18 ani din Ucraina, respectiv Cernăuţi, Storojineţ, Crasna şi Herţa, profesori din Regiunea Cernăuți, precum și elevi și profesori din județul Suceava. Participanții la eveniment au vizitat mănăstirile din Sudul Bucovinei,au participat la Festivitatea de premiere a Concursului de recitare din lirica eminesciană ”La Putna”, în care au fost  evidențiați cei mai buni recitatori din Regiunea Cernăuți. De asemenea, elevii au  identificat traseele care poartă amprenta poetului Mihai Eminescu în Bucovina.
Premiile au fost  acordate de Centrul Cultural Bucovina. În cadrul evenimentului Trasee eminesciene, Mânăstirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea Eminescu.Viața, autor Zoe Dumitrescu Bușulenga, care a fost oferită pe 15 iunie participanților din județul Suceava la prima etapă a evenimentului și va fi oferită și participanților din Regiunea Cernăuți prezenți la etapa finală, pe 14 august.
Laureații ediției a II-a a Traseelor eminesciene, respectiv elevii premiați la Concursul de recitare din lirica eminesciană ”La Putna” din Regiunea Cernăuți și din județul Suceava, au  susținut  un recital la bustul poetului din incinta Sf. Mănăstiri Putna.
Partenerii media ai evenimentelor sunt: Clement media, Crai Nou Suceava, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Jupânu’, Intermedia TV, Plus TV, Bucovina TV, Alecart, Radio Top Suceava, Radio AS, Radio Viva, NewsBucovina, SuceavaLive, TVR Iași, Radio Iasi, Impact FM, Fan Orion Media, Newsme, orasulsuceava.ro. si judetulsuceava.ro.
Carmen Veronica Steiciuc
Consultant artistic CCPCT
Centrul Cultural Bucovina
Din partea profesorilor și elevilor din regiunea Cernăuți, participanți la cea de-a II-a ediție a Traseelor eminesciene, (CONCURSUL DE RECITARE A LIRICII EMINESCIENE „ La Putna” 2015), aducem sincere mulțumiri pentru acele zile minunate, Consulatulului General al Romaniei la Cernauti, în special Domniei Sale Consul General ELEONORA MOLDOVAN, Consiliui Judeţean Suceava, Centrului Cultural „Bucovina”, Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Departamentului Învățământ și Știință al Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuți, Primăriei Putna și Mânăstirii Putna.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu