Ascultă Online Radio Cernăuți

31 oct. 2018

Дядя Ваня / Unchiul Vanea 2018






Piesa „Unchiul Vania” de Anton Cehov a fost pusă în scenă la Cernăuți de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani

În data de 28 octombrie a.c. Teatrul Academic Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți a găzduit un spectacol de zile mari: piesa „Unchiul Vania” de Anton Cehov a fost pusă în scenă la Cernăuți de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. Acest spectacol a reprezentat o adevărată sărbătoare pentru românii din Cernăuți – informează Agenția BucPress.
De precizat că „Unchiul Vania” este o piesă a scriitorului rus Anton Cehov cu personajele Aleksandr Vladimirovici Serebriakov, un profesor, soția lui Elena Andreevna Serebriakov și fiica lui dintr-o căsătorie anterioară Sonia Aleksandrovna Serebriakov, Maria Vasilevna Voinițki – mama primei soții a profesorului și fiul ei Ivan Petrovici Voinițki („Unchiul Vania”), doctorul Mihail Astrov, proprietarul Ilia Telegin, dădaca Marina. Pe parcursul operei personajele discută mult, apar diferite intrigi, atmosfera emoțională din casa în care locuiesc devine tot mai grea, iar spre sfârșit se decide plecarea profesorului cu Elena din casa respectivă.
Potrivit directorului Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, Traian Apetrei, citat de Agenția BucPress, piesa lui Cehov ne face să ne gândim mai mult la adevăratul sens al existenței, să prețuim oamenii dragi, viața în plenitudinea ei și lumea ce ne înconjoară.   


Comunitatea românească din regiunea Cernăuți a întâmpinat sărbătorește acest spectacol de vis, subliniind încă o dată, prin sala plină și aplauzele neîncetate, că românii din Ucraina sunt însetați de cultură românească, de evenimente de acest gen, având nevoie de o reconectare (prin teatru, literatură, presă, cinematografie) la viața culturală a românilor de pretutindeni.   
La spectacol au fost prezenți reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți. Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuţi și ministrul consilier Ionel Ivan au adus în semn de admirație artistică actorilor de la Botoșani un coș cu flori bucovinene.
Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, a oferit diplome de recunoștință reprezentanților Teatrului din Cernăuți, Consulatului General al României la Cernăuți, dar și președintelui Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Vasile Bâcu.
Un reportaj de la acest eveniment cultural de nișă a fost realizat de platforma BucPress TV și va fi difuzată în curând.


Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress




Teatrul Mihai Eminescu Botosani
Actorii botoşăneni au impresionat la Festivalul „Aplauzele de aur ale Bucovinei” de la Cernăuţi cu piesa de teatru „Unchiul Vanea”. Sute de oameni au aplaudat în picioare prestaţia extraordinară.







































Au fost numiți câștigătorii festivalului de teatru "Aplauze de aur ale Bucovinei-2018"// " А найкращим акторським ансамблем стала вистава театру імені Міхая Емінеску з міста Ботошани, що в Румунії – "Дядя Ваня" А. Чехова. /// Cel mai bun ansamblu de actori a fost numit spectacolul teatrului Mihai Eminescu din orașul Botoșani, care este în România - "Unchiul Vanya" de A. Chehov. /// https://molbuk.ua/.../159299-nazvaly-peremozhciv...
Управление

MAI  MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI:

Revista presei nord bucovinene de limba română din 2/11/2018

Atenție! Pentru a citi ziarul în mărime reală, 

accesați tastele Ctrl și (+) la mărire; 

Ctrl și (–) la micșorare 





///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Festivalul Internațional „Toamna aurie” la Mahala, Ucraina - 2018.

///  ///
VEZI  AICI 46 DE VIDEOCLIPURI:
 https://www.youtube.com/watch?v=060iScEs1Uo&list=PLOQqVtnkhWmjKG95LMIyjru8dBAu27yti&index=1&fbclid=IwAR0ftwYYtlVM8q_v-dd9_FxmSCl2Ei9A8PNk35TVWZKMCYkbXHJk1tJJ6-8


La finele lunii octombrie în localitatea Mahala din regiunea Cernăuți a avut loc un eveniment cu totul deosebit. Locuitorii comunei și oaspeții lor de seamă din regiunea Cernăuți, România și Republica Moldova, au luat parte, sâmbătă 27 octombrie 2018, la cel mai așteptat festival al sezonului – Festivalul Internațional „Toamna aurie” 2018.
Organizat de primăria comunei Mahala, la inițiativa doamnei primar Elena Nandriş, acțiunea culturală a debutat cu depuneri de flori la bustul eroinei Aniţei Nandriş, înălțat în centrul satului în anul 2012. Tradițional, după ce s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor masacrați în Lunca Prutului, deportați în neagră străinătate și celor decedați în războiul din Donbas, pe scena căminului cultural au urcat tinerii artiști care au intonat imnul satului Mahala.
Totodată, pe scenă cu un cuvânt de salut au urcat invitații de onoare ai evenimentului –  noul consul general al României la Cernăuți, doamna Irina-Loredana Stanculescu și ministru-consilier, domnul Ionel Ivan. Au fost prezenți reprezentanți ai primăriilor din România și Republica Moldova, înfrățite cu comuna Mahala, precum și primari din regiunea Cernăuți și mulți alți oaspeți.
Evenimentul care a prezentat publicului larg îndeletniciri tradiționale și bucurii muzicale ale artiștilor de la Casa de Cultură din Mahala, s-a bucurat și de participarea unui număr impresionant de invitați de marcă din țară dar și din străinătate, reunind nu numai interpreți de muzică tradițională dar și dansatori cu renume.
Rodul pământului și bunătățile naturii trebuie prețuite cât mai mult. De aceea, un festival dedicat tradițiilor de toamnă, îmbină melosul strămoșesc cu identitatea naţională și tradițională de care trebuie să fim mândri.
SURSA TEXT: lyberti.com





”Toamna aurie” de la Mahala a adunat în nordul Bucovinei oameni de elită din întreg spațiul românesc

O zi cu totul specială și bogată în momente plăcute și emoționante au trăit la finele acestei săptămâni locuitorii comunei Mahala, raionul Noua Suliță. Doamna Elena Nandriș, primarul acestei localități, a inaugurat Festivalul Internațional ”Toamna aurie – 2018”, la care au fost invitați să participe toți locuitorii satelor care fac parte din comuna Mahala, dar și oaspeți dragi și mult așteptați din Cernăuți, România și Republica Moldova.
Au răspuns cu multă placere invitației de a fi prezenți la festivalul internațional din nordul Bucovinei  primarii comunelor și orașelor înfrățite cu această localitate românească de pe malul Prutului, primarii mai multor comune din regiunea Cernăuți, dar și reprezentanții instituției diplomatice române acreditate la Cernăuți, în frunte cu doamna consul general Irina-Loredana Stănculescu și ministrul consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuți.
Festivalul a debutat cu depuneri de flori la bustul Aniței Nandriș – simbolul martirilor neamului românesc, fiica satului Mahala, deportată de sovietici în anii 40 în gulagurile siberiene.  În continuare cei prezenți la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria românilor împușcați în Lunca Prutului, dar și în memoria militarilor ucraineni, care au decedat în acești ani în războiul din Donbas.
Măhălenii au intonat în deschiderea oficială a Festivalului International ”Toamna  aurie -2018” imnul comunei Mahala. Apoi, rând pe rând, în scenă și-au făcut apariția artiștii amatori din  localitate, dar și colectivele artistice din regiune, care au fost prezente la eveniment.

Un mesaj de salut a transmis organizatorilor și gazdelor, dar și oaspeților prezenți la festival, doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți. Mesaje pline de emoții au fost transmise și din partea reprezentanților satelor și orașelor înfrățite cu comuna Mahala, regiunea Cernăuți, a delegațiilor oficiale prezente în sala de festivități a căminului cultural din localitate.
Prin acest festival internațional, doamna Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, a reușit să demonstreze încă o data că într-adevăr ”veșnicia s-a născut la țară”, vorba poetului, iar românii din comuna Mahala, regiunea Cernăuți întotdeauna au știut să-și păstreze cu fermitate și mândrie limba română, credința străbună, portul popular, tradițiile strămoșești, meșteșugurile și îndeletnicirile înaintașilor lor.
BucPress
Fotografii de Nicolae HAUCA























FOTO SI  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA
MAI  MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI: https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10211758382026593&type=3