Ascultă Online Radio Cernăuți

6 mar. 2016

Ziarul românilor din Ucraina "Zorile Bucovinei" la 75 de ani de activitateVEZI  AICI 71 DE  VIDEO -  

"Letopisețul Bucovinei" care timp de 75 de ani a oglindit situația românilor din regiunea Cernăuți a mai înscris, azi, o pagină în istoria presei românești din Ucraina.
Această expresie este sărbătorea intelectualității românilor din Ucraina, dar și a celor 14.000 de abonați ai ziarului din cele patru raioane ale regiunii Cernăuți - Herta, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț.
Ziarul "Zorile Bucovinei" a stimulat promovarea valorilor identitare și patrimoniului național românesc, reprezentând sursă de inspirație și capacitate de expresie pentru tinerii filologi, dar și pentru iscusiții mânuitori ai condeiului, e fașa care altoiește dragoste de neam, aura care protejează manifestarea culturală și literară românească, este trunchiul și rădăcina care a dat sevă școlii jurnalistice din Cernăuți, a mângâiat fiecare suflet bucovinean care avea nevoie de ajutor.
"Zoristii" sunt reprezentanții cei mai de seamă ai comunității românești din regiunea Cernăuți, sunt promotorii Adevărului și Luminii, sunt cronicarii care au îmbogățit moștenirea culturală și literară românească din Bucovina, prin scrierea a mii de pagini de istorie și literatură, sunt cavalerii emancipării și propășirii naționale.
La mulți ani ziarului "Zorile Bucovinei", prosperitate, continuitate și perseverență în dezvoltarea scrisului românesc în regiunea Cernăuți.
Eleonora Moldovan, Consul general al  României  la  Cernăuți

Cea mai veche publicaţie românească din Ucraina şi-a marcat jubileul de 75 de ani

Ziarul „Zorile Bucovinei”, una din cele mai vechi publicaţii româneşti din regiunea Cernăuţi, şi-a marcat în cea de-a cincea zi a mărţişorului frumosul şi remarcabilul jubileu de 75 de ani.  Evenimentul în cauză a fost sărbătorit în incinta Palatului „Tineretul Bucovinei” din centrul regional în prezenţa unui public minunat, a zoriştilor  de ieri şi de azi, a numeroşilor prieteni şi cititori ai publicaţiei, precum şi alături de unii invitaţi ai redacţiei, informează BucPress.eu din Cernăuţi.

Redactorul-şef al publicaţiei jubiliare, domnul Nicolae Toma, a mulţumit celor care continuă să susţină apariţia ziarului, veteranilor zorişti care şi-au dedicat ani frumoşi pe tărâmul ziaristicii, promovând limba română, cultura neamului şi istoria vetrelor noastre strămoşeşti în paginile ziarului „Zorile Bucovinei”, care e prezent în casele românilor cernăuţeni de 75 de ani. Prezentatorii spectacolului, Diana Toma şi Daniel Zegrea au avut grijă ca invitaţii sărbătorii să fie prezenţi în scenă, pentru a transmite gânduri frumoase celor care continuă să contribuie la apariţia publicaţiei îndrăgite de românii din nordul Bucovinei,  iar interpreţii dragi veniţi din toată regiunea ca să împarte bucuria acestui eveniment jubiliar – să evolueze în faţa spectatorilor, potrivit radio Cernăuţi.
De remarcat faptul că la eveniment a participat întregul corp diplomatic al României acreditat la Cernăuţi în frunte cu doamna Eleonora Moldovan, Consul general, care a transmis un mesaj de felicitare şi un cadou colegilor zorişti. Din partea primăriei oraşului Cernăuţi a fost prezent dl Leon, iar din partea Consiliului regional Cernăuţi, domnul peşedinte - Ion Muntean, care au transmis, la rândul lor, urări de sănătate şi succese colectivului de creaţie al ziarului „Zorile Bucovinei”.

Lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, scriitori, oameni de cultură, preoţi, cititori fideli şi corespondenţi netitulari, rând pe rând şi-au făcut apariţia în faţa publicului, adresând cuvinte alese colectivului redacţional al celei mai vechi publicaţii româneşti din Ucraina, iar artiştii amatori şi colectivele corale şi folclorice cu renume din întreaga regiune au reuşit să reaprindă în sufletele spectatorilor  o rază de lumină şi speranţă  prin acele minunate cânece şi dansuri strămoşeşti, care au răsunat pe parcursul celor aproape cinci ore de sărbătoare, mai informează sursa citată.

Colectivul de redacţie al portalului de ştiri BucPress.eu din Cernăuţi se alătură la mesajele adresate din partea prietenilor ziarului „Zorile Bucovinei” şi le transmit colegilor de condei urări de sănătate, succese şi realizări frumoase, iar publicaţiei – ani lungi de viaţă şi să fie aşteptată şi citită în fiecare casă de români.
de Vitalie Zâgrea pentru BucPress.eu
Fotografii  si  secvențe  video realizate de NICOLAE  HAUCA

Un comentariu:

 1. От кого: "RGNPRESS"
  Кому: "euromedia@mail.ru"
  Дата: Понедельник, 7 марта 2016, 8:14 +02:00
  Тема: Re: VEÅžTI DIN NORDUL BUCOVINEI …

  Felicitari si la cat mai multi ani!!!!


  Redactia Romanian Global News
  str. Mitropolit Filaret nr. 80, sector 4
  Bucuresti, Romania
  redactia@rgnpress.ro
  www.rgnpress.ro
  0721 370 300

  RăspundețiȘtergere