Ascultă Online Radio Cernăuți

15 dec. 2013

Scriitorul Vasile Tărâțeanu despre dispariția revistelor Făgurel si Recreatia Mare, de la Cernăuți (dialog cu Petre Crăciun) - AUDIO






Făgurel si Recreatia Mare au fost doua reviste pentru copii care au aparut in regiunea Cernăuți după 1990, dorind să acopere golul ce exista in aprovizionarea cu carte pentru copii din scolile cu predare in limba romana.


Aceste doua publicatii au functionat ani de zile, ajutate o perioada de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Din nefericire, fondurile indreptate spre cele doua publicatii s-au oprit, iar ele au disparut, in urma cu trei ani.


Despre aceasta situatie inacceptabila ne-a vorbit scriitorul si jurnalistul Vasile Tărâțeanu, de la Cernăuți, cu prilejul participării sale la cel de-al treilea Forum al Românilor de Pretutindeni de la Bucuresti (13-14 decembrie 2013).


Statul ucrainian nu acorda fondurile pentru achizitie de carte, iar cele care sunt aduse din Romania trebuie sa treaca printr-o cenzura. Copiii nostri nu au ce citi. Editurile de stat nu tiparesc in limba romana. Departamntul a sprijinit revista Fagurel cativa ani. Apoi departamentul nu a mai avut fonduri, iar cele doua reviste au disparut. De exemplu, Făgurel nu mai apare de trei ani. Dacă dispare un alt ziar este o pierdere, dar daca dispare un ziar pentru copii nu poate nimeni acoperi aceasta pierdere.


Dragi copii, atata timp cat nu avem revista, sa intram pe portalul Literatura Copii”, a afirmat scriitorul Vasile Tărâțeanu, care va publica el insusi poezii proprii pe portal.


Petre Craciun l-a invitat pe scriitorul bucovinean să ducă vestea despre apariția Literatura Copii în toată Bucovina, astfel incât copiii să aibă posibilitatea de a citi literatură in limba maternă si chiar sa publice la sectiunea ”Micul scriitor”.




Un comentariu:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...

    Toata stima

    LA MULTI ANI.
    2014 SA VA ADUCA NUMAI BUCURII
    Ioan Danila

    RăspundețiȘtergere