Ascultă Online Radio Cernăuți

17 apr. 2016

Nicolae Dabija la Cernăuți. 2016.

VEZI 16 VIDEO MAI SUS:

În data de 16 aprilie 2016, Nicolae  Dabija – unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani – a fost oaspetele de onoare al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.  Sala arhiplină a fost profund impresionată de dialogul cultural din inima Cernăuțiului cu publicistul și prozatorul basarabean.
Este de menționat că o adevărată surpriză pentru Nicolae Dabija au fost cântecele pe versurile sale, interpretate de ansamblul vocal-folcloric „Perla” – moment artistic care a facilitat transformarea dialogului cultural într-o adevărată sărbătoare.
Moderatorul întâlnirii, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a spus că  Nicolae Dabija este la fel de cunoscut şi apreciat ca publicist şi prozator, ca eseist şi istoric literar, precum şi în calitatea sa de redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. BucPress amintește că Nicolae Dabija este membru de onoare al Academiei Române, dar și  preşedinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova.
Publicistul Mihai Morăraș a povestit în cadrul întâlnirii de suflet despre romanul lui Nicolae Dabija „Tema pentru acasă”, roman tradus deja în câteva limbi de circulaţie internațională. Mihai Morăraș, originar din orașul Cernăuți, a menționat rolul scriitorului Dabija în promovarea și dezvoltarea valorilor culturale românești în Republica Moldova.

În discursul său impresionant și convingător, Nicolae Dabija a subliniat importanța poetului național al românilor Mihai Eminescu în procesul de renaștere națională în Basarabia istorică, adăugând că Eminescu a fost  și este un simbol al românilor de pretutindeni. Nicolae Dabija a prezentat cernăuțenilor – în  linii generale – subiectul romanului său, cunoscut în întreaga lume, intrigând publicul, astfel încât toate volumele romanului său din librăria „Mihai Eminescu” din Cernăuți s-au vândut în câteva clipe.
Cuvinte frumoase, amintiri alese și gânduri bune despre scriitorul Nicolae Dabija au fost rostite de colegii săi de breaslă și prietenii din Cernăuți: scriitorul Ilie Tudor Zegrea, criticul și istoricul literar Ștefan Hostiuc, acad. Alexandrina Cernov, jurnalistul Nicolae Toma ș.a. – potrivit BucPress.

Consulul Edmond Neagoe de la Consulatul General al României la Cernăuți a remarcat importanța desfășurării în Bucovina istorică a unor întâlniri cu scriitori renumiți ca Nicolae Dabija.  „A fost şi este o zi minunată, o onoare pentru mine să fiu alături de un mare scriitor român, să fiu alături de intelectualitatea românească din Bucovina, din Chişinău, de acasă... şi de acasă”.

Făcând o analiză a romanului, Edmond Neagoe a menționat că este cu adevărat o temă pentru acasă pe care autorul Nicolae Dabija „ne-a dat-o şi nouă astăzi”.
În aceeași zi, Nicolae Dabija a comunicat în exclusivitate pentru BucPress și Radio Cernăuți că a „găsit la Cernăuți o limbă română descătușată, o limbă la ea acasă”, menționând că Cernăuțiul a devenit un oraș european în care se „simte românește”.
Marin GHERMAN pentru BucPress.eu și Radio Cernăuți
FOTOREPORTAJ   și MATERIALE   VIDEO  DE  NICOLAE   HAUCA 





















Mai   multe  fotogrfii  vezi  aici:
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10205664483362935.1073742165.1579975698&type=3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu