Ascultă Online Radio Cernăuți

3 dec. 2013

Căldura publicului iordăneştean i-a impresionat până la lacrimi pe artişti




Era o seară frumoasă de toamnă târzie când locuitorii comunei Iordăneşti, raionul Hliboca s-au adunat în incinta căminului cultural din localitate, la izvor de neam şi cântec, pentru a se întâlni cu unii dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor din Ucraina, România şi Republica Moldova.


 Sala arhiplină aştepta cu “sufletul la gură” apariţia în scenă a invitaţilor, doar asemenea ocazii de a se întâlni la ei acasă cu renumiţi interpreţi de folclor cum sunt Călin Brăteanu, Ionuţ Urdeş, Andrei Balan, fraţii Veaceslav şi Ion Bînzari, Ghiorghiţă Rotaru, Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, Daiana Ivaşcu, Bălăucă Trifan nu sunt chiar atât de  dese.
Graţie eforturilor depuse de Centrul Bucovinean de Artă pentru păstrarea şi conservarea folclorului românesc (preşedinte Iurie Levcic) şi Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi, (preşedinte Vitalie Zâgrea), aceşti interpreţi minunaţi au venit cu mult drag la invitaţia organizatorilor pentru a se întâlni cu admiratorii cântecelor lor din lunca Siretului.  
Unii dintre invitaţi au participat la Festivalul internaţional de folclor authentic “Să-mi cânţi, Cobzar”, care s-a desfăşurat la Cernăuţi, alţii au fost invitaţi de posturile de radio “Bucovina” şi “Ucraina-Internaţional” pentru a se întâlni cu prietenii radioului. Printre cei peste 350 de spectatori, adunaţi în sală, o mare parte din ei erau ascultători ai celor două posturi de radio, care prin aplauzele lor şi ovaţiile de “Bravo!” au demonstrat încă o dată că melodiile fraţilor Veaceslav şi Ion Bînzari din Chişinău au fost într-adevăr cele mai solicitate la postul de radio “Bucovina”, în special cântecul “Frate, repede trec anii”, “De când am plecat de acasă”, “Of, mamă dragă”. Cu lacrimi în priviri l-au ascultat cântând iordăneştenii pe Andrei Balan, ca după interpretarea melodiei “Pe un drum de fier sau piatră”, intrată şi ea în topul celor mai solicitate melodii la cele două posturi de radio din Ucraina,  sala să-l aplaude îndelung. Spectacolul a fost prezentat de jurnalistul Vitalie Zâgrea, împreună cu Călin Brăteanu şi Ionuţ Urdeş.

A fost o seară deosebită pentru locuitorii comunei Iordăneşti. “Ne-am aşteptat la un asemenea spectacol frumos, însă nu ne-am gândit niciodată că vom avea pe scena căminului cultural aceste personalităţi marcante din lumea muzicii româneşti.  Într-adevăr, acest spectacol extraordinar a depăşit toate aşteptările noastre”, a menţionat domnul Gheorghe Lutic, primarul satului, care a depus mari eforturi pentru a le oferi sătenilor clipe dintre cele mai frumoase şi impresionante prin cântecele de dor şi voie bună. În numele spectatorilor, domnul Nicolae Şapcă, vicepreşedinte al Societăţii pentru cultură românească “Mihai Eminescu” le-a mulţumit tuturor interpreţilor şi organizatorilor pentru acea seară minunată, care se va păstra pentru multă vreme în inimile iordăneştenilor, menţionând că există şi alte sate la fel de frumoase şi ospitaliere în Bucovina, însă satul Iordăneşti este cel mai frumos şi cel mai ospitalier. 
Cuprinsă de emoţii, doamna Maria, o bătrânică de vreo 65 de ani din satul Iordăneşti, mi-a spus după încheierea spectacolului că au mai fost organizate concerte la căminul cultural din localitate, însă atât de frumos cum a fost acesta n-a mai avut loc până acuma în acest sat.
Oamenii doriţi de cântec, joc şi voie bună, s-au prins cu toţi în horă, bucurându-se de viaţă şi de clipele minunate pe care le trăiau alături de renumiţii interpreţi – Călin Brăteanu, Ionuţ Urdeş, Andrei Balan, fraţii Veaceslav şi Ion Bînzari, Ghiorghiţă Rotaru, Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, Daiana Ivaşcu, Bălăucă Trifan ş.a. Căldura sufletească a iordăneştenilor au simţit-o şi artiştii, spunând că au găsit în acel sat de pe valea Siretului un public minunat, care ştie să preţuiască valorile naţionale şi să iubească folclorul românesc.
Florin HERŢEANU

Fotografii de Vitalie ZÂGREA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu