Ascultă Online Radio Cernăuți

31 mai 2016

Românii din regiunea Cernăuți au rămas fără trei școli într-o singură zi


Românii din regiunea Cernăuți au rămas fără trei școli într-o singură zi
În data de 30 mai 2016 în satul Mămăliga a avut loc sesiunea Consiliului local. Pe ordinea de zi a şedinţei s-a numărat chestiunea privind închiderea claselor 10-11 (superioare) în şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti – sate care intră în componența comunei Mămăliga – şi transformarea acestor instituţii de învăţământ în filiale ale Şcolii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga. Din păcate, decizia Consiliului local nu a luat în calcul părerile românilor din cele trei sate – comuna Mămăliga „a înghițit” trei școli românești, iar cele trei filiale, foste școli pur românești, au devenit automat mixte, adică acolo vor apărea clase cu limba ucraineană de predare.  
Potrivit corespondentului BucPress, la adoptarea acestei decizii  a contribuit atât primarul comunei, domnul Arcadie Şova, cât și reprezentanții Direcției raionale de învățământ din cadrul Administrației Noua Suliță. Potrivit explicațiilor oficiale, lipsa banilor pentru întreţinerea şcolilor din toate localităţile, care fac parte din comuna Mămăliga, l-au obligat pe domnul primar Arcadie Şova să recurgă la decizii care nu sunt susţinute de localnici şi care ar putea avea urmări grave pentru viitorul acestor sate româneşti din nordul Basarabiei.
Transformarea celor trei școli cu limba română de predare în simple filiale ale unei școli mixte ucraineano-române; căile de soluționare a acestei probleme grave pentru comunitatea românească din Ucraina – va fi subiectul emisiunii „Dialoguri cernăuțene” la postul de Radio Cernăuți. Unul dintre invitații emisiunii va fi consilierul regional Vitalie Balta. Ascultătorii Radio Cernăuți vor afla opinia domnului Grigore Timiș, deputat al Parlamentului de la Kiev, unor experți, profesori etc.
Emisiunea moderată de jurnaliștii Radio Cernăuți  - Leonid Parpauț, Vitalie Zâgrea și Marin Gherman – poate fi audiată începând cu orele 13:00 pe www.bucpress.eu, la link direct -http://bucpress.eu/radio-online.php,  sau la parteneri: TOCpress - http://www.tocpress.info/radio-cernauti, Valea Prutului - http://costiceni.blogspot.com, Euromedia Cernăuți - http://euromedia-ucraina.blogspot.com 
SURSA: http://bucpress.eu/social/romanii-din-regiunea-cernauti-au-2415

30 mai 2016

Ucraina: Invitație/Apel pentru înscrierea la cursul ”METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE” – curs pentru profesorii din comunitățile istorice



INVITAȚIE 

Asociaţia CENTRUL ROMÂN PENTRU INIŢIATIVĂ SOCIALĂ, în calitate de beneficiar al unei finanțări din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, având ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești (județul Ilfov), cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina
lansează azi, 30 mai 2016,

APELUL
pentru înscrierea cadrelor didactice la cursul

”METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE”
Curs pentru profesorii din comunitățile istorice

Sunt invitate să se înscrie la cursurile desfășurate în cadrul proiectului cadre didactice de limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina), indiferent de gradul didactic, mediul de proveniență al școlii, nivelul de învățământ.
Numărul de locuri disponibile: 25.
Cursurile sunt gratuite și vor fi susținute de profesori de limba română –  formatori din România.
Organizatorii asigură transport, cazare și masă.
La finalizarea cursului, participanții vor primi o Diplomă de participare.
Înregistrarea participanților se face prin completarea formularului de înscriere postat pe platformahttp://www.timpromanesc.ro/CURS, până la data de 15 iunie 2016.
Perioada estimată a desfășurării propriu-zise a cursului este 10 – 16 iulie 2016. Programul final al cursului va fi anuntat după încheierea perioadei de înscriere.
Informații suplimentare:
asociatiacris@gmail.com, tel: +40.745.048.138  

Proiect finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni 2016
Programul: EDUCAŢIE – „Nicolae Iorga”
Titlul proiectului: ”METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE” – Curs pentru profesorii din comunitățile istorice
Cod contract: U1-1/384/ 29.02.2016
SURSA: http://timpromanesc.ro/ucraina-metode-inovative-in-predarea-limbii-romane-curs-pentru-profesorii-din-comunitatile-istorice

18 mai 2016

La Cernăuți, Întâlnire de suflet și spirit românesc


            O zi de mai cu soare a umplut de emoție sufletele multor români din Cernăuți și din regiune, dar mai ales a reprezentanților filialelor Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina din patria istorică, prezenți aici să participe împreună la Adunarea Generală Anuală a Societății cu sediul în Rădăuți, aceasta fiind sora geamănă a Societății pentru Cultura Română ”Mihai Eminescu” din Cernăuți. 


  





            După cuvântul de salut din partea președintelui societății gazdă, Vasile Bâcu, această înaltă trăire în spirit românesc a fost potențată de glasurile minunate ale unor copii frumoși, purtând costume naționale specifice, care au interpretat câteva melodii simbolice, iar prin vocea de excepție a Liliei Nicorici au cerut ”Iertare” graiului românesc pentru că nu este destul de respectat și vorbit peste tot unde se află români. Micii artiști au reprezentat vestitul Ansamblu ”Perla” al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, condus de inimosul Iurie Levcic, care a vorbit celor prezenți despre activitatea instituției, despre participările formațiilor artistice la manifestări culturale în regiune, în România și în alte cinci țări, unde s-au bucurat de cele mai înalte aprecieri și au obținut numeroase premii I. Rezultate deosebite în educarea copiilor și tinerilor români din regiune în sensul cunoașterii și păstrării elementelor identitare, precum limba maternă, obiceiuri și tradiții, port popular, obține și Școala Populară de Artă și Civilizație Românească, ambele instituții însă aflându-se în impas, din cauza unei slabe finanțări, aspect ce ar trebui să sensibilizeze pe cei îndreptățiți să sprijine această necesară activitate.
            ”Ne-ați atins cea mai sensibilă coardă a inimii”, a spus prof. Carmen Andronachi, președinta SCLRB, care a primit de la Iurie Levcic un trofeu simbolic, o plachetă reprezentând elemente de identitate românească.
            Ministrul consilier Ionel Ivan, reprezentant al Consulatului General al României la Cernăuți, a opinat că unirea tuturor forțelor românești conduce la rezultate deosebite în activitatea de promovare a istoriei, a limbii materne și a spiritualității românești. A apreciat activitatea desfășurată de toate societățile românești ”tot mai vizibile în comunitate”, a semnalat deschiderea unui nou consulat românesc la Solotvino, pentru regiunea Transcarpatia și semnarea acordului de scoatere a taxei consulare pentru cetățenii ucraineni. Sunt reușite ale diplomației românești menite să consolideze o bună înțelegere și conviețuire cu vecinii, armonie ce se întărește și prin activitățile culturale comune. ”Întâlnirea SCLRB de astăzi e o pagină de istorie românească” a concluzionat diplomatul român. Președinta Carmen Andronachi s-a referit la istoricul SCLRB, care activează astăzi în două societăți surori, cea din România având 21 de filiale în toată țara. ”Să fim alături, să ne luminăm mințile și sufletele, să colaborăm, activitatea fiecăruia înseamnă slujirea patriei, a limbii, a religiei”, a spus prof. Andronachi. În completare Vasile Bâcu a exprimat convingerea că ne aflăm la un moment pozitiv, există unitate și deschidere în exprimare, speranțe pentru români în recuperarea întregului spațiu al Palatului Național. În ”casa cea mare” a societății, gătită de sărbătoare, au reverberat cuvintele salutului transmis de președintele de onoare al SCLRB, academicianul Dimitrie Vatamaniuc, prezentat de prof. Petru Bejenariu, rector al Universității de Vară ”Ion Nistor” din Rădăuți. Distinsul academician a subliniat militantismul activ de care a dat dovadă societatea în întreaga sa activitate, de la înființarea în 1862 și până în prezent, când promovează proiecte și programe pentru Bucovina istorică.
            În același spirit, academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, a apreciat efortul depus de membrii societății pentru promovarea valorilor culturii naționale ”dorința de a lăsa ceva în urmă, important pentru generațiile viitoare”. Distinsul vorbitor s-a referit și la neajunsuri și greutăți: promisiunea, neonorată a guvernului României de a sprijini reabilitarea Casei Aron Pumnul – între timp guvernul fiind altul – nevoia stringentă de a achita contravaloarea studiului de fezabilitate și a proiectului de reabilitare, eforturile care se fac pentru a intra în posesia terenului de sub clădire, diligențele depuse pentru păstrarea școlilor cu limba română de predare și prin ”Caravana de cultură și civilizație românească”, demersuri pentru înființarea unei grădinițe cu limba română de predare, etc. Personal menționăm o reușită: reînființarea ziarului ”Neamul Românesc” ca publicație periodică a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”. S-a alăturat, firesc, distinsa prof. univ. dr. docent Lora Bostan, care consideră că o asemenea reuniune este un garant al activității comune de păstrare a valorilor tradiționale ale neamului. Distinsa vorbitoare s-a referit la activitatea catedrei de filologie și limbi clasice a Universității ”Iurii Fedkovyci”, care a trecut prin momente grele, dar are și realizări: numeroși etnici ucraineni se înscriu la secția de limbă română, anul acesta s-a desfășurat olimpiada limbii române, etc. ”Marea durere e că nu există destulă dorință și voință pentru a studia la fel de bine în ambele limbi” (din partea tinerilor români – n. n.), a opinat prof. Lora Bostan, care a mai deschis un subiect dureros pentru români: degradarea mormintelor oamenilor de seamă români din cimitirul central din Cernăuți ”oglindă a spiritualității noastre”.
            Secretarul general al SCRLB, prof. Gheorghe Dolinschi, a prezentat un raport detaliat al activității din ultimul an al societății, structurat pe domenii și care a evidențiat rezultatele deosebite ale unor filiale precum cele din Bacău, București, Brașov, Târgu Mureș, Vatra Dornei, ș.a. Ec. Ion Burciu a prezentat raportul comisiei de cenzori, iar prof, Petru Bejenariu a conturat proiectul programului pentru următorul an. Dezbaterile ce au urmat au evidențiat și alte aspecte pozitive sau neajunsuri, s-au desprins propuneri pentru reușita acțiunilor următoare. Scriitorul Emil Ianoș a creat un moment de respiro recitând, cu deosebit talent, un rondel dedicat Poetului Mihai Eminescu și câteva epigrame.
            De la Târgu Mureș, doamna Rodica Puia a venit cu un mesaj de profundă iubire de neam și țară, a evidențiat bucuria revederii și a apreciat activitatea românilor cernăuțeni. A fost însoțită de tinerii Dragoș Burghelia și Bogdan Purima care au impresionat asistența prin exprimarea idealurilor profund românești. ”Suntem32 de tineri, între 16 și 19 ani care ne angajăm să determinăm generația noastră să se informeze, să ducă mai departe flacăra românismului. Vorbim în licee despre Fântâna Albă și Siberii, despre credință și valori, donăm cărți, circa 10000 în Basarabia și vom continua pentru regiunea Cernăuți, milităm pentru legături vii între toți românii”, a spus Dragoș Burghelia și a înmânat președintelui Vasile Bâcu drapelul organizației ”Dacii liberi” pe care o reprezintă. Ziarista Maria Toacă a propus organizarea unor proiecte comune cu școli din regiunea Cernăuți, Ștefan Hostiuc a opinat că este necesar mai mult pragmatism, Lora Bostan a apreciat întreaga manifestare, materialele prezentate și a subliniat ideea de voluntariat în activitate. Ion Popescu de la Brașov a prezentat volumul ”Bucovineni din secolul XX” care cuprinde interviuri cu 50 de personalități, Ion Prelipcean din Horodnic a propus realizare unui dicționar al scriitorilor bucovineni și a unei cărți despre cimitirul din Cernăuți. Ștefan Rotaru din Rădăuți și Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți au prezentat vol. IV din ”Cartea durerii”, conținând mărturii despre masacrul de la Lunca (ian-feb 1941), în memoria acelor martiri, locuitorii din Mahala ridicând o troiță. Vol. V este consacrat masacrului de la Fântâna Albă. Tot ce conține seria de volume se probează cu documente, câte s-au găsit, pentru altele ar urma să existe intervenții din partea statului român. ”Conștiința de urmași, de buni români, ne obligă să aflăm adevărul” a subliniat Ștefan Rotaru.
            Au avut loc alegeri pentru organismele de conducere ale societății, președinte fiind reconfirmată prof. Carmen Andronachi, secretar general, prof. Gheorghe Dolinschi, din Comitetul Director făcând parte și un prim vicepreședinte, patru vicepreședinți și toți președinții filialelor din țară.
            Întreaga activitate, foarte bine organizată, grație și gazdelor cernăuțene, a fost un argument pentru întărirea ideii de unitate, de conlucrare rodnică, pentru realizarea unor țeluri comune, de semnal al dorinței de a exista armonie între toate etniile ce locuiesc în Bucovina, pentru a ne bucura cu toții de pace și liniște, pentru a construi un viitor demn pentru generațiile viitoare.

Paraschiva Abutnăriței,

Vatra Dornei
FOTOREPORTAJ    și   MATERIALE   VIDEO  de  NICOLAE HAUCA

VĂ INVITĂM LA SPECTACOL SUCȚINUT DE DISCIPOLII ȘCOLII POPULARE DE ARTĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ CERNĂUȚI


VĂ INVITĂM LA SPECTACOL SUCȚINUT DE DISCIPOLII ȘCOLII POPULARE DE ARTĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ CERNĂUȚI

Doru Băetu, președintele Fundației pentru Știință și Sănătate ”Laureatus” : Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Siret: o instituție ce oferă şansa de a lucra legal în Europa





Până la sfârşitul anului şcolar au rămas zile numărate şi pentru absolvenţii şcolilor generale de gradul III apare problema alegerii unui instituţii de învăţământ. În pofida greutăţilor arhicunoscute din această perioadă, totuşi, ne bucură faptul că tinerii noştri au posibilitatea să-şi aleagă un drum în viaţă atât în baza instituţiilor de învăţământ din Ucraina, cât şi a celor din România, sau oricare altă ţară. Principalul e să fie îndrăzneţi şi să-şi atingă scopul propus. În rândurile de mai jos le prezentăm un material informativ despre Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” din oraşul Siret (România), în speranţa să le mai oferim o şansă celor care în aceste zile iau o decizie importantă. Să le dorim succes!
R:     Care este denumirea școlii pe care o prezentați ?
D.B.: Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Siret.
R:   Care sunt calificările profesionale din cadrul Școlii Postliceale Sanitare ,,Laureatus” Siret ?
D.B.:Conform Ordinului nr. 4225 din 16.07.2013 calificările profesionale autorizate din cadrul Școlii Postliceale Sanitare ,,Laureatus” Siret de către Ministerul Educației sunt: asistent medical de farmacie, asistent medical generalist și asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare. Menționez că limba de predare este româna, cursurile sunt cu frecvență de zi, iar durata studiilor este de 3 ani.

R:   Cărui segment de populație se adresează școala, în vederea înscrierii și frecventării cursurilor?
D.B.: La școala nostră se poate înscrie orice absolvent de liceu din România, respectiv orice absolvent a celor 11 clase din Ucraina, indiferent de vârstă. În conformitate cu art. 44 alin. (9) din Legea Educației în învățământul postliceal se pot înscrie absolvenți de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat, precum și absolvenți a celor 11 clase  din Ucraina echivalente liceului, conform legislației în vigoare.

R:      Care este contravaloarea taxei de înscriere?
D.B.: Taxa  de înscriere este de 45 Euro.

R:      Care este contravaloarea taxei de școlarizare pentru un an de studiu?
D.B.: Taxa de școlarizare pentru un an de studiu/ elev este de 575 Euro.

R:      De ce ați ales să investiți în educație?
D.B.: Noi ne-am focalizat pe învățare, întrucât am considerat că, învățarea este un proces fundamental.

R:     Care este misiunea Școlii Postliceale Sanitare ,,Laureatus” Siret?
D.B.: Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Siret pune accent pe însușirea valorilor promovate prin filozofia procesului instructiv-educativ pentru ca elevii să dobândească competențe care să asigure servicii sanitare de calitate pentru a satisface nevoile comunității.
          Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Siret își asuma misiunea de a deveni o ,,minicomunitate” de promovare a educației orientată către pregătirea unor profesioniști exprimată în termeni de valoare adăugată și valoare creată, prin dezvoltarea fiecărui elev la potențialul său maxim.
           Esențializez misiunea școlii prin cuvintele : ,, Mereu mai buni prin noi înșine”
           Climatul educațional al școlii este bazat pe performanță, pe o competiție transparentă și onestă, pe cooperare și încurajarea inițiativei individuale și a inovației didactice menite să susțină atât dezvoltarea individuală a fiecărui elev  în parte cât și egalitatea de șanse prin educație.
 
R:      Din punctul dumneavoastră de vedere  cum ați descrie noțiunea de școală în general?
D.B.: Părerea mea este aceea că școala nu trebuie văzută ca o locație unde predă un cadru didactic, ci este locul unde elevul învață. Școala noastră este o unitate de învățământ unde se face educație, deci totul trebuie să se construiască și să se centreze în jurul procesului de învățare, acesta fiind unul structurat. Mai exact, noi avem stabilit clar ce trebuie să știe un elev și ce trebuie să fie capabil să facă la sfârșitul școlii sanitare de nivel postliceal.

R:       Ce oferă unitatea de învățământ elevilor?
D.B.: Școala Postliceala Sanitara ,,Laureatus” Siret este o unitate de învățământ unde se evaluează competențele de nivel superior atât teoretice cât și cele practice pentru a putea  forma asistenți medicali profesioniști. Elevul școlii noastre este beneficiarul unui proces de învățământ:
ü  ancorat la nevoile de calificare, mobilitate și flexibilitate resimțite prin piața muncii raportate totodată la viața socială;
ü  cu standarde ridicate, prin utilizarea tehnologiei de comunicare și informaționale;
ü  tehnologizat, având  la dispoziție spații dotate corespunzător pentru sala de demonstrație, pentru laboratorul de tehnică farmaceutică – anatomie, pentru laboratorul de informatică, precum și sălile de clasă, având totodată asigurat accesul la comunicații electronice, funcționarea rețelei informaționale dar în egală măsură și tehnologii didactice audio – vizuale de ultimă generație;
ü   în care cultura calității instituționale și educaționale  asigură beneficiarilor noștri însușirea cunoștințelor, formarea și dezvoltarea competențelor, valorilor și atitudinilor necesare pe piața muncii atât din România cât și din spațiul Uniunii Europene.
ü  bazat pe un management profesional în toate domeniile funcționale asigurându-se o orientare sistemică, strategică, optimă prin proces și fapte pentru îndeplinirea funcțiilor acesteia în procesul didactic și educativ.
Doresc să subliniez faptul că elevii beneficiază de o pregătire profesională echivalentă cu pregătirea standard din celelalte țări ale Uniunii Europene, calificarea profesională asistent medical generalist, fiind recunoscută de Uniunea Europeană prin Directiva 2005/36/CE- Anexa V, text cu relevanță pentru SEE 2008/C 322/03.
 
R:    Care sunt competențele profesionale de care trebuie să dea dovadă un asistent medical de farmacie după absolvirea studiilor școlii postliceale sanitare?
D.B.: Pe parcursul celor trei ani de studiu, la calificarea profesională asistent medical de farmacie se vor parcurge 31 de module. Astfel  la finalizarea studiilor asistentul medical de farmacie va fi capabil să:
ü  colaboreze direct cu farmacistul, îndeplinind sarcini precum: prepararea medicamentelor prescrise pacienților, deci numără, măsoară, cântărește, amestecă etc., dar și de numerotare a tabletelor precum și împachetează și etichetează dozele etc.;
ü  utilizeze calculatorul, să verifice dacă informațiile din prescripții sunt corecte, să completeze formulare specifice etc.;
ü  îndeplinească sarcini de casier, să inventarieze stocurile,  să distribuie medicamente, să dea  relații pacienților etc.

R: Unde  poate lucra un absolvent, al școlii dumneavoastră, de la calificarea profesională asistent medical de farmacie?
D.B.: După finalizarea studiilor asistentul medical de farmacie poate lucra în:
ü  fabrici de medicamente;
ü  depozite de medicamente;
ü  centre de distribuție a medicamentelor
ü  farmacii particulare și de stat;
ü   laboratoare și farmacii din cadrul spitalelor și clinicilor particulare, precum și în laboratoare galenice;
ü  fabrici și laboratoare  de produse cosmetice.
 
R:    Care sunt competențele profesionale de care trebuie să dea dovadă un asistent medical generalist după absolvirea studiilor școlii postliceale sanitare?
D.B.: Pe parcursul celor trei ani de studiu, la calificarea profesională asistent medical generalist se vor parcurge 56 de module. Astfel încât la finalizarea  studiilor, asistentul medical generalist va fi capabil:
ü  să pregătească bolnavii pentru examinare;
ü  să ofere îngrijire bolnavilor;
ü  să monitorizeze aspectele îngrijirii medicale, inclusiv dieta și activitatea fizică prin observarea bolnavilor, îngrijire simptomelor, notarea și înregistrarea progreselor etc;
ü  să dezvolte și coordoneze planuri de îngrijire medicală și să instruiască bolnavii;
ü  să instruiască infirmierii;
ü  să administreze tratamente și medicamente la indicațiile medicilor;

R:       Unde  poate lucra un absolvent, al școlii dumneavoastră, de la calificarea profesională asistent medical generalist?
D.B.: După finalizarea studiilor asistentul medical generalist poate lucra în România sau Uniunea Europeană.:
ü  în spitale;
ü  în policlinici;
ü  în dispensare medicale;
ü  în cabinete medicale particulare;
ü  în cabinetele medicale din cadrul instituțiilor de învățământ sau din diverse unități de producție;
ü  în instituții de ocrotire și asistență socială.

R:   Care sunt competențele profesionale de care trebuie să dea dovadă un asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare după absolvirea studiilor școlii postliceale sanitare?
D.B.: Pe parcursul celor trei ani de studiu, la calificarea profesională asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare se vor parcurge 28 de module. Astfel încât la finalizarea  studiilor, asistentul medical balneofiziokinetoterapie și recuperare va fi capabil:
ü  să observe starea generală a pacientului din punct de vedere anatomo - funcțional;
ü  să pregătească pacientul pentru investigații;
ü  să realizeze o evaluare globală a aparatului locomotor;
ü  să identifice semnele clinice de suferință musculară și articulară;
ü  să aplice tehnicile kinetice;
ü  să aplice proceduri de hidroterapie, termoterapie, electroterapie și fototerapie;
ü  să aplice manevrele de masaj în funcție de manevrele propuse;
ü  să organizeze programele de recuperare medicală pe grupe de afecțiuni;
ü  să administreze medicamentele prescrise de medic, respectând regulile și normele de administrare;
ü  să organizeze programele de terapie ocupațională.
 
R:    Unde  poate lucra un absolvent, al școlii dumneavoastră, de la calificarea profesională asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare?
D.B.: După finalizarea studiilor asistentul medical balneofiziokinetoterapie și recuperare poate lucra în România sau Uniunea Europeană.:
ü  în baze de tratament și recuperare din policlinici și spitale;
ü  în centre medicale de diagnostic și tratament;
ü  în stațiuni balneoclimaterice;
ü  în sanatorii;
ü  în centre de tratament ale copiilor cu IMC/ PCI;
ü  în cabinete medicale școlare;
ü  în cabinete și servicii private de refacere și recuperare;
ü  în centre SPA;
ü  în acordarea îngrijirilor la domiciliu;
ü  în instituții de ocrotire și asistență socială.

R:        Care sunt documentele necesare pentru înscriere?
D.B.:   Dosarul de înscriere va conține următoarele documente:
ü  cererea de înscriere, avizată de directorul unităţii de învăţământ;
ü  copie legalizată după actul de naştere;
ü  copie după cartea de identitate, care atestă domiciliul stabil, autentificată de ambasadele sau misiunile diplomatice ale României din ţara respectivă;
ü  copie după paşaport de cetăţean român cu domiciliul stabil în străinătate/de cetăţean străin – primele 3 pagini;
ü  Susţinerea originii etnice române prin:
- adeverinţă eliberată de asociaţiile românilor (OUG 10/2008 art.1(2) lit. (a) şi (b) legal constituite,sau
- declaraţie pe proprie răspundere însoţită de documente oficiale personale şi de familie (vizată de misiunile diplomatice ale României din țările respective), după caz, sau
-  dovada de origine etnică română – certificate de naştere, certificate de căsătorie ale părinţilor /rudelor până la gradul IV (xerocopie), vizate de misiunile diplomatice ale României din ţările respective;
ü  adeverinţă medicală tip legalizată, tradusă in limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională;
ü  1 fotografie ¾ care se aplică pe cerere;
ü  copiile actelor de studii corespunzătoare celui mai înalt nivel – vizate de misiunile diplomatice ale României din Ucraina legalizate de ministerele de resort din ţara de domiciliu a candidaţilor;
ü  traduceri în limba româna sau intr-o limbă de circulaţie internaţională, legalizate, după: diplomă, certificat sau adeverinţă de absolvire, însoţite de anexe, foaia matricolă sau adeverinţă de studii parţiale sau incomplete.

Profitând de ocazie, vreau să-i invit pe toți doritorii, elevi și părinți, la o întâlnire ce va avea loc în data de 22 mai, ora 10.00, la sediul Societății pentru Cultura Românească ”Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți  (Piaţa Centrală nr. 9), unde o să răspund cu plăcere la toate întrebările și voi oferi cu drag cele mai amănunțite detalii.

Pentru confirmare: Vasile BÂCU