Ascultă Online Radio Cernăuți

3 dec. 2013

Prin cântecele lor ne regăsim şi noi



Momente deosebit de plăcute au trăit duminica trecută ascultătorii postului de radio „Bucovina” şi radio „Ucraina-Internaţional”, în cadrul unei întâlniri de suflet cu prietenii radioului, întâlnire organizată de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi. Anume la acea frumoasă întâlnire, care s-a desfăşurat în incinta Palatului Naţional al Românilor din vechea urbe cernăuţeană s-au adunat cei pentru care emisiunile noastre sunt aşteptate zilnic în casele lor, cei care prin intermediul radioului şi-au făcut mulţi prieteni şi care datorită emisiunilor muzicale de la radio „Bucovina” şi radio „Ucraina-Internaţional”  îi au întotdeauna aproape de inimă pe interpreţii lor îndrăgiţi, din ţară şi din străinătate. Printre cele mai solicitate melodii la cele două posturi de radio din Ucraina sunt cântecele „Frate, repede trec anii” din repertoriul fraţilor Veaceslav şi Ion Bînzari, „Pe un drum de fier sau piatră”, cântec interpretat de Andrei Balan, „Dobroge, meleag cu flori”, cântec din repertoriul profesorului Ionuţ Urdeş. O altă melodie foarte des solicitată de către ascultători este cântecul „Mă închin părinţilor”, din repertoriul lui Gheorghiţă Rotaru. Odată cu apariţia pe piaţa muzicală a albumului „Prutule, apă căruntă”, tot mai des sunt solicitate la postul de radio „Bucovina” şi la radio „Ucraina-Internaţional” cântecele doamnei Eugenia Cimborovici-Teodoreanu.
La acea întâlnire de suflet cu prietenii radioului desfăşurată în cadrul unei emisiuni de radio improvizată de Vitalie Zâgrea, realizator de emisiuni folclorice la radio „Bucovina” şi emisiuni muzicale la radio „Ucraina-internaţional”, acesta a reuşit să-i invite în mijlocul iubitorilor de folclor pe aceşti interpreţi de valoare care au venit cu toată dragostea lor pentru a se întâlni cu ascultătorii, cu acei care le-au îndrăgit cântecele şi care au visat dintotdeauna să se întâlnească cu aceşti oameni deosebiţi, care ştiu să ne facă prin cântec viaţa mai frumoasă.  Bucurii şi emoţii dintre cele mai plăcute puteau fi citite pe feţele românilor din Bucovina, atunci când în sala plină de lumină şi căldură au intrat  fraţii Veaceslav şi Ion Bînzari, Andrei Balan, Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, Gheorghiţă Rotaru şi Ionuţ Urdeş. Cuprinşi de emoţii s-au dovedit a fi şi invitaţii noştri, interpreţii de folclor, care, probabil, nu s-au aşteptat la un public atât de cald şi receptiv aici, în zona Bucovinei, unde trăiesc un număr mare de români.


Doamna Tatiana Smoldâreva, directorul postului de radio „Bucovina” a venit cu multă plăcere la această întâlnire cu publicul ascultător, menţionând printre altele că din păcate în raioanele locuite compact de români din regiunea Cernăuţi nu mai funcţionează difuzoarele prin fir, ceea ce înseamnă că unica sursă de informare rămân emisiunile postului de radio „Bucovina” şi „Ucraina-Internaţional”, transmise pe unde medii.
Printre mulţimea de ascultători fideli ai postului de radio „Ucraina-Internaţional” şi radio „Bucovina”, prezenţi la întâlnirea noastră de suflet am întâlnit-o şi pe doamna Domnica Ciupac, din satul Rachitna, raionul Noua Suliţă, pentru care emisiunile în limba română constituie un medicament pentru suflet. Nu-şi poate imagina viaţa fără radio nici doamna Maria Florescu din satul Valea Cosminului, raionul Hliboca, iar pentru Silvia Petrovici-Rusu din localitatea Marşinţi, raionul Noua-Suliţă aceste emisiuni sunt aşteptate şi ascultate cu mult drag zi de zi, seară de seară.
În acea duminică de suflet a venit la întâlnirea cu ascultătorii şi academicianul Vasile Tărâţeanu, care a dat o înaltă apreciere emisiunilor radiofonice în limba română, menţionând rolul şi importanţa lor în mediul comunităţii româneşti din ţara noastră.
Cuprinsă de emoţii s-a dovedit a fi şi doamna Eugenia Mandalac din localitatea Proboteşti, raionul Herţa, care a crescut şi educat patru copii şi toţi sunt plecaţi departe de casă. Se mândreşte cu fiecare din ei, însă fecioraşul Victor Mandalac şi nora Mariana Dobzeu reuşesc să o bucure şi mai mult atunci când îi ascultă cântând. Mă uit la aceşti tineri frumoşi şi talentaţi, îndreptându-şi doamna Eugenia privirile spre fraţii Veaceslav şi Ion Bânzari, precum şi spre Andrei Balan, care de fapt sunt cei mai buni prieteni ai familiei Mandalac din Chişinău, şi parcă-mi văd feciorul drag şi scump, spunea printre lacrimi doamna Eugenia Mandalac.  Dar aşa-i soarta omului şi nu mai poţi să schimbi nimic, este de părere ascultătoarea noastră.  
Invitaţii noştri dragi şi scumpi le-au mulţumit ascultătorilor pentru faptul că solicită cântecele lor la radio şi le ascultă cu multă plăcere, dar şi pentru invitaţia de a participa la o asemenea întâlnire frumoasă. Printre mesajele de suflet adresate publicului spectator, artiştii mult aşteptaţi au interpretat şi câteva cântece din repertoriul lor, invitând ascultătorii la o horă frumoasă alături de ei. 
Acea întâlnire de suflet cu prietenii radioului s-a încheiat seara târziu cu un spectacol deosebit susţinut de invitaţii noştri, mari interpreţi de muzică populară. Ore în şir ascultătorii noştri au admirat nestimatele melodii şi cântecele populare interpretate cu mult suflet şi dragoste de către aceşti purtătoiri de folclor, aceşti interpreţi minunaţi, care ştiu să ne facă viaţa mai frumoasă.
Vitalie BUDEŞTEANU
Fotografii de Nicolae HAUCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu