Ascultă Online Radio Cernăuți

26 nov. 2011

CU-ADEVĂRAT VREDNIC A FOST...

După o îndelungată boală ce l-a ţintuit câţiva ani la pat, în vârstă de 78 de ani, s-a stins din viaţă părintele mitrofor Adrian Acostăchioaie. 44 dintre aceştia el i-a depus pe altarul slujirii credinţei noastre strămoşeşti. Cu dăruire de sine. Cu adevărată iubire creştinească.
În ultimii 20 de ani părintele Adrian s-a aflat în fruntea

Catedralei Mitropolitane „Pogorârea Sfântului Duh” din Cernăuţi.

Din clipa când aceasta şi-a deschis larg uşile către enoriaşii din regiune, reînviind precum pasărea Phoenix din cenuşa ateismului bolşevic care ne-a adus atâta rău şi a ţinut-o închisă ori a transformat-o ba în depozit, ba în sala de expoziţii.

Până la acea oră el şi-a îndeplinit cu demnitate misiunea sa, întâi ca dascăl, apoi ca preot la Herţa, iar odată cu trecerea în oraş – la Biserica Sfântul Nicolae din Cernăuţi.
Despre părintele Adrian se poate spune că a fost un preot cu literă mare, că era iubit şi ascultat, că era căutat de enoriaşi, că venea în întâmpinarea fiecăruia, că vorba lui înţeleaptă ajungea la sufletele oamenilor. A fost un om şi un preot cu sufletul deschis, cu inimă blajină, cu cele mai bune poveţe luminate de cuvântul lui Dumnezeu.

La toate aceste calităţi deosebite ale preacucerniciei sale mai adăugăm că părintele Adrian a fost un preot cu un larg orizont cultural, că a citit foarte mult în viaţa lui. Totodată el a scris nenumărate articole, versuri, pilde duhovniceşti, pe care le-a publicat în ziarele „Zorile Bucovinei”, „Plai românesc” şi „Arcaşul”, în diverse calendare bisericeşti ortodoxe, în Almanahul „Ţara Fagilor”.

Amintirea sa luminoasă va rămâne pentru totdeauna în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut şi îndrăgit, pe care, l-a rându-i, i-a îndreptat pe calea cea adevărată a credinţei noastre strămoşeşti.





În ziua despărţirii, ca să-l conducă pe ultimul drum au venit la Catedrală şi la locul său de veci sute de creştini ortodocşi din întreaga regiune.


Şi, desigur, majoritatea absolută a preoţilor care în frunte cu mitropolitul Bucovinei ÎPS Onufrie şi cu episcopul Meletie au făcut ca Sfânta Liturghie şi prohodirea prea iubitului şi regretatului părinte Adrian Acostăchioaie să se transforme într-un moment de neuitat. Drept omagiu adus celui care a fost cu adevărat vrednic în misiunea sa salvatoare.

Spre cinstea înalt preasfinţitului părinte mitropolit Onufrie şi a episcopului Meletie, mai menţionăm că serviciul divin în catedrală s-a desfăşurat în două limbi, în ucraineană şi română.
Astfel, a fost cinstită şi limba maternă a părintelui Adrian, precum şi a tuturor celor care au fost parohi până la el în această catedrală impunătoare, precum şi a miilor de enoriaşi români care s-au rugat aici de-a lungul unui secol şi ceva.

Dacă, înalţii noştri ierarhi ai Bucovinei ar dispune ca pe frontispiciul Catedralei să fie reinstalată vechea inscripţie „Unul Dumnezeu în trei ipostasuri” recunoştinţa noastră n-ar avea margini.












Nicolae HAUCA,
În fotografii. Aspecte de la serviciul divin desfăşurat la Catedrala cernăuţeană, în ziua despărţirii de preacucernicul părinte mitrofor Adrian Acostăchioaie.
Fotografii de autor.

Descarcă toate fotografiile de aici: https://picasaweb.google.com/116323888895066143709/VesnicaPomenireParinteluiAcostachioae?authuser=0&feat=directlink

2 comentarii:

  1. Vre-o trei decenii la rând Preacucernicul părinte mitrofor Adrian Acostăchioaie a fost şi prieten fidel al Redacţiei Principale Emisiuni în Limba română a Companiei Regionale de Stat Cernăuţi de Radio şi Televiziune.În consecinţa acestor relaţii fructuoase, redactorii noştri au putut oferi telespectatorilor interviuri şi reportaje actuale, prilejuite de cele mai importante sărbători ale vieţii bisericeşti.Numele părintelui Adrian Acostăchioaie va rămâne pentru totdeauna strălucit şi nemuritor în memoria noastră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem alături de creştinătatea românească din Nordul Bucovinei, care l-a condus în ultimul său drum pe apostolul neamului, părintele mitrofor, Adrian Acostăchioaie, din fruntea Catedralei Mitropolitane „Pogorârea Sfântului Duh” din Cernăuţi. Preasfinţia Sa a fost, după spusa lui Eminescu, „preot deşteptării noastre” şi "arhitect" neafişat al (re)întregiri neamului. De-a lungul vieţii, slujitorul lui Dumnezeu, Adrian Acostăchioaie, a demonstrat că sufletul românesc trebuie să fie acasă şi în afara graniţelor, că destinul nostru nu-i în stele, ci în noi, că Unirea nu-i un noroc, ci o alegere. Să-i fie ţărâna uşoară! Să-l pomenim de-a pururi!
    În semn de recunoştinţă pentru slujirea exemplară a preotului Adrian Acostăchioaie, rugăm Înalţii Ierarhi ai Bucovinei să reinstaleze pe frontispiciul Catedralei Mitropolitane din Cernăuţi vechea inscripţie „UNUL DUMNEZEU ÎN TREI IPOSTASURI” ca un gest reparator al greşelilor ideologice şi de recunoaştere a graiului enoriaşilor români şi a comunităţii care a înălţat acest lăcaş de cult. Doamne ajută!
    În numele enoriaşilor din Parohia Almaş, judeţul Piatra Neamţ,
    preotul Mihai OANCEA

    RăspundețiȘtergere