Ascultă Online Radio Cernăuți

3 nov. 2016

La Cernăuți a fost lansată o carte despre Sfânta Mănăstire Voroneţ




În data de 2 noiembrie 2016 în incinta Consulatului General al României la Cernăuți a avut loc lansarea cărții „Sfânta Mănăstire Voroneţ – un sfert de veac de la reînfiinţare” – un volum despre Capela Sextină a Estului, așa cum mai este cunoscută Mănăstirea Voroneț, inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO – informează BucPress.
Cartea „Sfânta Mănăstire Voroneţ – un sfert de veac de la reînfiinţare” este un volum de opinii, păreri, comentarii, studii despre activitatea sfântului locaș timp de 25 de ani.
Doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, a menționat că acest eveniment cultural-spiritual este de mare importanță pentru instituția diplomatică acreditată la Cernăuți. Ideea a fost continuată de maica Gabriela de la Mănăstirea Voroneț, care a spus că monahiile de la mănăstire au adus cu sine la Consulatul General un spirit al liniștii și continuității spirituale.
O analiză a volumului a fost realizată de dr. Carmen Bălan de la Universitatea din Suceava, care a comunicat, potrivit reporterului Radio Cernăuți, că lectura cărții este o invitație la un popas spiritual. Cercetătoarea suceveană a amintit și de valoarea starețului Daniil Sihastru, sfânt care a fost îngropat în partea sudică a pronaosului bisericii de la Voroneț.

Merită menționat faptul că la volum are o contribuție și jurnalista cernăuțeană Maria Toacă de la „Zorile Bucovinei”, fapt remarcat și în discursul jurnalistei sucevene Doina Cernica de la publicația „Crai nou”.
Trebuie să recunoaştem că despre această minunată mănăstire au vorbit cu multă plăcere, răsfoind amintiri emoţionante, românii cernăuţeni, prezenţi la lansarea cărţii, pentru care acest sfânt lăcaş a fost şi rămâne un loc de rugăciune şi de înaltă spiritualitate românească. Atât de frumos a vorbit despre Mănăstirea Voroneţ, părintele Vasile Covalciuc, Protopopul raionului Storojineţ, care a salutat această apariție editorială, subliniind că volumul despre Mănăstirea Voroneț este o punte de legătură dintre nordul și sudul Bucovinei, care au tradiții și o istorie comună. Protopopul Vasile Covalciuc împreună cu un grup de preoţi de pe Valea Siretului au interpretat un  cântec despre Marele Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt – „Când a fost să moară Ştefan”... Un loc de rugăciune şi plin de lumină divină este Mănăstirea Voroneţ şi pentru profesorul Dorin Misichevici din raionul Storojineţ, iar pentru doamna Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Mănăstirea Voroneţ rămâne un loc sfânt pentru întreaga comunitate creştină, unde se regăsesc „în braţele Credinţei în Dumnezeu” românii de pretutindeni, amintind aici de un recent pelerinaj întreprins de un grup de tineri cernăuţeni, care au vizitat acest locaş sfânt, unde au fost primiţi la Mănăstirea Voroneţ cu braţele deschise şi cu multă dragostea frăţească.
Scriitorul Ilie T. Zegrea, de asemenea a felicitat autorii acestui volum despre Sfânta Mănăstire Voroneţ, menţionând cu regret că pentru prima dată a avut posibilitate să ajungă pe acele meleaguri sfinte când avea deja peste 40 de ani. Regimul comunist din secolul trecut  nu le permitea românilor din nordul Bucovinei ani la rând să viziteze patria-mamă, de aceea atât de târziu s-a împlinit visul domnului Zegrea de a ajunge la Mănăstirea Voroneţ. Părintele Arhimandrit Mihail, stareţul Mănăstirii de la Râşca, în discursul său a povestit despre acel  pelerinaj întreprins la locurile Sfinte împreună cu măicuţele de la Mănăstirea Voroneţ, atunci cunoscând-o mult mai îndeaproape pe maica stareţă Irina, astăzi fiind atât de apropiaţi, unindu-i credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de oameni. 
Maica stareț Irina a Mănăstirii de la Voroneț a povestit românilor cernăuţeni despre Mănăstirea Voroneţ, care, de fapt, potrivit domniei sale, este sub ocrotirea a trei mari ctitori ai săi: în primul rând Sfântul Gheorghe, patronul mănăstirii Voroneţ, Sfântul Cuvios Daniil Sihastru şi Măria Sa Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei sunt cei care ne ajută să fim ceea 
ce suntem”,  a mai spus maica stareţ.
„Toată puterea mea, tot ceea ce este al meu, de fapt tot ceea ce mi-a dat Dumnezeu, pun în slujba lui Dumnezeu şi în continuarea vieţii duhovniceşti şi a celei materiale de la Voroneţ. Pentru că trebuie să fim pildă pentru cei din jur. Să fim pildă prin viaţa noastră, prin comportamentul nostru, prin munca noastră; prin aceea că nu cerem să ni se dea, ci muncim noi şi ajutăm şi pe alţii. Dumnezeu ne dă tuturor putere!”, a conchis maica stareţ Irina. Dumneaei le-a oferit în final tuturor celor prezenţi la această sărbătoare de suflet câte un volum cu autografe.
A fost o adevărată întâlnire cu cei care ştiu prin cuvântul lui Dumnezeu să ne adune în jurul faptelor măreţe, în jurul dragostei şi credinţei, în jurul frumosului.

BucPress.eu

FOTOREPORTAJ ȘI  MATERIALE  VIDEO DE  NNICOLAE  HAUCA 






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu