Ascultă Online Radio Cernăuți

23 mai 2018

Viața Societății „Mihai Eminescu” - Ziua eroilor la Cordăreni (BT), s-a desfășurat sub drapelele a trei țări vecine















Duminică, 20 mai 2018, o delegație din partea Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți împreună cu reprezentanți ai secției de cultură a Administrației raionale de stat Herța și jurnaliști din regiune, au participat la Ziua eroilor din cadrul „Centenarului Unirii” în comuna Cordăreni, județul Botoșani. Aici am fost invitați de bunii și vechii noștri prieteni și parteneri de la Asociația culturală „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, președinte al căreea este harnicul profesor și istoric dorohoian Vasile Adascaliței. Așteptați mai întâi la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate de primarul Constantin-Cristian Dumitraș, am participat la Sfânta liturghie, la care cu mare dragoste a răspuns Corul „Codrii Cosminului” din satul Hrușăuți, dirijat de Gheorghe Sadovei. După liturghie a avut loc și un moment de suflet în cadrul căruia s-au declamat versuri și s-au interpretat melodii și cântece de suflet în care au fost evocați eroii neamului din comuna Cordăreni.
Prin urmare, lume din sat, copii și maturi, oaspeți din Ucraina și Republica Moldova, s-au îndreptat spre monumentul eroilor din localitate, unde mai mulți preoți au oficiat un „Te Deum”, pomenindu-i pe cei înscriși pe plăcile comemorative ale monumentului, dar și pe cei care în trecutul apropiat au plecat în împărăția cerurilor la vârste înaintate. În cadrul solemnităților, alături de drapelul Uniunii Europene au fost arborate drapelele României, R. Moldova și Ucrainei. 
Primarul Constantin-Cristian Dumitraș, tatăl și bunicul căruia de asemenea au fost vrednici primari ai comunei Cordăreni, în prezența oficialilor județeni, a unor parlamentari și a coloneilor (r) din conducerea Asociației „Cultul eroilor”, a înmânat diplome și cadouri din partea organizatorilor rudelor-urmași ai celor care au căzut la datorie. 
Cei prezenți au fost salutați de președintele Consiliului județean Botoșani Costică Macaleți, prefectul județului Dan Șlincu, președintele Asociației culturale „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, profesorul Vasile Adascaliței, etc.
Din regiunea Cernăuți, la microfon au fost invitați Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Nicolae Șapcă, vicepreședintele acestei Societăți, Adrian Medvedi, șeful secției de cultură a Administrației raionale de stat Herța.
Suntem recunoscători „prietenilor Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” Vasile Adăscăliței, Cornel Petrescu, Dumitru Petraru, Ionel Muscă, Constantin Gologan, Virgil Bordei ... 
Dumitru Codovici.

Foto Nicolae Nicolae Hauca Mykola Havka



















MAI MULTE   FOTO  VEZI  AICI
FOTO - https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10210789438603613.1073742418.1579975698&type=3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu