Ascultă Online Radio Cernăuți

13 mai 2016

Parada Portului Popular Românesc din Cernăuți se amână


Duminică, 15 mai 2016,în  orașul Cernăuți, pe fosta stradă Domnească din Cernăuţi trebuia să se desfășoare Parada Portului Popular Românesc, ediţia II.
Au fost invitate toate colectivele de artişti amatori din regiune: ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, toţi cernăuţenii şi oaspeţii oraşului, îmbrăcaţi în costume naţionale.
Din păcate desfășurarea acestei parade a devenit imposibilă din motivul deciziei Administrației Regionale de Stat Cernăuți de a comemora victimele represiunilor politice din trecut (1937-1938), bazată pe Hotărârea Președintelui Ucrainei din 2007.
Administrația Regională cheamă organizațiile civice să renunțe la acțiunile în masă festive, sportive, de muzică etc. Este de menționat că domnul Oleksandr Fișciuk, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, a fost invitat la Parada Portului Românesc, însă prin publicarea pe site-ul Administrației, vineri, 13 mai, ora 14:26, a informației privind ziua de doliu în regiunea Cernăuți, acțiunea culturală românească este amânată, având loc cel mai posibil peste o săptămână.
Este de menționat că potrivit presei de la Kiev în cea de-a treia duminică a lunii mai, în Ucraina este cinstită memoria jertfelor represiunilor politice. În data de 15 mai, potrivit UNIAN, pe teritoriul rezervației memorial-istorice naționale ”Mormintele Bykivnea” au loc acțiuni de comemorare. La acțiunile de pomenire vor lua parte Președintele Petro Poroșenko, conducerea parlamentului și guvernului, reprezentanți ai corpului diplomatic, organelor puterii de stat și autoadministrării locale, clerului, membri ai organizațiilor publice și societăților culturale, notează agenția de știri UNIAN, citând serviciul de presă al Institutului memoriei naționale.
BucPress.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu