Întâlnirea la „masa rotundă” organizată zilele trecute în centrul regional de Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, cu concursul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, cât şi a Consulatului General al României la Cernăuţi, s-a dovedit a fi foarte interesantă prin actualitatea şi importanţa subiectelor discutate.
Întâlnirea la „masa rotundă” organizată zilele trecute în centrul regional de Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, cu concursul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, cât şi a Consulatului General al României la Cernăuţi, s-a dovedit a fi foarte interesantă prin actualitatea şi importanţa subiectelor discutate.
Chiar de la bun început era cunoscut faptul că acele cursuri prezentate de profesori universitari din Bucureşti erau menite, mai întâi de toate, pentru tinerii jurnalişti din nordul Bucovinei, dar şi pentru profesorii de limbă română din regiunea noastră. Anume această categorie de participanţi au asistat la „masa rotundă”, unde au fost puse în discuţie următoarele teme: Probleme actuale de ortografie română; Particularităţi ale Dicţionarului ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române (DOOM) al Academiei Române; Literatura română contemporană: orientări, direcţii, strategii.
În deschiderea acelei şedinţe, doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, Directorul Editurii „Alexandru cel Bun” a prezentat oaspeţii din România, profesori filologi de la Universitatea din Bucureşti, mulţumindu-le pentru amabilitatea de a participa la această „masă rotundă”. Despre problemele actuale de morfologie şi ortografie română, limbajul presei contemporane a vorbit doamna lector universitar doctor Helga Bogdan Oprea, care a făcut şi o succintă prezentare a Dicţionarului ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române. La această temă dezbaterile au fost mai intense. Pentru diversificarea temelor şi discuţiilor a fost organizată lansarea cărţii doamnei Helga Bogdan Oprea „Relatinizarea limbii române”.
Începând cu luna ianuarie a anului 2012 urmează să fie lansat la Bucureşti „Portalul de consultanţă: întreabă noi răspundem”., fapt despre care a vorbit în cadrul întâlnirii la „masa rotundă” doamna profesor universitar Adina Berciu-Drăghicescu.
Despre literatura română contemporană, direcţii, strategii, orientări, a vorbit doamna asistent doctorand Minodora Bucur, lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.
Prezenţa unui număr impresionant de jurnalişti români din Cernăuţi, dar şi de la publicaţiile raionale la aceste cursuri este o dovadă în plus că asemenea întâlniri trebuie organizate mult mai des. Tinerii află lucruri noi despre problemele actuale de ortografie, morfologie etc. După cum a declarat doamna Adina Berciu-Drăghicescu în vara anului 2012 vor fi organizate în România cursuri pentru tinerii profesori, jurnalişti români de pretutindeni. Regiunii Cernăuţi îi vor reveni 25 de locuri.
Vitalie ZÂGREA
Fotografii de
Nicolae HAUCA
Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Consulatul General al României la Cernăuţi
au organizat o masă rotundă la Cernăuţi, având ca teme probleme actuale ale limbii în incinta Societăţii pt. cultură şi literatură română din Bucovina.
Moderator a fost d-na prof.univ.dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
Probleme actuale de morfologie şi ortografie română. Limbajul presei contemporane (lector univ. dr. Helga Bogdan Oprea, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti).
Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române: Dezbateri. (Asist. univ. drd. Helga Bogdan Oprea, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti). Lansări de carte: Helga Bogdan Oprea: Relatinizarea limbii romane, Bucuresti, Ed. Universitatii din Bucuresti, 2011;
Literatura română contemporană. Direcții. Strategii. Obiective. Dezbateri , lector univ. dr., Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Asist. Drd. Minodora Bucur.
***********************************************************************
Literatura română din Cernăuţi astăzi în viziunea poetului Vasile Tărîţeanu şi a poetului şi traducătorului Mircea Lutic.
***********************************************************************
Propunerea de Lansare a Portalului/Forum-ului de consultanta: intreaba si noi raspundem, pe aspecte de cultura si civilizatie romaneasca, lingvistica, literatura contemporana, istorie, bibliografii pentru lucrari de licenta, de masterat, de doctorat, aparitii editoriale, etc. Forumul se adreseaza jurnalistilor, profesorilor din preuniversitar, cadrelor didactice si oricaror doritori de informatii din aceste domenii.
Descarcă toate fotografiile de aici:
https://picasaweb.google.com/116323888895066143709/MASAROTUNDA?authuser=0&feat=directlink
Subject:Multumes mult!
RăspundețiȘtergereFrom:ligia raicu
To:NICOLAE HAUCA
Sent: Friday, November 25, 2011 3:04:05 PM
Ma pregatesc de mai demult sa va scriu.In primul rand pentru a va multumii pentru mesajele trimise alaturi de poze.Anul trecut ,am` facut o vizita usoara la Cernauti si am ramas impresionata profund.Mama mea este nascuta la Cerlena -Mare iar bunicul meu a fost judecator la Herta.Toata copilaria am petrecuta ascultand-o pe bunica despre aceste locuri minunate si anul trecut in vara am facut-o,am ajuns acolo.....Am petrecut un timp foarte scurt acolo dat emotiile pe care le-am trait nu le voi uita niciodata.Autenticitatea oamenilor ,curatenia sufleteasca si dragostea lor ma urmareste si acum.E atata sinceritate si adevar dupa atata durere si amaraciune ca numai o pleaciune poti sa faci!
Cunoscandu-l pe domnul Baicu,care ne-a ajutat enorm sa ne descurcam in periplul nostru spre Cerlena Mare am reusit sa aflam un pic de evenimentele ce au loc pe acel picior de plai care este o gura de rai autentica.
Va multumesc mult inca odata pentru momentele pline de adevar cu care ne rasfatati .Sanatate multa si numai bucurii ,Ligia Raicu
From: NICOLAE HAUCA
To: jurnal,,,,,,,,@yahoo.com
Sent: Friday, November 25, 2011 3:04:05 PM
Subject: Probleme actuale ale limbii române.