Ascultă Online Radio Cernăuți

2 nov. 2016

Relațiile ucraineano-române în contextul actual european



Așa se întitulează conferința pe care o va susține duminică, 6 noiembrie 2016, în sala București a  Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Excelența Sa, invitatul nostru de onoare, domnul Teofil Rendiuc, Însărcinat  cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România.
Binecunoscutul diplomat, originar din străvechea localitate Țureni a Ținutului Herța, doctor habilitat în istorie, autor a peste 20 de monografii şi  cărţi, circa 450  de studii, articole, traduceri, interviuri, conferințe, discursuri, etc., apărute în limbile ucraineană, română, engleză, franceză, polonă, ungară și rusă în  Ucraina, România, Republica Moldova, Rusia și Ungaria,  domnul Teofil Rendiuc a participat activ la elaborarea  Tratatului de cooperare și bună vecinătrate dintre Ucraina și România și a  multor altora din cele 50 de tratate, acorduri și protocoale care formazâ baza juridică și de drept actuală a relațiilor de prietenie și colaborare ucraineano-română în domeniul politic, diplomatic, economico-comercial și cultural.
Excelența sa are merite deosebite în conștientizarea de către factorii de decizie din Ucraina a faptului că, românii din Ucraina și ucrainenii din România prezintă, prin potențialul lor cultural-național irepetabil, un autentic pod de legătură, fără alternativă, dintre cele două țări vecine și prietene.
Toate acestea reprezintă un motiv în plus a interesului deosebit pe care, sperăm, că-l va trezi această conferință în rândurile intelectualității cernăuțene – profesori, studenți, scriitori, reprezentanți ai mass-mediei românești din regiunea noastră. Or, resetarea relațiilor ucraineano-române după cum se ştie, se află, spre bucuria noastră pe o linie ascendentă.

Deschiderea conferinței la orele 10.00. Intrarea liberă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu