Zice lumea că Ovi D. Pop ar fi CEL MAI PREMIAT FOTOGRAF DIN ROMÂNIA. Zvonul mi-a trecut razant pe la ureche , am ciulit-o și am devenit atentă. Eu, care mă dau în vânt după “cei mai” și “cele mai” – ei fiind, de fapt,
sorgintea emisiunii mele –
nu pot rezista unor astfel de ispite jurnalistice, așa că …m-am apucat să cutreier internetul. Numai și numai referiri elogioase am găsit , la adresa orădeanului care, de 30 de ani, face casă bună cu fotografia. “Dragostea” lor i-a adus primului nenumărate distincții, pe la competiții internaționale. Cele mai importante premii pe care le-a castigat pana in prezent sunt, bunăoară,
cele obținute de fotografia Weather
Snake: Locul I la DRone AWards 2018, categoria abstract. Dat fiind faptul ca a fost primul „Campionat Mondial” al fotografiilor realizate cu drona, fotografiile premiane au aparut chiar si la CNN sau CBS si in marile reviste si siteuri de gen! În plus, cel mai mare circuit de Fotografie din Lume, Trieremberg, i-a adus medalia de aur a salonului, iar acolo au fost peste 110.000 de fotografii inscrise in 10 categorii! Dar nu voi ocupa “quadrații” cu înșiruirea premiilor obținute de Ovi D.Pop la nesfârșitele competitii de gen de pe toate meridianele planetei , ci prefer să-l provoc la un interviu pe premiantul însuși . Cu atât mai mult cu cât el va fi unul dintre primii “români de 10” ai viitorului sezon al emisiunii noastre!
Filmările cu pricina
de la TVR au avut deja loc, ocazie cu care platoul de filmare s-a transformat într-o adevărată expoziție de fotografie, iar autorul exponatelor a făcut, chiar, la îndemnul nostru, o simulare de ședință foto, “live”. “Modelul” pe care i l-am propus, i-a mers la suflet. Încă nu vă dezvălui, pentru că vreau să păstrez surpriza până la difuzarea ediției, in septembrie.
Marina Almășan : – Care este prima fotografie care ți-a fost făcută? dacă o și ai, atașeaz-o și vorbește-ne despre ea!
Ovi D.Pop : – Fiecare dintre noi avem acele fotografii “nud” din perioada când eram bebeluși… Acele fotografii cred ca au pentru noi toți o însemnătate specială, acum și pentru că îmi place să compar imaginea mea ca bebeluș cu cele ale copiilor mei.
Din păcate nu am acele fotografii la îndemână….Dar vă dau o alta, de pe la doi anișori!
Marina Almășan : – Erai foarte drăgălaș! Dar tu..când ai făcut prima ta fotografie? O poți descrie? Ea a și
însemnat “căsătoria”ta cu arta fotografică?
Ovi D. Pop : – Nu țin bine minte care este prima fotografie pe care am făcut-o, dar v-o arăt pe cea mai dragă mie , dintre primele fotografii realizate de mine. Îi înfățișează pe părinții mei și am făcut-o când eram într-o excursie împreună, la barajul Leșu, în anul 1987. Aveam doar 14 ani. Cam aceasta este perioada în care m-am îndrăgostit de fotografie, dar nu de fotografia artistică… Legătura mea cu arta fotografică a apărut abia în anul 2012…
Marina Almășan : – Vorbește-ne puțin despre evoluția ta profesională, legată sau nu de fotografie. Cand ți-a devenit aceasta profesie de bază?
Ovi D. Pop : – În anul 1994, în ultimul an de facultate, am fondat firma mea de publicitate. Începuturile mele în lumea fotografiei datează încă de atunci, când fotografiam tot ce era necesar pentru materialele de promovare cerute de clienții mei. În anul 2000 mi-am dat seama că Oradea și județul Bihor nu au un ghid turistic, așa că m-am decis să îl editez pe primul de după 1977, dar multe dintre fotografiile pe care le-am folosit au fost cumpărate de mine de alți fotografi. În anul 2005 am editat prima ediție a Monografiei ilustrate a județului Bihor, care conține în mare parte fotografii realizate de mine, pentru care am vizitat toate cele 400 de sate din județ. Momentan am ajuns la cea de 7 ediție, iar ultima ediție conține în exclusivitate fotografii realizate de mine. Sunt foarte mândru de faptul că această carte a devenit o adevărată carte de vizită a județului Bihor și s-a vândut în peste 13000 de exemplare.
Criza din anii 2009-2011 a afectat foarte mult și firma mea, totul s-a năruit… Doar fotografia mi-a rămas cu un refugiu, fotografiind mult obiectivele din județ. În anul 2012 am fost invitat în China ca o răsplată a sponsorizărilor mele către AAFR și acolo a început incursiunea mea în lumea artei fotografice. Încet, încet, prin anul 2014, au început să vină și premiile și, datorită rețelelor de socializare, prin 2016 am primit cereri din partea mai multor oameni să îi învăț să fotografieze. Astfel s-a născut ideea de a fonda școala de fotografie Varadinum, pe care am înființat-o împreună cu prietena mea, artista fotograf Adela Rusu.
Marina Almășan : – Deci…nu se poate spune că ai stat degeaba! Mai mult, știu că ai adunat, în puțini ani, un
număr impresionant de premii. Fă, te rog, un Top 3 , in ordinea importanței. Arată-ne și fotografiile invingătoare
Ovi D. Pop : – Spinning – Cu această fotografie am obținut prima mea medalie de aur la un salon național. Este o fotografie făcută fiului meu, de aceea este și mai aproape de inima mea. Cu această fotografie am câștigat ulterior mai multe premii la concursuri
internaționale de fotografie.
6 Chairs – e o parte a unui proiect impresionat, format din 6 fotografii, care au adunat peste 150 de premii internaționale. Am avut o colaborare perfectă cu modelul, mămica, dar și cu tatăl copilașului, care au înțeles că aceste fotografii vor însemna ceva și peste ani.
Dead or Alive – cea mai premiată fotografie a mea, cu peste 170 de premii internaționale! Este cea de-a doua
variantă a unui proiect în care am vrut să pun accent pe trecerea timpului. Prima variantă, intitulată Weather Snake, mi-a adus locul întâi la prima ediție a DRone AWards 2018 de la Siena, cel mai mediatizat concurs la acea vreme, fotografiile premiate (5 categorii) fiind prezentate în mass media internațională chiar și pe CNN, CBS sau Sun Magazine. Cu ajutorul acestei fotografii (Weather Snake) am mai câștigat și titlul “fotograful anului” în România, la categoria Open color, în anul 2018. Fotografia mi-a adus și o excursie la New York, unde a luat o medalie de aur… Dar ceva m-a făcut să modific acea fotografie, astfel s-a născut Dead or Alive, care are peste 60 de medalii de aur…
Cineva spunea : “Cand fotografiezi oamenii color, le surprinzi hainele. Cand ii fotografiezi in alb-negru, le surprinzi sufletele.” Comentează , adaptând la tine.
Într-adevăr, culoarea din fotografie poate să “fure” emoția din cadrele care reprezintă oameni, dar aceasta nu este o regulă general valabilă. De pildă, dacă e să fotografiezi în India, acolo surprinderea culorilor este un “must”. Fotografiile alb-negru cu adevărat reușite sunt greu de realizat, pentru că în acest tip de fotografie privirea este atrasă de expresia persoanei reprezentate în acea fotografie, iar a surprinde o expresie care să provoace emoție în privitor nu este ușor… Din păcate, mulți fotografi cad în capcana fotografiilor alb-negru, crezând că prin simpla transformare a unei fotografii color într-una alb-negru obțin un rezultat mai “artistic”… Acest lucru este fals. Nu orice portret arată mai bine în varianta alb-negru.
Marina Almășan : – Iată că am aflat și câte ce a din “dedesubturile” fotografiei. Spune-mi, Ovi, e mai ușor de fotografiat peisaje sau chipuri?
Ovi D. Pop : – Peisajele trebuie surprinse la momente diferite ale zilei, sau în diferite anotimpuri. Dar ceea ce nu faci azi, poți lasă pe mâine. Peisajul rămâne acolo, trebuie doar să cunoști bine condițiile de lumină că să-ți iasă un peisaj frumos.
Chipurile trebuie să aibă o poveste, expresivitate. Poți surprinde chipuri frumoase și expresive pe stradă, doar ca aici ai nevoie de un teleobiectiv performant. Dar se pot regiza portrete frumoase și în studio….
Marina Almășan : – Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un fotograf de nota 10.
Ovi D. Pop : – Personal, cred că cel mai important este talentul, care trebuie să fie însoțit de un bagaj de cunoștințe tehnice, de cunoștințe de istorie a artei și de compoziție artistică. Un lucru importat este a experimenta în fotografie, a încerca lucruri neobișnuite și a născoci ceva nou, lucru foarte dificil de realizat. Să nu uităm că actualmente fotografia este accesibilă unui public foarte larg, mai precis tuturor posesorilor de telefoane inteligente, zilnic producându-se milioane de cadre. În acest context, a crea imagini care să iasă în evidență este o adevărată provocare.
Marina Almășan : – Dacă ne-am putea întoarce în Timp, ce epocă istorică ți-ar plăcea s-o fotografiezi? Ce personalitate a istoriei universale?
Ovi D. Pop : – Mi-ar plăcea să fi trăit în America anilor ’50 și să fiu fotograful personal al lui Marilyn Monroe.
Marina Almășan : – Wow! N-ai gusturi rele! Mă întreb, cum ar fi arătat cea celebră fotografie, cu fusta-n vânt a lui Marilyn Monroe, deasupra acelei guri de aerisire din asfalt, dacă TU ai fost cel care a surprins-o! Dar să lăsam oleacă fotografia deoparte. Cine este Ovi D. Pop, când se “dezbracă” de aparatul de fotografiat?
Ovi D. Pop : – În timpul liber încerc să fiu un soț bun pentru frumoasa mea soție, care mă sprijină în tot ceea ce
fac, îmi dă idei și încearcă să-mi facă un PR cât mai eficient. Îmi petrec cât de mult timp pot cu fiul meu de 17 ani și cu fetița mea de 3 luni. Mai joc și tenis, adevărat, la un nivel mediocru, dar îmi place să alerg după minge… Înainte de pandemie, am călătorit destul de mult în lume, fiind invitat atât ca jurat la diverse Saloane Internationale, cât și în tabere de creație sau la diverse expoziții. Am încercat să-i duc cu mine, ori de câte ori am avut posibilitatea, pe fiul și pe soția mea, să ne bucurăm împreună de aceste experiențe minunate.
Marina Almășan : – …Despre viața pe timp de pandemie nu te întreb, căci bănuiesc că nu e la fel de spectaculoasă! Dar te-am văzut foarte actov pe Facebook și am remarcat, cu plăcere, încântarea ta, în calitate de tată de fată! Cea mică este dorabilă și am să te rog să ne vorbești puțin despre mica minune din viața ta.
Ovi D.Pop : – Nu aș mai fi crezut că la 47 de ani voi mai avea încă un copil, dar bucuria venirii pe lume a Avei este de nedescris. Bebelușii îți fură ore de somn dar te încarcă din punct de vedere emoțional, astfel îmi crește și creativitatea. Ca orice bărbat, mi-am dorit și o fetiță și iată, a apărut.
Marina Almășan : – Să-ți trăiască! Ai și un fecior, aproape adult. Ce sfaturi de viața i-ai dat, cu întelepciunea ta de acum?
Ovi D. Pop : – Să nu se dea bătut niciodată. După ce am pierdut afacerea din cauza crizei economice, am încercat să-i arăt că trebuie să lăsăm trecutul în spate, să mergem înainte, că doar prin muncă
cinstită și perseverență vine reușita și că oricând te poți reprofila și reinventa. Patrick este fost campion la baschet copii, știe ce înseamnă a nu te da bătut.
Marina Almășan : – Dacă ar fi să te mai naști odată, ai lua-o pe același drum? Ce greșeli ai încerca să eviți?
Ovi D. Pop : – Drumul ales mi se pare bine ales, dar aș fi mai cumpătat cu alegerea investițiilor și în cheltuirea banilor.
Marina Almășan : – Aș vrea să incheiem nu cu o frază, ci cu o… imagine! Te rog sa alegi o fotografie care, în opinia ta, sugerează ”o femeie de 10” .
Ovi D. Pop :