Ascultă Online Radio Cernăuți

30 oct. 2019

Bucuria de a ne reîntâlni cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani 2019



VIDEO  VEZI  AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=Qix0F0r_Nxc&list=PLOQqVtnkhWmiyQtJSJxLj-FL31m1lbqNP&fbclid=IwAR1c8uoaLztLkVxQ5XT5u-z0PURtttjuObj3ngyXrPxkYcYhEzPYdPOjYNk


 „Îmbătați de dragoste”
și de jocul actorilor botoșăneni

Publicul nord-bucovinean a avut din nou bucuria de a se reîntâlni cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, care întotdeauna sunt așteptați cu mare drag de românii din zona noastră. Marți seară acestă trupă a adus pe scena Tetrului academic muzical-dramatic „Olga Kobîleanska” din Cernăuți, în cadrul celei de a XIV-a ediții a Festivalului „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, comedia „Îmbătați de dragoste” în regia artistică a lui Alexandru Vasilachi, Artist al poporului din Republica Moldova, profesor la Academia de Muzică și Teatru din Chișinău, di­rector general al Studioului „Moldova-Film” din Chișinău și, de mai bine de zece ani, regizor artistic al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a realizat, pentru a pomeni doar două din cele mai recente spec­tacole prezentate și pe scena Teatrului din Cernăuți, „Bani din cer” și „Bocitoarele vesele”.
De data acesta, avându-i în distribuție pe Cezar Amitroaiei, Petruț Butuman, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Lidia Uja și Răzvan Amitroaiei, Tetrul botoșănean ne-a adus piesa „Imbătați de dragoste”, după Pierre de Marivaux. Este un joc al dragostei, doar aparent inofensiv, care pune o problemă cât se poate de serioasă și veche de când e lumea: într-o căsnicie e mai importantă zestrea sau omul? Se poate interzice dra­gostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite, sau este loc în sufletul omului și pentru dragoste, și pentru rațiune? Îmbătați-vă de dragoste, dar nu uitați de sinceritatea prieteniei și a prețuirii reciproce — iată ideea principală a spectacolului.
Actorii Teatrului din Botoșani, însoțiți la Cernăuți de Traian Apetrei, directorul acestei instituții culturale, au fost aplaudați ca și întotdeuna în picioare de publicul nord-bucovinean. Mai bine zis, spectatorii au sa­vurat piesa îmbătându-se de măiestria artiștilor, dar, de ce nu, și de dragoste...    

Nicolae ȘAPCĂ
Foto și video de  Nicolae Hauca

FOTO  VEZI  AICI:
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10213919810940965&type=3

Revista presei nord bucovinene de limba română din 01/11/2019

Atenție! Pentru a citi ziarul în mărime reală, 

accesați tastele Ctrl și (+) la mărire; 

Ctrl și (–) la micșorare 
 

 



/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////













/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




29 oct. 2019

La Cernăuți a fost lansată cartea ”Târnauca. Pagini de istorie” 2019



În data de 28 octombrie 2019 la Sediul Societății pentru cultură și literatură română în Bucovina ”Mihai Eminescu” a avut loc lansarea de carte ”Târnauca. Pagini de istorie”, autor fiind părintele Vasile Molodianov, potrivit corespondentului BucPress.
Evenimentul cultural a adunat la Societatea ”Mihai Eminescu” din centrul vechei urbe cernăuțene scriitori, poeți, reprezentați ai mediului asociativ și mass-media. Cu un cuvânt de salut a venit președintele Societății pentru cultură și literatură română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, a vorbit despre importanța unor asemenea monografii al satului domnul primar Ion Pantea, coautorul cărții Alexandru Platonov a divulgat câteva amănunte despre ceea cum au fost clraificate datele ce țin de istoria satului, de asemenea a luat cuvântul membrul Academiei Române, poetul Vasile Tărățeanu și Elena Piligaci președinta Asociației Cadrelor Didactice din regiunea Cernăuți. Cartea a fost editată cu sprijinul financiar acordat de Victor Culiuc.
Potrivit părintelui Vasile Molodianov, autorul cărții, ”Târnauca. Pagini de istorie” este a treia monografie despre această localitate, prima fiind Monografia semnată de Gheorghe Nicolae Pavel, a doua fiind publicată de Dimitrie Aioanei.
”Imboldul de a scrie această monografie a venit din dorința de a lăsa generațiilor următoare o amintire despre îmrejurările și personalitățile satului Târnauca, care de fapt uneori sunt date uitării. De asemenea ne-a făcut să edităm o nouă carte și acel fapt că în precedenta monografie s-au strecurat câteva imprecizii, cum ar fi data primei atestări documentare a satului”, a mai menționat preotul Vasile Molodianov.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu
FOTO  SI  VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA






























MA MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI: