Ascultă Online Radio Cernăuți

28 mar. 2017

Prima ediție a Concursului "Din Istoria Neamului"





Uniunea Interregională "Comunitatea Românească din Ucraina" și Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale au organizat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prima ediție a Concursului "Din Istoria Neamului", având ca temă - poezie despre masacrul de la 1 aprilie 1941 de la Fantâna Albă.
                           
Evenimentul a avut loc duminică, 26 martie 2017, cu ocazia comemorării a 76 de ani de când câteva mii de etnici români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost omorâți de forțele URSS în încercarea acestora de a se refugia în România.

Elevii înscrişi au respectat tema concursului şi au recitat poezie din creația proprie sau din versurile unor autori care au abordat acest subiect, precum Vasile Bâcu, Dragoş Tochiţă, Constantin Rotaru, Viorica Piţu, Elena Fedoreac, Rodica, Zegrea, Toader Nicolaevici, Petru Grior ş.a.

Toţi cei 14 participanţi la concurs din localitățile Carapciu, Suceveni, Pătrăuţii de Jos, Priscăreni au primit cadouri - cărţi şi reviste, din partea Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi a Uniunii societăţilor româneşti „Pentru Integrare Europeană”.

Festivitatea de premiere a concursului "Din Istoria Neamului"  va avea loc pe data de 1 aprilie 2017, în cadrul activităților comemorative care se vor desfășura la memorialul de la Varniţa, Fântâna Albă. Cele cinci premii vor consta într-o sumă de bani acordată de Institutul Cultural Român, prin reprezentantul său, şi un set de cărţi şi CD-uri, oferite ca sponsorizare de două organizaţii non-guvernamentale din Bucureşti.


Aurica Bojescu 
preşedinte executiv, Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale


Pe valurile limbii materne la școala №2 Iordănești


                Limba - este cea mai de valoare comoară a unui neam, iar noi, cei cărora ne-a fost încredințată această comoară, suntem datori să-i ducem faima peste veacuri.
         Acest frumos  început de primăvară care a adunat în buchetul ei cele mau frumoase sărbători a fost deosebit și pentru elevii școlii de bază №2 din Iordănești. Elevii claselor superioare au fost implicați în petrecerea săptămânii limbii române sub genericul "Hai să dăm mână cu mână cei cu inimi de român".
         Elevii claselor a 8-9-a au avut posibilitatea să fie în rol de judecător, avocați, jurați, martori prezentând colegilor procesul verbal în baza romanului "Baltagul". A fost o clipă deosebită și pentru elevi, și pentru profesori -   actorii școlii s-au stăruit să pătrundă cu profunzime în rolul propus.
         Călători - aventuriști s-au dovedit a fi în una din zile elevii claselor a 5-a  - a 6-a și elevii claselor a 8-a  - a 9-a - călătorind în altă zi, participând la qvest - ul (călătoria) "În Țara limbii și literaturii române". Trecând diferite stațiuni, așa ca "Opera", "Proverbul", "Morfologia", "Sintaxa", "Sinonime și antonime", "Da sau Nu", "Sărbători și date", ș.a., au ajuns cu biruință la locul destinației cu victorie cei mai isteți -  echipa "Fluturașii" (cl.6) și "Zeii Olimpului" (cl. 8).
         Prin surprindere au foat luați elevii clasei a 5-a la lecția cărora a lor profesoară de literatură română a venit numai în calitate de oaspete, lecția fiind predată cu totul de altă profesoară de limbă română de parcă așa și trebuia să fie. A fost un master-class (schimb de experiență), dar și o surpriză pentru elevi.
Săptămâna s-a încheiat cu un concurs creativ la care au participat elevii claselor a 5-a - a 9-a, demonstrat creativitate prin prezentarea  emblemei-simbol a săptămânii pentru care au fost apreciați și premiați.
         Săptămâna limbii s-a dovedit a fi destul de fructuasă și acele clipe sper să lase amprenta pentru cândva și poate cineva peste ani va spune: "Doamnă profesoară, mai țineți minte ..." .
         Să ne păstrăm graiul, că el este acel ceva ce nu ni-l poate răpi nimeni. Fie ca dulceața limbii materne să ne încălzească la orice pas sufletul și să ne lumineze inima.
Opaiț Maria
profesoară de limba și literatura română

școala №2 Iordănești - raionul Hliboca

10 mar. 2017

Revista presei nord bucovinene de limba română din 10/03/ 2017

Atenție! Pentru a citi ziarul în mărime reală, accesați tastele Ctrl și (+) la mărire & Ctrl și (–) la micșorare  



LIBERTATEA CUVÂNTULUI 10 03 2017 by Nicolae Hauca Mykola Havka on Scribd

Libertatea Cuvântului Nr10 9 Martie 2017 by Nicolae Hauca Mykola Havka on Scribd

Anatolii Griţenko la Cernăuți: Cea mai mare ameninţare pentru Ucraina, alături de Putler, sunt oligarhii din interiorul ţării



VEZI 11 VIDEO AICI:

https://www.youtube.com/watch?v=NIS6yw-qisc&list=PLOQqVtnkhWmjTd84oX3qKECMoljrK1ATc


Astăzi, la un miting organizat în centrul Cernăuţiului cu prilejul comemorării genialului poet Taras Şevcenko, fostul ministru ucrainean al Apărării şi liderul partidului "Atitudine civică”, Anatolii Griţenko împreună cu fostul președinte georgian Mihail Saakașvili  au declarat despre problemele-cheie existente în statul ucrainean. Mitingul a avut loc în Piața Centrală a urbei cernăuţene lângă monumentul Kobzarului -  informează molbuk.ua.
“Voi reaminti că Maidanul Revoluţiei de la Kiev a început lângă monumentul lui Taras Şevcenko. De acolo au pornit sutele şi miile de protestatari împotriva regimului Ianikovyci, și aceasta este simbolic… Acum suntem toţi împreună, deoarece înţelegem că actuala conducere împinge ţara spre prăpastie.  Trebuie să depunem eforturi pentru a schimba ţara. Ne dorim, ca şi Taras Şevcenko, o altă Ucraină pentru noi. Cea mai mare ameninţare pentru ţară, alături de Putler este oligarhatul corupt, care a paralizat totul şi dictează tuturora”, - a spus Griţenko.
“Am câteva întrebări… Prima: rog să ridice mâna cel care crede că în rezultatul reformei judiciare efectuate va putea să meargă în instanța noastră fără mită pentru a-şi apăra drepturile sale?”, - s-a adresat mulţimii Griţenko şi numai un cernăţean a ridicat mâna.
“Vă urez succes. A doua întrebare: cine încă mai crede că președintele Poroșenko, așa cum a promis, va rupe coloana vertebrală a corupției? Nu mai sunt astfel de persoane”, - a constatat liderul partidului “Atitudine civică”
“A treia întrebare: în cazul unor alegeri, va vota electoratul din Cernăuţi şi Bucovina pentru Poroşenko şi Blocul lui Petro Poroşenko” – a întrebat politicianul.  “Niciodată” – a răspuns  o femeie.
“Noi respectăm instituția prezidenţială, dar, din păcate, nu putem respecta un astfel de președinte. Deoarece cuvintele-cheie sunt off-shore, fabrica Lipeţk, comerțul cu sânge”, - a spus Anatolii Griţenko.
În discursul său, fostul președinte georgian și fostul șef al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili a subliniat faptul că principala problemă a Ucrainei sunt oligarhii, clanurile oligarhice, împotriva cărora nu se duce lupta.
BucPress
FOTO   SI  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA