Ascultă Online Radio Cernăuți

20 nov. 2015

TEATRUL MUNICIPAL „MATEI VISNIEC” SUCEAVA


Comunicat de presă
Primăria Municipiului Suceava şi Teatrul Municipal „ Matei Vişniec” Suceava vă invită la primul spectacol care se va juca pe scena teatrului sucevean, duminică, 29 noiembrie 2015, la ora 18.00.
Ca un omagiu adus dramaturgului bucovinean Matei Vişniec, care a acceptat ca teatrul nou înfiinţat la Suceava să-i poarte numele, primul spectacol va fi unul montat după piesa „Angajare de clovn”, care-i poartă semnătura, spectacol pus în scenă la Teatrul George Ciprian din Buzău, în regia lui Daniel Bucur, şi aflat în premieră la Suceava cu o distribuţie de excepţie: Ionel Mihăilescu, Magda Catone şi Paul Chiribuţă. Asistent regie: Simona Hodoş. Scenografie: Carmen Paiu şi Valeriu Mladin. Muzica: Adrian Fundescu.
Biletele se găsesc începând de sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la Casa de bilete a Teatrului Municipal „ Matei Vişniec” Suceava, în clădirea „Modern”, zilnic, de luni până vineri între orele 15.00 – 20.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 9.00 – 21.00. Costul unui bilet este de 20 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Evenimentul se desfăsoară, precum multe dintre evenimentele sucevene actuale, sub egida Suceava 2021, contribuind alături de acestea, la diversificarea vieţii culturale sucevene şi susţinerea candidaturii orasului Suceava, împreună cu Bucovina, în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Sinopsis: Trei clovni, parteneri din tinereţe, se regăsesc într-o sală de aşteptare pentru o audiţie. Sunt bătrâni, depăşiţi şi în aşteptarea disperată a cuiva care să-i angajeze. După bucuria revederii, intervine anguasa competiţiei. Nicollo, Filippo şi Peppino se luptă pentru o slujbă incertă. Fiecare, convins de talentul său artistic, încearcă să se impună în faţa celorlalţi. Toate armele sunt folosite de către cei trei clovni la pensie: intimidarea, ipocrizia, trădarea, răutatea, batjocura, violenţa. Ei sunt, pe rând, victime sau atacatori într-o lume aburdă, fără ieşire, cu accente beckettiene: absurditatea situaţiei, dar şi a limbajului naşte situaţii comice, în înlănţuiri nesfârşite.
Se refugiază în amintiri pentru a uita de anguasa situaţiei actuale, retrăind numere de clovnerie executate împreună cu succes. Încearcă astfel să scape de realitatea crudă: acum nimeni nu are nevoie de ei. Prietenia ce-i leagă nu reuşeşte să estompeze setea de a fi recunoscut drept cel mai bun.
Clovnul, o fiinţă profund metafizică, o fiinţă cu picioarele pe pământ şi capul în nori, care este preocupată de ziua de mâine, de hrana şi adăpostul lui, dar în acelaşi timp, prin eforturile sale artistice naive, derizorii şi fără ţintă, devine un arhetip al condiţiei umane.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Clement media, Crai Nou Suceava, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Jupânu’, Intermedia TV, Plus TV, Bucovina TV, Alecart, Radio Top Suceava, Radio AS, Radio Viva, NewsBucovina, SuceavaLive, TVR Iași, Radio Iasi, orasulsuceava.ro., Impact FM, Fan Orion Media, Newsme.
Carmen Veronica Steiciuc
Manager
Teatrul Municipal „Matei Visniec” Suceava 
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Carmen Veronica Steiciuc a
preluat funcţia de director al
Teatrului „Matei Vişniec”


 De pe 15 octombrie, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava are director, în persoana scriitoarei Carmen Veronica Steiciuc, care a preluat această funcţie cu titlu de interimat, în baza unui contract de management. Noul director va trebui ca, în cel mai scurt timp, să întocmească necesarul de personal, organigrama urmând a fi aprobată în şedinţa Consiliului Local. Ulterior, prin concurs, vor fi angajate persoanele care corespund cerinţelor instituţiei de teatru municipal.
„Principala misiune a directorului este aceea de a veni, în primul rând, cu o organigramă, prin care să arate de câţi artişti este nevoie pentru a funcţiona teatrul în Suceava. Eu, ca primar, nu mă amestec în niciun fel, există oameni de specialitate, care vor trebui să vină cu aceste propuneri. După aprobarea organigramei, vor fi demarate procedurile de angajare a persoanelor în cauză” a reliefat primarul Sucevei.
Ion Lungu subliniază că, duse la capăt fiind toate procedurile, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” va intra efectiv pe scena culturală de la 1 ianuarie 2016.
Consiliul Local Suceava a aprobat în şedinţa din septembrie instituţia de spectacole cu denumirea Teatrul Municipal „Matei Vişniec”. Potrivit hotărârii deliberativului, acesta este o „instituţie de repertoriu”, cu sediul în Centrul Cultural Bucovina“, funcţionând în subordinea CL. Finanţarea noii instituţii culturale este asigurată din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul local, directorul interimar fiind desemnat prin dispoziţie a primarului, mandat care va înceta la momentul încheierii contractului de management cu un director admis în urma unui concurs de proiecte de management. Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava urmează a fi înscris în Registrul artelor spectacolelor, instrumentul unitar de evidenţă în care sunt luate în evidenţă instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu